Tisoč parov, poroke in dojenčki

O parih, ki to nekoč niso bili, ker so bili samski. Pa so odkrili dogodke Nine Slapnik.

Objavljeno
24. marec 2017 11.24
Grega Kališnik
Grega Kališnik
Bilo je 2010. in 27-letna Nina Slapnik. Preračunavam, preračunavam. Ustanoviteljica, espejevka Dogodkov za samske. Prvega je organizirala 14. marca. Več razlogov je, da se je zagnala v projekt. Okej, bila je samska, kar ni bilo bistveno, »že prej sem organizirala dogodke, študirala sem podjetništvo«, pove, kako je bila ful pridna, ful je bilo strasti »in se je začelo dogajati«! Prvo srečanje je bilo kulinarično, »delavnica za samske, pili smo, jedli in se zabavali«. Zdaj, sedem dolgih nesuhih let pozneje, so Dogodki za samske razvejani. Na prvem mestu so hitri zmenki, ne, ne razumite napak, vulgarno. »Razdeljeni so starostno, 25 do 35, 35 do 45, 45 do 55 in 55 do 65 let.« Gre za sedemminutne zmenke, ženske sedijo za mizico, moški krožijo, kolobarijo. Posameznik ob srečanju z nekom obkroži da ali ne, mu je simpatično ali ne. »Dvakrat da pomeni vzajemno simpatijo,« nato organizator všečnikoma posreduje njune kontakte. Prve hitre zmenke je Nina pripravila dve leti po rojstvu Dogodkov.

Sledijo zmenki z ujemanjem, samski moški, ženska vnaprej dobi vprašalnik, »jaz ustvarim sito, ujemanje para glede na starost, izobrazbo, hobije, življenjski slog, videz«. In pripravi zmenek.

Pa plesni zmenki, plesni tečaji in druženja, tematska, vsebinska. »Osem srečanj, po uro in pol plesa, igre, ko se ljudje res dobro spoznajo.« Lahko gre za družabne plese ali denimo salso, ob katerih nastanejo večje družbe.

V Nininem programu so tudi psihološke delavnice s terapevti. »To so bogate delavnice, na katerih samski odkrijejo vzroke za svoj položaj. To so duhovne delavnice, terapevti pa hudi,« pomeni kakovostni.

Na potovanjih za samske je cilj Bali, 13 dni pri Slovencu Andreju Zorku, ki tam živi in se gre turizem, zelo priljubljeni so športni dogodki za samske, bovling, kolo, hoja na Šmarno goro. Nazadnje omeni bar hop, potovanje od bara do bara, kjer veseljačijo in ... tako naprej. Najbolj priljubljeni so hitri zmenki in tisti z ujemanjem ter plesni.

Odtenki

»Želela sem si iti na svoje, ustvarjati, delati dobro za ljudi.« Pa lepo po vrsti. Nina mi najprej opredeli osamljenost: »To je čustvo, žalost.« Osamljen je lahko tudi poročen človek. Vam je znano? Upam, da ne. Samskost je status v družbi, potem pa je še samost, to pa »je radost, biti v stiku s seboj«. Biti poln, biti cel.

Samski, na njihovi njivici brazdamo, »lahko trpijo ali pa se imajo okej«. Imaš nekoga poleg sebe ali ne, v obeh primerih si lahko srečen, razumljivo.

Ja, samskost je bila in je na srečo vedno manj stigmatizirana, manjvredna skupina. »Če si samski, ni s teboj nič narobe!« trdi Nina. Predsodkov je vedno manj, samskost postaja samoumevnejša, pa vendar, »večina samskih si želi nekoga ob sebi, smo družabna bitja«. Večina pomeni? »Devetdeset odstotkov.« Glede na raziskave o Slovencih.

Problem samskosti po njenem je, da »samski nimajo ideje, kje najti partnerja«, niso aktivni pri iskanju bližnjika. In se ne zavedajo, »da se je treba poglobiti vase, se vprašati, ali je morda del krivde za neuspešnost življenja v dvoje tudi na naši strani«. So vedno vsega res krivi le drugi? Za kakovostno partnerstvo moramo najprej sami biti celi.

Težava tako ali drugače turbo časov je, da nas silijo »h kupovanju partnerja kot izdelkov na prodajni polici«. Vrednota, da je pomembno biti skupaj, umira. Propada, ker imamo preveč vsega na razpolago, »ker vse lahko kupiš«. In dobiš na sto in en način. »Ljudje mislijo samo nase.« Nepreštevno je družbenih medijev, poplava možnosti spoznavanja ...« Zlasti onega, v vzporednem svetu, po internetu, Nina pravi, da je edina pri nas, ki organizira dogodke v živo. Hitre zmenke, najbolj priljubljeno obliko spoznavanja na svetu, vpelje k nam, ostalo oblikuje sama.

Kaj pričakuje posameznik, ko išče drugo polovico? »Na prvem mestu je videz!« Res? »Sorry, tako je.« Sledijo energija človeka, hobiji, občutje, kako se počutiš v družbi nekoga, sprejemanje drugačnosti, so njegove posebnosti zate sprejemljive ali prenajedljive. »Predvsem pa moraš najprej vedeti, kakšen si ti.«

Nina natančno: »Ljudem,« okej, samskim, »ponudim priložnost, da se spoznajo, hkrati pa se učijo, kako biti sam, a izpolnjen. Na svoji spletni strani imam zelo veliko izobraževalnih člankov.« Pa nasvetov, intervjujev z znanimi na tematiko samskosti, recenzije knjig, izjave in posnetke sreče ... sončne zgodbe. »Fotkam dogodke, da se vidi, kaj delamo.« Obrazi so zabrisani.

Tisoči

Gremo k številkam, udeležba na dogodku se plača, članarine ni. Sedem let, Nina Slapnik je organizirala »več kot 1000 dogodkov za samske, ki se jih je udeležilo približno 15.000 ljudi«. Ogromno, se zdi. In? »Nastalo je več kot 950 parov, imamo enajst dojenčkov in šest porok.«

V vseh letih ne pomni, da bi se prijavil kak presporen kandidat za zvezo. Udeleženci so stari od 28, 30 let navzgor, »imeli smo že 21-letnika, pa do 65. leta.« Tudi tu je bil izjema 75-letnik, ki si je našel izrazito mlajšo partnerko. No, zveza ni zdržala. Samski imajo v sebi željo po partnerstvu, »po seks se gre drugam«.

Zadnja zima, najhladnejša v zadnjih sedmih letih, je bila za Nino in njen projekt najtoplejša doslej. Več kot 20 tematsko zelo različnih dogodkov se je v treh zimskih mesecih udeležilo 400 samskih, nastalo je 12 parov, dvajseterica se ogreva za zvezo ...

V bežigrajski Glažuti so imeli silvestrovanje, četrtič, 112 praznovalcev, šest spoznavnih iger, animacija, didžej, obdarovanje, ognjemet, če je kdo želel, tudi hitri zmenki. Pa naknadni obvezni zmenek. »Na zadnje praznovanje je prišel nazdravit par, ki se je v naši družbi spoznal predlanskega 31. decembra.«

Med samskimi je, to se zdi glede na podatke, ki sem ter tja pridejo na svetlo, logično, veliko ločencev. Samskih je vse več. Tempo življenja, ujeti smo v iste, ožje družbe, iz katerih ne vidimo in za širino niti časa nimamo. »Z dogodki jim dajem to priložnost, optimiziram njihov čas.«

Nina: »Nekateri pri partnerju iščejo podobnosti, drugi razlike.« Označevanje, ločevanje ljudi na samske in nesamske je nesmiselno, neke vrste rasizem, se izrazi. »Si človek in si tukaj, da si srečen.«

Nina to počne, počne stvari, ki izpolnjujejo njo in osrečujejo druge.

Še nasvet onim, ki se dogodkov utegnejo udeležiti: »Ne pridite s prevelikimi pričakovanji, pridite, da se boste zabavali, da se boste imeli lepo.«

In še o sramu. Ki ga ni toliko ob dejstvu, da je nekdo samski. Ljudem je nerodno povedati, da si partnerja iščejo na tak, dogodkovni način. In, tako pač je, nerodno jim je tudi povedati, da so na tak način prišli do sreče.