Tri Cine, Dolomiti: Strmine, ki poženejo adrenalin

Marsikdo ne ve, da je tam ena najbolj strmih prog v Alpah, »lesena velikanka« z 72-odstotnim naklonom.

Objavljeno
10. december 2017 11.00
Posodobljeno
10. december 2017 11.00
Helena Kocmur
Helena Kocmur

- Smučišče Tre Cime je od Ljubljane oddaljeno približno 270 kilometrov ali tri ure in pol vožnje

- Za enodnevno smučarsko vozovnico morajo odrasli odšteti 53 evrov, otroci 37 evrov

- Šestdnevna vozovnica stane 234 evrov, za otroke do 16. leta 182 evrov

Dolomiti, italijansko pogorje na Južnem Tirolskem, od nekdaj privlačijo smučarje, tudi iz Slovenije. Med priljubljenimi družinskimi smučišči je zagotovo Kronplatz, precej manj raziskano pa je odlično urejeno, kakšno uro vožnje bližje smučišče Tre Cime (Tri Cine, Drei Zinnen), kjer se pohvalijo z najbolj strmo progo v Alpah. Smuko so te dni zavili v posebno božično zgodbo.

Zgledno urejene in dokaj zahtevne smučarske proge, na katere se je mogoče s sodobnimi gondolami ali sedežnicami povzpeti iz petih vasic (Sexten, Innichen, Toblach, Niederdorf in Braies), omogočajo zavidljivih 93 kilometrov dokaj zahtevne smuke, saj nam tamkajšnji smučarski vaditelj kar takoj razloži, da so oznake težavnosti relativna zadeva.

Kakor kažejo uradni podatki, je težavnost smuke razdeljena na 11,7 km črnih, 43 km rdečih in 38,3 km modrih prog, a tiste, ki so označene z rdečo, bi si na kakšnem drugem smučišču, denimo v Avstriji, zaslužile temno vijoličasto, če ne že kar črno, je prepričan izkušeni vaditelj. Tako so odlično pripravljena, prostrana in dolga smučišča, ki so ob našem obisku prejšnji konec tedna kljub idealnim razmeram za smuko skoraj samevala, namenjena predvsem izkušenim, tudi zahtevnejšim smučarjem. V prihodnje, zagotavljajo, nameravajo dodati nekaj več položnejših terenov.


Severni jeleni med hranjenjem pritegnejo predvsem otroke. Foto: Helena Kocmur/Delo

Rekordna strmina

Marsikdo ne ve, da je prav na tem smučišču ena najbolj strmih prog v Alpah, »lesena velikanka« (Holzriese) z 72-odstotnim naklonom. Za tiste, ki si ne drznejo smučati po tako hudi strmini, so pripravili posebno doživetje – »free fall ride« ali prosti pad v kabini teptalnega stroja. Takšna vožnja po najbolj strmi progi v Italiji vam po žilah požene ravno toliko adrenalina, kakor če bi poskusili na smučkah, zagotavljajo. Izvemo še, da je na eni tamkajšnjih strmin treniral legendarni luksemburški smučarski šampion Marc Girardelli. Proga nosi njegovo ime. Zlasti priljubljena pa je med obiskovalci 34 kilometrov dolga smučarska pot Giro delle Cime, na kateri je mogoče s smučkami premagati 5600 metrov nadmorske višine. Prejšnji konec tedna so bile proge pokrite od snežno odejo, debelo od 70 centimetrov do enega metra.


Pohvalijo se s 93 kilometri izvrstno urejenih prog in sodobnimi napravami. Foto: Helena Kocmur/Delo

Za najmlajše

Smuka v nedotaknjenem naravnem okolju pod tremi vršaci, ki sodi med zaščitene bisere Unescove svetovne dediščine, je zagotovo vabljiva tudi za družine, saj je za otroke primernih kar nekaj položnejših terenov. Smučišče ob mestecu Innichen, denimo, ima tudi odlično pripravljeno otroško progo za smučarski kros in med drevesi speljano hudičevo progo, pa še kakšna lažja z vratci, med katerimi se lahko preskusijo najmlajši, se najde.

Za otroke je še drugače poskrbljeno, denimo z družino orjaških snežakov in sanmi z božičnimi darili, ob katerih si je mogoče zagotoviti fotografijo za družinski album. Prav posebna atrakcija na Rotwandu pa so severni jeleni, edini v Italiji, ki so jih v Tri Cine pripeljali naravnost iz Finske. Ob času hranjenja z islandskim mahom za glavno jed in »jelenjim bonbonom« iz mešanice žit za posladek se vsak četrtek okrog črede nagnete tudi do 400 radovednežev, z malo sreče pa živali srečate tudi na smučišču.


Ob smučiščih je 15 praznično okrašenih koč. Foto: Helena Kocmur/Delo

Za tiste, ki nimajo zmogljivosti za dolge smučarske podvige, so na voljo tri zavidljivo dolge sankaške proge – najdaljša Rotwand meri kar pet kilometrov –, do katerih s smučarsko vozovnico popelje gondola Croda Rossa/Rotwand. Sani, tako smuči kot vso drugo opremo pa si je mogoče tudi sposoditi.

Kulinarično razvajanje

Za prihajajoče božične praznike so v vasicah pod Tremi Cinami in na smučiščih, kjer se je mogoče med smučanjem spočiti in okrepčati v 15 kočah, pripravili posebno kulinarično razvajanje. Ne le ob stojnicah na božičnih sejmih, tudi v praznično okrašenih kočah, od katerih je najvišje ležeča na 2100 metrih nadmorske višine, tik pod vrhom 2400 metrov visoke gore Elmo, so kuharski mojstri poskrbeli za prijetno presenečenje. Namesto tradicionalne lazanje, špagetov in kvašenih cmokov (germknedlov), ki so stalnica južnotirolskih smučarskih postojank, je mogoče pokusiti številne dobrote, ki nastanejo s prepletanjem tradicionalnega in modernega.


Makaronovo meso z mleto jagnetino in češnjevci. Foto: Helena Kocmur/Delo