Vasica ob čarobni reki

Še zadnji. Olimia Adria Village v Podčetrtku je osmi in zadnji glamping iz izbora naše poletne akcije.

 

Objavljeno
11. avgust 2017 13.41
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Hkrati je zadnji po datumu, najnovejši med vsemi, kar jih imamo v Sloveniji. Dvajset šotorov v dveh ločenih vasicah, na obrobju vodnega parka Aqualuna, izkorišča tisto dobrino, ki v ta konec Slovenije vsako leto pripelje na desetine tisočev ljudi: termalno vodo. Tisti element, ki je, kar priznajmo si, med ključnimi, ko govorimo o nadstandardnem bivanju v naravi, kakor opredeljujemo glamping.

Olimia Adria Village so odprli letos, uradno julija, neuradno so goste sprejemali tudi prej, gre pa za kompleks dvajsetih šotorov: devet manjših, za pare, je v ločenem delu vasice, ki še ni končana v smislu brušenja detajlov, ki bi ji dala zgodbo in pečat. Za začetek: tu manjka tistega, kar človek v orjaški industriji dobrega počutja, ki jo uspešno razvijajo v Podčetrtku, res pričakuje: vode. Tako kot voda povezuje, drži skupaj v metaforičnem in čisto fizičnem smislu drugi del, enajst večjih družinskih šotorov. Nanizani so na bregu »reke«, kot je nima noben drug slovenski glamping.

Takole deluje: okrog šotorov so speljali plitev tok termalne vode – v času našega obiska je imela okrog 37 stopinj. Z lesene terase pred šotorom lahko gost stopi naravnost v rečico, njegov zasebni tolmun pa je – presenečenje ! – hkrati džakuzi. Gumb na robu terase sproži naval mehurčkov, ob katerih človek nehote postane vesel in otročji. Rečica je plitva zato, ker bi morali ob večji globini po predpisih še za glamping zaposliti reševalca iz vode. Zanimiva pa je tudi zato, ker je primer oblikovanja, poznanega kot biodesign, ki je nekakšna srednja pot med naravnimi in umetnimi bazeni: je umeten, a po obliki organski, čisti pa ga himalajska sol. Naravni bazen tu ni bil mogoč, ker bi zaradi konfiguracije voda verjetno zastajala in bi se usmradila.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Tisto, po čemer hrepenijo vsi projektanti luksuznih letovišč v naravi, je »wow-trenutek«, posebni žar v očeh gosta, ko ostrmi, spozna, da je priča nečesa res lepega. Ta trenutek se v tej glamp vasici zgodi zvečer, ko se čarobne barve mehurčkaste reke stopijo z modrinami ugašajočega neba. Podnevi ni tako magično: vasica je nastala na nekoliko močvirskem travniku, na obrobju vodnega parka Aqualuna, in medtem ko manjši del, tisti za pare, naravno senco ima, je družinski nima in sonce poleti neusmiljeno žge. So pa seveda nasadili drevesa, pregledali, katera so na tem območju ob Sotli samonikla, in jih potem v urejeni obliki razporedili po glampingu; v nekaj letih senca bo.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Gostje se seveda lahko pred pripeko umaknejo v svoj šotor Adria doma; že večkrat ste jih videli, v vsaj še dveh glampingih, ki smo jih predstavili, tokrat pa si ga podrobneje oglejmo, kajti tudi ti so eden ključnih arhitekturnih elementov slovenske glamp evolucije. Ti šotori, ki jih izdelujejo v treh velikostih (največ je majhnih in srednje velikih, dvo- in štiriposteljnih), so vaja v izkoristku majhnega prostora. Lepo in premeteno so zasnovani. Vse, kar gost potrebuje, je zbrano v osrednjem stolpiču: ko vstopi, se v večjem šotoru znajde pred jedilnico in manjšo kuhinjo, eno od stranic kubusa, ki diskretno poskrbi za spodobno kopalnico in tuš.

Na drugi strani se na ta stolp naslanja dvojna postelja (na steni je televizor), še dve postelji pa sta na vrhu kubusa, torej nad kopalnico; tja se zleze po lestvi. Res dobro zamišljeno in vsak, ki se je kdaj mučil z opremo garsonjere, ki si lahko to ogledal ko primer, kaj vse je mogoče. Vsak šotor ima tudi vse druge pritikline, ki jih cena zahteva, med drugim seveda klimatsko napravo.

Olimia Adria Village je sicer plod sodelovanja Term Olimia kot hotelskega in termalnega centra in podjetja Adria, ki uspešno pokriva nišni segment glamping namestitev. Investicija je vredna okrog milijona, gre pa za t. i. revenue share: Adria je prispevala šotore, v Olimiah so poskrbeli za prostor in njegovo ureditev. Kdor še ni bil v tem znamenitem termalnem središču na jugovzhodu Slovenije; to je ogromen kompleks, kjer veliko gradijo na sodobni arhitekturi in izdelanosti programa velnesa; za center Orhidelia, ki je resnično nekaj posebnega in je videti, kot bi se posebej zanj razprla zemlja, saj je večji del vkopan, so dobili že več priznanj kot najboljši velnes, zdaj nekaj podobno avantgardnega zidajo tik ob Orhidelii, bo pa bolj družinske narave. Mimogrede: gostje glampinga imajo prost vstop v vodni park Aqualuna in neomejeno kopanje v centru Termalija.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Za goste se tu ni bati, mi pa smo dobili vtis, da je to eden redkih glampingov, ki bo najprijetnejši spomladi in jeseni – ravno prav, to je tradicionalno čas nižjih cen. Namreč: kaj nam pomagata lepota in noblesa, če bi bilo vse skupaj popolnoma zunaj dosega povprečnega Slovenca? Predstavljajte si lep jesenski večer, na nebu se prižigajo prve zvezde, vi pa zlezete v svoj tolmunček. In ugotovite: nekdo je pravilno presodil, da bi bilo treba povišati temperaturo termalne vode, in je rečico preklopil na drugo, toplejšo vrtino. Čisto uživaštvo.


Na tri vprašanja strokovnjakov, ki so nam pomagali pri poletnem izboru, odgovarja projektant Olimia Adria Village Borut Kokelj.

Prihodnji teden pa že glasujete!