Tumorji so mrtvi, pacienti pa živijo

Nova metoda zdravljenja globokoležečih tumorjev: elektrokemoterapija.

Objavljeno
29. maj 2017 20.39
Gregor Serša, Maja Čemazar in Blaž Trotovšek v Ljubljani, 12. maja 2017 [Blaž Trotovšek,Maja Čemazar,Gregor Serša,Ljubljana,portreti]
Milena Zupanič
Milena Zupanič
»Končali smo študijo z desetimi bolniki, pri katerih smo zdravili 17 tumorjev na jetrih z elektrokemoterapijo. Odgovor na zdravljenje je bil popoln, uspešni smo bili pri 15 tumorjih, pri dveh največjih pa delno uspešni, saj sta bila na žalost preveč v globini jeter. Zdaj, 26 mesecev po operacijah, je teh 15 tumorjev še vedno mrtvih, pacienti pa živijo,« je povedal doc. dr. Blaž Trotovšek, kirurg iz UKC Ljubljana, ki je operiral bolnike s hepatocelularnimi, to je globokoležečimi rakavimi tumorji v jetrih. Novo upanje za hudo bolne bolnike s cirozo jeter?

Če bi se novi način zdrav­ljenja izkazal za učinkovitega, bi to pomenilo pravo revolucijo v zdravljenju raka. Hepatocelularni karcinom, rakav tumor na jetrih, je namreč šesti najpogostejši rak, zaradi katerega umre v svetu vsako leto med 700 in 800 tisoč bolnikov. V Sloveniji za njim zboli med 130 in 140 ljudi na leto. Toda takoj je treba poudariti, da je kljub končani študiji pot do redne uporabe nove metode zdravljenja jetrnih tumorjev še dolga.


»To je prva faza študije. Zdaj imamo že odobreno tudi drugo fazo, v kateri bo zdravljenih 15 slovenskih bolnikov. Najbrž se bodo zdaj pridružili tudi drugi, mednarodni centri. Tako se bo metoda razširila po Evropi in v tej fazi bomo lahko potrdili ali ovrgli zaključke na večjem številu pacientov, kar je nujno potrebno za morebitni prenos metode v vsakdanjo klinično prakso. Potem je treba izdelati še smernice za varno zdravljenje vseh bolnikov, če se bo metoda izkazala za učinkovito. Vse skupaj lahko do redne klinične uporabe traja še nekaj let,« je povedal prof. dr. Gregor Serša, biolog z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI).

Slovenski znanstveniki so pionirji pri iznajdbi elektrokemoterapije in v svetu vodilni pri razvoju elektrokemoterapije in elektrogenske terapije. Elektrokemoterapija je postopek, pri katerem z uporabo elektrod in električnega toka odprejo rakave celice, tako da zdravilo – kemoterapevtik – pride lažje do njih. Množično ga že uporabljajo za zdravljenje podkožnih tumorjev, bazalnoceličnih in ploščatoceličnih tumorjev in melanomov v 140 centrih po Evropi. Leta 2014 pa so slovenski znanstveniki – tokratni sogovorci – v okviru študije v Sloveniji ta postopek prvič uporabili za zdravljenje rakavih zasevkov na jetrih. Zdaj so končali študijo s prvimi desetimi bolniki z rakavimi tumorji na jetrih.

Med operacijo

Trebuh bolnika je treba seveda odpreti. »Z uporabo ultrazvoka med operacijo poiščemo tumor, ki ga je včasih težko najti. Nekateri so majhni, veliki manj kot dva centimetra, drugi pa so ogromni. Kolegi že prej za vsakega bolnika posebej izračunajo položaj, na katerega med operacijo namestimo elektrode,« pripoveduje dr. Trotovšek. »Skozi elek­trode uvedemo električne pulze s frekvenco 5000 hercev, kar omogoča, da v tumorske celice uvajamo tisočkrat večjo koncentracijo kemoterapevtika, kot jo dobi bolnik v klasični kemoterapiji. Ko je tako skoncentriran kemoterapevtik v celicah, jih v 30 do 45 minutah ubije, telo pa jih nato počasi izloči. Šele po štirih mesecih smo lahko prepričani, da je tumor zares odstranjen,« pojasni prof. dr. Maja Čemažar, biologinja z OI.

Dr. Trotovšek opiše bolnika, ki se mu je zaradi tumorja vsakih nekaj dni v trebuhu nabralo kar 16 litrov tekočine. Z zapletenim postopkom so mu enkrat na teden tekočino izpustili in nato vbrizgali zelo drag protein albumin, pridobljen iz krvi krvodajalcev. Tako so mu iz tedna v teden podaljševali življenje. Po odstranitvi tumorja teh postopkov ne potrebuje več. Kateri bolniki so primerni za zdravljenje z novo metodo, je težko reči, saj so za študijo vsakega izbrali po specifičnih kriterijih. Tumorji na jetrih se lahko razvijejo pri cirozi jeter, za katero je več razlogov. »Najpogostejši razlogi so čezmerna raba alkohola, virus hepatitisa, avtoimunske ali pa prirojene bolezni,« pove dr. Trotovšek. Metod za zdravljenje tumorjev na jetrih je več. »Transplantacija odpravlja osnovno bolezen, a za vse bolnike ni na voljo dovolj organov za presaditev. Z drugimi kirurškimi metodami del jeter odrežemo, osnovne bolezni – ciroze pa s tem ne moremo pozdraviti. Vse druge metode, na primer transarterijska, so zgolj paliativne. Podaljšajo življenje, a ne omogočijo ozdravljenja bolnikov. Vsi bolniki so zdravljeni multimodalno, kar pomeni, da so za različna obdobja bolezni primerna različna zdravljenja,« pojasni. Kako naprej?

»V študiji se je potrdilo, da je metoda varna. Bila je tudi uspešna, saj smo uspešno odstranili 88 odstotkov tumorjev. Zdaj je treba oceniti petletno preživetje bolnikov. Če bo tudi to pozitivno, bo metoda elektrokemoterapije uspeš­nejša od kirurške. A še bistveno uporabnejša bo, če se bo v prihodnje lahko uporabljala perkutano – skozi kožo, brez velike operacije,« napoveduje dr. Trotovšek. A najprej mora priti v redno uporabo. Kot rečeno, do nje je še nekaj let dolga pot.