Skupina Flora & Paris: krasni novi pop

Jedro nove slovenske skupine, trojico iz Orlekov, dopolnjujejo sveže moči in mlad ženski glas.
Objavljeno
01. november 2014 20.32
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Skupino Flora & Paris sestav­ljajo trije člani skupine Orlek, Jure Tori, harmonika, klavir, Matej Fele, akustična kitara, in Mitja Tori, baskitara. Pevka je Flora Ema Lotrič, zasedbo pa dopolnjujeta še Blaž Celarec, tolkala, in Tjaša Perigoj, saksofon. Svoj prvenec Jutranja rosa bodo v živo predstavili v četrtek, 6. novembra, v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. O skupini in plošči, ki prinaša deset avtorskih pesmi, sta spregovorila Matej Fele in Flora Ema Lotrič.

Kako in zakaj je nastala zasedba Flora & Paris?

Matej: Začelo se je tako, da sem svoje glasbene ideje predstavil našemu harmonikarju Juretu Toriju in pesem Jutranja rosa mu je bila zelo všeč. Potem sva povabila zraven še basista skupine Orlek Mitjo Torija, tudi zaradi njegovih organizacijskih izkušenj in sposobnosti. Mi trije smo oblikovali repertoar petih pesmi, Juretovih in mojih. Potem smo pol leta iskali primerno pevko. Jure, ki je bolj seznanjen z dogajanjem v televizijskih oddajah, kot je Misija Evrovizija, je opazil Floro.

Druga dva člana smo našli zelo hitro. Tolkalec Blaž Celarec igra v številnih skupinah, ima profesionalen odnos do glasbe in zna igrati tudi potiho, ne le naglas kot 99 odstotkov bobnarjev. Našli smo še enega saksofonista, ki je z nami posnel demo skladbo, ni pa nameraval nadaljevati in nam je dal seznam sak­sofonistov. Na vrhu tega seznama je bila Tjaša Perigoj. Ker pa je Tjaša v veselem pričakovanju, bo na koncertu med občinstvom, sak­sofon pa bo igral Matej Kužel.

Jedro zasedbe so trije člani skupine Orlek, pri nastajanju pesmi pa je sodeloval še en član. Glasba in besedila so seveda precej drugačni.

Matej: Ker je kar šest avtorjev glasbe in besedil. Večinoma vzamemo že napisano besedilo in nanj naredimo glasbo. Lahko pa se tekst napiše na melodijo, kar je bolj zahtevno, kajti običajno kantavtorji radi delajo oboje hkrati. Tako da imamo včasih problem vstaviti besedilo v glasbo, ker glasbeniki neradi odstopamo od svojih melodij.

Kako ste se srečali s Floro in jo prepričali, da postane pevka v tej zasedbi?

Flora Ema: Preden so me dobili na moj telefon, so pol leta klicali napačno telefonsko številko, tako da ne vem, koga so nadlegovali. (smeh) Poklical me je Mitja, in ko mi je povedal, kakšno skupino bi radi naredili, mi ni bilo povsem jasno, za kaj gre. Povabili so me na vajo in mi predstavili pesem Jutranja rosa, ki je Matejeva pesem, besedilo pa je napisala Jana Sen. Pesem mi je bila zelo všeč in sem se videla v takem glasbenem slogu. Jutranja rosa je bila odločilna, da sem rekla da.

Jasno je, kdo je Flora iz imena zasedbe, kdo pa je Paris?

Flora Ema: Ime skupine je izbral Jure, ker je navdušen nad grško mitologijo.

Postava je sestavljena iz glasbenikov z dolgo koncertno kilometrino in nekaj začetniki. Kakšna kombinacija je to?

Matej: Flora niti ni začetnica, znana je z odrov, predvsem televizijskih. Za te nastope se je zelo intenzivno pripravljala. Take priprave lahko nadomestijo leta in leta nastopanja pred občinstvom. Pomembno je, da znaš delati z občinstvom, da imaš do neke mere šolan glas ... Flora ima tudi naravno barvo glasu.

Flora Ema: Meni je bilo v veliko pomoč, da sem sodelovala na tem televizijskem šovu, ker sem se za nastope pripravljala po več ur na dan. V bistvu sem bila vržena v glasbeno morje in sem morala splavati. Moj prvi malo večji nastop je bila že nacionalna televizija. Nisem se mogla odločiti, ali naj se prijavim, pa so me prijatelji prepričali. Tako sem potem gradila samozavest, odrsko pojavnost ... vem, da mi še veliko manjka in se težko primerjam z nekom, ki ima že leta koncertnih izkušenj.

Nase ste začeli opozarjati predvsem z videoposnetki, saj ste pripravili kar pet videov, kar je več, kot ste doslej imeli koncertov. To je precej nenavaden pristop.

Matej: Poskušamo izkoristiti internet in družabna omrežja v svoj prid. Najprej smo hkrati v živo z eno kamero posneli tri videe Vse si ti, Najdi me pesem in Jutranja rosa. Zadnji je bil tudi prvi, ki smo ga objavili. Tako smo se odločili, ker smo hoteli na videu predstaviti ta občutek živega nastopa. Šele pozneje smo za pesmi Olje in voda in To je plan posneli profesionalna videospota. Že nekaj časa opažamo, predvsem v Združenih državah Amerike, da glasbene skupine posnamejo videe v živo.

Sodobne tehnologije so vam bile v pomoč tudi pri delovanju skupine.

Flora Ema: Ker zdaj na Dunaju študiram pravo, so nam bile sodobne tehnologije res v veliko pomoč. Poslali so mi posnetek, jaz pa sem se dobro pripravila, tako da je bilo potem veliko laže in smo hitreje napredovali, ko smo imeli vaje. Po samo dve vajah smo bili že pripravljeni pesem posneti.

Matej: Sam vedno lahko narediš največ. Če imaš inštrumentalno matrico pesmi in če imaš besedilo, lahko vsak doma veliko naredi, tako da potem, ko se dobimo, bolj uskladimo in zgolj izpilimo podrobnosti. Album je plod ustvarjanja pesmi, ki so nastale v zadnjih treh letih. Na slovensko glasbeno sceno želimo prinesti akustični zvok in lepe melodije. Sicer pa se trudim delati pesmi na način, ki mi je blizu. Mogoče sem včasih preveč samokritičen, vendar je končna podoba zelo odvisna od aranžmaja in interpretacije, še vedno pa je najbolj pomembna dobra osnovna ideja.