Sladke skrbi ob koncu uspešnega leta

Živahen turistični utrip in pestra silvestrovanja

Objavljeno
29. december 2018 11.00
Posodobljeno
29. december 2018 11.00
Praznična Ljubljana, december 2018
Foto Leon Vidic
Zanimanje turistov za Slovenijo ne ponehuje. Izdajatelj turističnih vodnikov Lonely Planet je naše Alpe uvrstil na drugo mesto med 17 najbolj zanimivimi turističnimi lokacijami v letu 2019. Trend rasti kaže tudi veliko zanimanje tujcev za skok v novo leto prav v naših krajih. Obeti so dobri, pravijo pri Slovenski turistični organizaciji in marsikje glede na povpraševanja in trend odločitev v zadnjem hipu v prihodnjih dneh pričakujejo še dodatne rezervacije.

Med najbolj obleganimi kraji je v zadnjem mesecu leta seveda Ljubljana, ki je pogost cilj tudi domačih obiskovalcev. Skupaj jo bo po pričakovanjih v decembru obiskalo okoli milijon enodnevnih turistov, najmanj desetina pa bo v glavnem mestu tudi prenočila. Vsaj tako je bilo lani, letos pa si obetajo še več prenočitev, saj je povprečna zasedenost zmogljivosti okrog 60-odstotna.


Ljubljano znova okupirali Italijani


Trend zadnjih deset let kaže, da se prenočitve v decembru povečajo kar za 145 odstotkov. V zadnjem mesecu leta že deset let največ gostov prihaja iz Italije, sledijo obiskovalci iz Hrvaške, Nemčije, Srbije in Avstrije, poročajo pri Turizmu Ljubljana in dodajajo še naslednjo statistiko: med letom je domačih gostov le štiri odstotke in kar 96 odstotkov tujih, decembra pa se število domačih gostov poveča na približno osem odstotkov.
image
Praznična Ljubljana, december 2018
Foto Leon Vidic

Kot običajno bodo turistom tako kot Ljubljančanom in drugim obiskovalcem na voljo kar štiri silvestrovanjska prizorišča. Na mestnem trgu bodo nastopili Maraaya&Jazzilaz, Klara Jazbec, Pogačarjev trg bodo zasedli Gala Kvintet in France in krila, na Trgu francoske revolucije bodo ljudstvo zabavali Super Action Heroes, Red Five Point Star, Elvis Jackson. Osrednje prizorišče bo kot običajno Kongresni trg, kjer bodo najširšemu krogu obiskovalcev godli in peli Anabel, Nika Zorjan, po tradicionalnem polnočnem ognjemetu z Ljubljanskega gradu pa še Victory.

Še večji obisk, glede na druge mesece, pričakujejo v Mariboru in napovedujejo v zadnjem tednu leta najmanj 70- do kar 100-odstotno zasedenost prenočitvenih zmogljivosti. Obetajo si največ tujih gostov, med njimi predvsem Avstrijcev, Nemcev, Hrvatov, Italijanov in tudi Rusov. Razmerje med domačimi in tujimi obiskovalci v mestu kaže na 12-odstotni delež domačih in 88-odstotni delež tujih. Vsi skupaj bodo lahko ob polnoči nazdravili na največjem slovenskem trgu, Trgu Leona Štuklja, kjer bosta med drugim nastopila Nuša Derenda in po polnoči Pop Design.

Občutno več domačih gostov kot v Mariboru, a še vedno štiri odstotke manj kot tujih, je ta čas na Rogli, kjer imajo na splošno kar 15 odstotkov več gostov kot v enakem lanskem obdobju. Prenočišča so zasedena že 95-odstotno; med tujci prevladujejo Hrvati, za njimi pa Rusi, Madžari, Avstrijci, Nemci, Kazahstanci in Kitajci. Na Rogli bodo v povprečju bivali pet dni oziroma štiri noči.


Na Bledu po angleško


Na Gorenjskem je seveda najbolj oblegan Bled, toda tudi v Kranju imajo vse zmogljivosti dobro zasedene in v več kot 90 odstotkih prevladujejo tuji gosti, večinoma Italijani, Korejci, Srbi in Avstrijci. V pravljično okrašenem Kranju se bodo na Glavnem trgu lahko v novo leto zazibali z Markom Vozljem in Mojstri.

Po podatkih Turizma Bled so v teh decembrskih dneh skoraj vse blejske hotelske namestitve zasedene od 70- do 90-odstotno, za novoletne praznike pa bodo hoteli tako rekoč polni. Med tujimi gosti so znova najštevilčnejši Britanci, Avstrijci, Nemci in Italijani, pa tudi Hrvati in Srbi. Kdor ne bo silvestroval v restavracijah, bo lahko z domačini skočil v novo leto na Jezerski promenadi v družbi S.O.S. Kvinteta.
Milijon
prenočitev je Bled z okolico letos presegel že oktobra, kar je nov turistični rekord.

Bled z okolico je letos že oktobra presegel milijon prenočitev, kar je nov turistični rekord. Največ so jih ustvarili gostje iz Velike Britanije, več kot 117.000, na drugem mestu so Nemci z več kot 92.000 prenočitvami, na tretjem pa so turisti iz Združenih držav Amerike prehiteli goste iz Italije. Američani so na Bledu prespali nekaj več kot 67.000-krat, Italijani pa nekaj manj kot 65.000-krat.

V tem času so polno zasedena prenočišča tudi v Bohinju, le tu in tam se še najde kakšna prosta soba. V nasprotju z Bledom tam prevladujejo domači gosti, od tujih pa je največ Nemcev, Britancev, Italijanov, Hrvatov in Srbov. Kljub pomanjkanju snega je namreč že mogoče smučati na Voglu, prav tako na Soriški planini, na Pokljuki pa so urejene tekaške proge. V božično-novoletnem času vozi v vsa tri omenjena športno-smučarska središča smučarski avtobus iz vseh bohinjskih vasi.

Tudi v Cerknem, kjer je smučišče prav tako že delno odprto, je zasedenost, po pričakovanjih, blizu 80-odstotna. Iz Kamnika pa sporočajo, da so tako rekoč vse koče na Veliki planini že zasedene za silvestrovanje, enako je v Termah Snovik in Eco Resortu kot največjih ponudnikih namestitev.

V lanskem decembru je bilo pri prihodih razmerje med gosti 64 proti 36 v prid tujih, pri prenočitvah pa celo 73 proti 27 v prid tujih gostov glede na domače. Ker se je v letošnjem letu razmerje še bolj prevesilo v prid tujih gostov, pričakujejo, da se bo to poznalo tudi v decembrskih statističnih podatkih. V letošnji statistiki še zlasti izstopajo Italijani in Nemci.


Obala za gurmane


Tudi na Obali je turistov tako kot vsako leto ta čas veliko. V hotelih občine Piran je zasedenost okoli 80-odstotna, v tem vikendu in za novoletne praznike pa pričakujejo stoodstotno zasedenost. Prav tako bo, pričakujejo, prvi vikend v januarju. Po napovedih bo zasedenost v primerjavi z lansko celo nekoliko boljša. Tuji gostje (največ iz Italije, Avstrije in Nemčije) bodo ustvarili okoli tri četrtine vseh prenočitev. Tudi hoteli Bernardin, tisti, ki ta čas obratujejo, so zasedeni približno 80-odstotno, med novoletnimi prazniki pa pričakujejo polno zasedenost. Silvestrovanje organizirajo na petih lokacijah in imajo prijavljenih približno 1380 gostov.
V Skupnosti slovenskih naravnih zdraviliščih (SSNZ) poročajo o zelo dobri zasedenosti, v nekaterih zdraviliščih bodo zmogljivosti v celoti zapolnjene, in ker je veliko povpraševanje tudi po preostalih prostih soba, si obetajo več gostov kot v preteklem letu. Ponekod celo prevladujejo domači gostje, med tujimi pa je največ avstrijskih, italijanskih, nemških in hrvaških obiskovalcev; rezervacije pa so prišle tudi z rusko govorečih trgov, Balkana in iz Nizozemske. Da bo med slovenskimi termalnimi vrelci več kot le malenkost zimskega pridiha, bodo poskrbeli malce drugačni animacijski novoletni programi, kot sta na primer na drsališču v čateških termah ali že omenjeno kepališče s kranjskogorskim snegom v portoroškem Ledenem kraljestvu.

Tudi sicer je ponudba na tem koncu obale v znamenju gastronomije. V parku hotela Kempinski Palace v Portorožu je do 2. januarja odprta vsak dan od 14. do 21. ure božično-novoletna tržnica Vse sladkosti življenja z gastronomsko ponudbo in ponudbo domačih izdelkov. Do 6. januarja je na Trgu prekomorskih brigad in promenadi od Mignona do restavracije Figarola v Portorožu gastronomska tržnica Feel & Taste s ponudbo domačih proizvajalcev, zaživelo je tudi Ledeno kraljestvo z drsališčem na plaži LifeClass in kepališčem pri Meduzi.

Božično-novoletno tržnico je pripravilo tudi Društvo meščanov Pirana; na zadnji dan starega leta pa bo najmlajše na svetilniku v Piranu med 11. in 14. uro pozdravil dedek Mraz. V Portorožu bo živahno tudi še naslednji dan, 1. januarja 2018, ko se bodo najpogumnejši ob 14. uri osvežili z novoletnim skokom v morje. Sledila bosta koncert Lee Sirk na Trgu prekomorskih brigad in tradicionalni ognjemet ob 18. uri. Občina Piran tudi letos na silvestrovo organizira brezplačne prevoze. Na progi Piran AP–Portorož–Lucija–Piran bosta do 4. ure zjutraj brezplačno vozila dva večja avtobusa. Zabavo s skupino Kingston in gostom, ki naj bo presenečenje, pa na silvestrski večer napovedujejo tudi v Kopru. Drugače kot drugod je Izola ta čas v znamenju domačih gostov, sledijo pa jim Italijani in Avstrijci.

B. M.