Vsi bi bili Tine in Filipi

Smučišče Stari vrh so ta teden zasedli (pred)šolski tečajniki, se veliko naučili in se zabavali.

Objavljeno
28. februar 2015 22.08
03 Stari vrh ( Nedelo)
Jana Zupančič Grašič, Nedelo
Jana Zupančič Grašič, Nedelo

Kar črno se je naredilo na sneženi površini, ko se je okoli 250 otrok nagnetlo skupaj s svojimi smučarskimi učitelji in mahajoč poziralo profesionalnemu fotografu, predvsem pa številnim staršem, ki so se prišli v živo prepričat, česa se je njihov podmladek naučil na teden dni trajajočem tečaju smučanja oziroma deskanja. Skupna povprečna ocena udeležencev in opazovalcev: zelo zadovoljni.

»Ko vidiš, kako je tvoj otrok zadovoljen, kako uživa in poleg tega še samozavestno vijuga med vratci na progi, čeprav doslej pravzaprav niti ni veliko smučal, ne moreš biti drugega kot zadovoljen, izgubljena rokavica gor ali dol,« je povedala ena od mam s fotoaparatom v rokah, napeto zazrta v štart na vrhu smučišča na Starem vrhu, da v objektiv ujame še svojega drugega potomca. Marsikateri otrok je počitnice, ki so se zdaj iztekle tudi za osrednji in zahodni del Slovenije, preživel na smučarskem tečaju na katerem od približno zasneženih hribčkov in na Starem vrhu; če je le sreča s snegom mila, med drugimi »uraduje« tudi škofjeloško športno društvo Impulz Sport.

To je lani tjakaj prepeljalo za tri avtobuse otrok, letos pa že šest, skupno več kot 250 otrok iz gorenjske in ljubljanske regije, starih med štiri in petnajst let. Zanje je pet dni skrbelo, jih učilo in zabavalo več kot petdeset inštruktorjev smučanja oziroma deskanja in pomočnikov. »K sreči nam je uspelo še pravočasno pridobiti dovolj izkušenih učiteljev, ki so, tako kot zahteva zakonodaja, vsi brez izjeme opravili predsezonski pripravljalni tečaj,« je povedal glavni »šef« in ustanovitelj Impulz Sporta, Luka Ferdin, v petek ob zaključku maksimalno zaposlen z organizacijo in čim bolj gladek potek res masovne prireditve ob okrepčevalnici in igralih v snežnem parku na Grebljici.

Tukaj so potem, ko so smučanja bolj vešči začetniki in nadaljevalci končali tekmovanje na kratki veleslalomski progi z merjenjem časa, svoje pridobljeno znanje pokazali tudi drobižki oziroma manj smučarsko podkovani tečajniki: v obliki kače, med in pod ovirami … Za še boljše razpoloženje z živahno (otroško) glasbo je skrbel didžej, z ugodnejšimi cenami nekaterih pijač in hrane pa tudi tamkajšnji gostinci. »Treba je poskrbeti za zabavo vseh, tako otrok kot staršev,« je odvrnil Ferdin, ki vsako leto bogati ponudbo. Letos je tako na smučišču za dodatno vznemirjenje skrbela poskočna maskota, bernardinec Tone, katerega malha je bila polna sladkih priboljškov, zaradi česar je bil nasploh med najbolj priljubljenimi liki na Starem vrhu. Številni povratniki

No, tudi učitelji niso veliko zaostajali za njim, prav tako ne Tina Maze in Filip Flisar; ko je namreč didžej otroke povprašal, kdo ju pozna, in kdo bi bi rad hiter kot onadva, so roke kar šinile navzgor. »Mi smo druga najboljša skupina, a Domen (Avbelj, op. p.) je zagotovo najboljši učitelj,« je brez oklevanja pribila 12-letna Lana iz Škofje Loke, odločna tudi v tem, da se impulzovcem pridruži takoj, ko bo to spet mogoče. »Ma, super je bilo, z Žigom (Škufca, op. p.) sem se domenila, da se pridem učit, predvsem trikov, še na Cerkno,« je povedala deskarka Eva med dolgotrajnim čakanjem na podelitev diplom, ki so jo, poleg sladke nagrade, prejeli vsi udeleženci tečaja. »Dobro sem tekmoval, čeprav sem se proge na začetku kar malo bal,« je med ugrizi v sendvič zadovoljno pripovedoval 6-letni Liam. »Sva pa s prijateljem Titom tukaj že drugič.«

Povratnikov je bilo kar nekaj, precej tudi takih, ki so bili med Impulzovimi tečajniki že med nedavnimi božično-novoletnimi počitnicami, a takrat je bil Stari vrh zelen, tako da so vadili v Kranjski Gori. »Naša se je takrat tako navdušila, da je želela na tečaj tudi zdaj,« so povedali starši nekaj manj kot šestletne deklice iz Ljubljane. »Ves teden zgodnje vstajanje sploh ni bilo problem, preden sem vstala sama, sta bila že oblečena v smučarsko perilo in umita!« se ni mogla dovolj načuditi mama 6,5-letnika, ki je bil v najboljši skupini, in 4,5-letnika, ki je pravzaprav prvič konkretno stopil na smuči. Tečajnike so učitelji po testnem smučanju že prvi dan razvrstili v različne skupine glede na znanje, nato pa vsak dan stopnjevali smučarske izzive tako v tehniki kot v uporabi snežnih naprav. »Naša skupina je bila v začetku le na tekočem traku, no, že četrti dan smo se urili tudi na sedežnici, že prej na vlečnici,« je napredovanje otrok strnil učitelj Urh Vodopivec. »Ne, sedežnice se nič več ne bojim,« je potrdila zgovorna Lina, ki je med tekmo tako hitela, »da svoje mamice sploh nisem videla« (na spodnji fotografiji).


V nove zmage

No, v petek v skoraj popolnoma jasnem vremenu težav z vidljivostjo ni bilo, so pa tečajniki v preteklem tednu doživeli vse: dež, sneg, veter, zadnja dva dni tudi zimsko idilo, torej konec dober, vse dobro. In še ocena »šefa« Luka Ferdina? »Za nami je zelo, zelo naporen teden. Ne le zaradi tako velikega števila otrok, tudi zaradi vremenskih razmer. A zadevo smo uspešno pripeljali h koncu in po vtisih sodeč sklepam, da je bila zadovoljna večina staršev.« Kljub utrujenosti so si z učitelji in pomočniki privoščili zaključno zabavo v gostilni Kašča, energije polni Ferdin pa je že razglabljal o tem, kaj bodo v prihodnje še izboljšali in ponudili.

Od leta 2012, ko sta zgodbo Impulz Sporta začela s prijateljem deskarjem Vidom Jerebom in k temu pritegnila še svoje s športom okužene prijatelje, poleg tečajev smučanja za otroke v poletnem času izvajajo tudi tečaje kajtanja in deskanja na Pelješcu. »Od tega se žal ne da živeti, zlasti ne ob zimah, kakršne imamo zdaj,« je povedal, tako da si z zaslužkom, ki ga naberejo s tečaji, najbolj prizadevni člani društva privoščijo kakšno smučarijo na tujem ter nakupijo novo opremo, ki jo potrebujejo za kakovostno delo. »Če bi to delal za denar, me zagotovo ne bi bilo tukaj,« je na to odvrnil učitelj Urh, sicer študent, ki je bil včeraj spet na Starem vrhu – tokrat s člani SK Domel, medtem ko se je Ferdin lotil pisanja zahvalnih pisem staršem s povabilom, naj se prihodnje leto spet oglasijo.