Veliki trio v enem filmu

Kaj se zgodi, ko se združijo trije hollywoodski velikani, režiser Quentin Tarantino ter igralca Leonardo DiCaprio in Brad Pitt?
Fotografija: Sloviti režiser Quentin Tarantino z dve desetletji mlajšo ženo Daniello Pick. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sloviti režiser Quentin Tarantino z dve desetletji mlajšo ženo Daniello Pick. FOTO: Reuters

Nedvomno nova velika filmska uspešnica. Film Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, ki je do zdaj zaslužil že precej več od skoraj stomilijonskega proračuna, so začeli ta teden predvajati tudi v slovenskih kinih.

Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, ki so ga premierno v še ne povsem dodelani različici predvajali maja na filmskem festivalu v Cannesu, ni prvo sodelovanje med slovitim režiserjem in igralcema. S Pittom je namreč Tarantino sodeloval že v filmih Neslavne barabe leta 2009, z DiCapriom v filmu Django brez okovov leta 2012. Vendar so bili prvič v ekipi vsi trije skupaj, Pitt in DiCaprio pa sta bila tudi prvič skupaj pred kamero.
 

QT


Eden najbolj vplivnih in uspešnih režiserjev sodobnega Hollywooda Quentin Tarantino, skrajšano QT, se je rodil v nič kaj filmskem okolju zvezne države Tennessee na jugovzhodu Združenih držav leta 1963. Po ločitvi staršev se je že kot majhen otrok z mamo preselil v Los Angeles. Srednje šole ni končal in je med drugim delal kot biljeter v pornografskem kinu. Največji vpliv nanj je gotovo imelo delo v legendarni videoteki Video Archives, kjer je lahko videl vse filme, ki jih je hotel.

Začetnim neuspehom v filmski industriji, kjer se je poskušal prebiti tudi kot igralec, je leta 1992 sledil njegov režiserski prvenec Stekli psi, za katerega je tudi napisal scenarij in odigral eno od vlog. Enake vloge je prevzel čez dve leti v filmu Šund, s katerim je dejansko zaslovel. Čeprav v filmih pogosto tudi igra, je veliko bolj kot (slab) igralec znan kot režiser in pisec scenarijev. Do zdaj se je po podatkih filmske baze Imdb kot režiser podpisal pod 22 izdelkov. Med njimi je deset dolgometražnih filmov, čeprav jih sam našteje devet; prvi in drugi del filma Ubila bom Billa namreč šteje za en film, ki pa so ga zaradi prevelike dolžine za kinematografsko predvajanje razrezali na dva dela.
 

Bo res ostalo pri desetki?


Štetje filmov ima za Tarantina poseben pomen. Pravi namreč, da bo kot režiser posnel samo deset filmov. Če bi torej prej omenjenega štel za dva, bi moral biti Bilo je nekoč ... v Hollywoodu njegov zadnji. Tako pa bo, če ne bo požrl besede, kar itak marsikdo pričakuje, posnel vsaj še enega.

Filmi QT-ja so žanrsko zelo različni in mešajo različne vplive, so pa brez izjeme zelo nasilni. A tako, kot je dovzeten za tuje vplive, je vpliven tudi sam. Vpliv njegovih nelinearnih, krvavih zgodb je mogoče videti povsod v filmskem svetu, prelil pa se je tudi v druge medije.

V primerjavi z izjemno nazornostjo njegovih filmov je Tarantinovo zasebno življenje veliko bolj zakrito. Kolikor je znano, nima otrok. Se je pa pred dvema letoma zaročil z izraelsko pevko Daniello Pick, s katero sta se spoznala leta 2009, ko je v Izraelu predstavljal film Neslavne barabe, v katerem je skupina judovskih vojakov neusmiljeno pobijala naciste. Par se je poročil leta 2018 na judovski poročni slovesnosti.
 

Leo


Čeprav ima glavni igralec v najnovejšem Tarantinovem filmu Leonardo DiCaprio čisto italijansko ime in priimek, so med njegovimi predniki poleg Italijanov tudi Nemci in Rusi. Rodil se je v Los Angelesu, legenda pa pravi, da je ime dobil, ker je leta 1974 mama njegove prve brce v trebuhu začutila, ko je v muzeju v Firencah gledala sliko Leonarda da Vincija.

Brad Pitt (levo) in Leonardo DiCaprio prvič skupaj pred kamero. FOTO: Sony Pictures
Brad Pitt (levo) in Leonardo DiCaprio prvič skupaj pred kamero. FOTO: Sony Pictures


Starša sta se hitro razšla. DiCaprio je večinoma živel z mamo v Los Angelesu in nekaj časa z njenimi starši v Nemčiji. Srednje šole ni končal, je pa že od zgodnjih najstniških let igral v reklamah in televizijskih serijah. Prvič so ga zares opazili kot duševno zaostalega brata zvezdnika Johnnyja Deppa v filmu Kaj žre Gilberta Grapa leta 1993. Za vlogo je dobil prvo od petih igralskih nominacij za oskarja – dobil ga je enkrat, leta 2016 za glavno vlogo v filmu Povratnik – in zlati globus; te je do zdaj dobil tri, poleg za Povratnika še za Letalca leta 2005 in za Volka z Wall Streeta leta 2014.
 

Izstrelitev med zvezde


Po Gilbertu Grapu so DiCapria opazili vsaj še v kavbojki Hitri in mrtvi ter sodobni različici romance o Romeu in Juliji. Vendar je resnično zaslovel v glavni vlogi v nepredstavljivo uspešni mešanici filma katastrofe in srce parajoče ljubezenske zgodbe za najstnice pod režisersko taktirko legende akcijskih filmov Jamesa Camerona. Titanik je bil finančno najuspešnejši film do takrat, dobil je tudi nepregledno množico nagrad. DiCapria je izstrelil na vrh Hollywooda.

Kjer je ostal do danes. Čeprav se je iz suhljatega mladeniča preobrazil v kar postavnega dedca, je s pametno izbiro vlog, tudi v kar petih filmih legendarnega Martina Scorseseja – v prihodnjih letih naj bi posnela še dva –, ostal med vodilnimi filmskimi zvezdniki. Njegovo ljubezensko življenje je precej pestro, čeprav ni bil še nikoli poročen in nima otrok. Je pa zelo dejaven kot borec proti podnebnim spremembah. Ne samo v besedah, saj je zaradi naravovarstvenih prepričanj postal vegetarijanec in morda celo vegan. Znan je tudi kot kadilec, vendar ga je zadnje čase večkrat kot z navadno videti z elektronsko cigareto.
 

Brad


Kako se bo Tarantino držal svoje napovedi o tem, da bo posnel deset filmov in nič več, bo zanimivo videti tudi zaradi podobne napovedi drugega zvezdnika iz njegovega (domnevno) predzadnjega filma Brada Pitta. Na začetku tega desetletja, leta 2011, ko je štel 47 let, je namreč za neki avstralski pogovorni šov povedal, da so njegovi dnevi filmskega igralca šteti. Napovedal je, da se bo morda premaknil na drugo stran kamere, kot režiser ali producent, vendar še ne ve natančno, kaj bo počel.

Brad Pitt in Angelina Jolie sta od letos uradno ločena. FOTO: Reuters
Brad Pitt in Angelina Jolie sta od letos uradno ločena. FOTO: Reuters


Ko ga je gostitelj vprašal, kdaj namerava nehati igrati, je Pitt dejal, da čez tri leta, ki jih bo dopolnil 50. Od takrat, ko se je srečal z abrahamom, je minilo dobrih pet let, v katerih je kot igralec nastopil v osmih dolgometražnih filmih, od katerih bo zadnji, znanstvenofantastični Ad Astra, premiero doživel konec tega meseca na filmskem festivalu v Benetkah. Toliko o napovedih o koncu takšnih in drugačnih karier.
 

Američan v Jugoslaviji


Leta 1963 v Oklahomi rojeni Pitt, ki je mladost preživel v zvezni državi Missouri, se je leta 1982 odločil, da se bo raje kot z novinarstvom, kar je študiral, ukvarjal s filmom. Logična odločitev je bila selitev v Los Angeles, kjer je hodil na tečaje igre in se preživljal s priložnostnimi deli, menda tudi s prevažanjem striptizet. Zanimivo je, da je prvo glavno vlogo, po nekaj stranskih na televiziji in v filmih, dobil v jugoslovansko-ameriški koprodukciji The Dark Side of the Sun. Igral je mladega Američana, ki pride k zdravilcu v Jugoslavijo, da bi si pozdravil redko kožno bolezen; režiser Božidar Nikolić je Pitta je izbral med 400 kandidati, za vlogo pa je dobil 1523 ameriških dolarjev.

Seveda ta film, posebno ker ga zaradi izbruha vojn na Balkanu niso na zahodu nikoli videli v kinih, za mladega igralca ni pomenil preboja. Dočakal ga je leta 1991 s filmom Thelma in Louise. Zaradi privlačnega videza je mladi Pitt takoj postal novi seksualni simbol Hollywooda, čeprav se je vlogam, v katerih bi unovčeval tovrstno podobo, vedno izogibal. Njegovi najpomembnejši, s katerima je dejansko postal superzvezda, sta bili namreč temačni: vampir Louis v filmu Intervju z vampirjem in policist David Mills v mračni mojstrovini Davida Fincherja Sedem.
 

Zbogom, Angelina


Od takrat je odigral nepregledno množico likov in si pridobil sloves odličnega, ne samo lepega igralca. Najprestižnejše filmske nagrade oskarja kljub trem nominacijam (še) nima, je pa leta 1996 dobil drugo najbolj cenjeno, zlati globus, za najboljšo stransko vlogo, v filmu 12 opic.

Še bolj razgibano oziroma kar razvpito je njegovo zasebno življenje. Po romancah s soigralkama v zgodnjih filmih Juliette Lewis in Gwyneth Paltrow se je po nekaj letih sestajanja leta 2000 poročil z zvezdnico humoristične serije Prijatelji Jennifer Aniston. Njun zakon je razpadel čez pet let, ko se je začel Pitt sestajati z eno najbolj vročih zvezd sodobnega Hollywooda Angelino Jolie.
Z njo imata šest otrok, polovico posvojenih in polovico bioloških. Par, ki so ga poimenovali Brangelina, je veljal za izjemno skladnega. Poročila sta se leta 2014, vendar je Joliejeva dve leti pozneje vložila zahtevo za ločitev. Uradni vzrok so bile nepremostljive razlike, neuradni pa Pittovo vedno hujše popivanje in kajenje trave, kar je sicer počel že od najstniških let. Uradno sta se ločila letos. Ja, kriza (poznih) srednjih let je hudič.

Komentarji: