Z vsako sekundo se prihodnost izteka

George Clooney: V novem filmu opogumlja mlade, naj spreminjajo svet, starejše pa, naj si ne barvajo sivih las.

Objavljeno
06. junij 2015 20.46
press*dezela jutrisnjega dne: svet onkraj
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Dežela jutrišnjega dne: svet onkraj (Tomorrowland: A World Beyond), znanstvenofantastična pustolovščina Walta Disneyja, morda res ni film, ki bi ga pričakovali od dvakratnega oskarjevca, borca za človekove pravice in še vedno enega najbolj šarmantnih hollywoodskih zvezdnikov. A George Clooney je v njem našel navdih in predal pozitivno sporočilo za ustvarjanje boljšega sveta.


Za nekoga, ki dobro pozna razmere v Južnem Sudanu in Darfurju in čigar žena se kot odvetnica na Evropskem sodišču za človekove pravice bori proti številnim grozotam tega sveta (zdaj išče pravico za genocid v Armeniji), se to zdi kar malo preveč optimistično. A Clooney je prepričan, da zlasti mladi potrebujejo pogum, spodbudo in vero v to, da vse ni tako črno. In da se je vredno boriti. Ali pa vsaj poskusiti spreminjati svet. »Res je, ta film je zame nekaj čisto novega, drugačnega, verjetno me veliko ljudi ni pričakovalo v takšni vlogi. Toda pritegnila sta me ideja in dejstvo, da gre za pravi Disneyjev film, ki ponuja svet z lepo prihodnostjo. Tomorrowland je kraj za sanjače, za ljudi, ki želijo nekaj spremeniti. Včasih se mi zdi, da izgubljamo stik s svojimi sanjami, in pomembno je, da jih spet najdemo,« je zvezdnik povedal o filmu, v katerem igra nekdanjega otroškega genija in razočaranega znanstvenika Franka, ki skupaj z najstnico Casey (Britt Robertson) odide na posebno misijo, potujeta v prostoru in času, da bi razkrila skrivnost enigmatične dežele onkraj sveta. Gre za družinski film z nekaj znanstvene fantastike in nasilja ter pravo mero humorja in junaškega poguma.

Tudi v filmu za ne prav zahtevno občinstvo (»Pravzaprav sem prvič posnel film, katerega premiero so obiskali predvsem otroci«) je 54-letni zvezdnik našel pomembno družbeno sporočilo. Kot je dejal, čuti odgovornost, da ustvarja filme, ki navdihujejo novo generacijo. »Naše videnje prihodnosti se ves čas spreminja. Ko denimo spremljaš novice, si ustvariš neko sliko o svetu. A moraš stopiti nazaj in pogledati od daleč. Slika je takrat drugačna. Težava je v tem, da smo ves čas obkroženi s slabim. Sam sem odraščal v 70. letih, veliko je bilo slabega, človek bi mislil, da bo svet že takrat šel k vragu. A smo tudi že tedaj videli, da lahko svet spreminjamo. Videli smo Roso Parks na avtobusu. Ne smemo pozabiti, da takšni ljudje obstajajo. Ni treba, da so to posamezniki z veliko vpliva in moči, tega je sposoben vsak navaden posameznik. Prihodnost je neizogibna, a lahko jo spreminjamo in preoblikujemo,« se je Clooney razgovoril o tem, kako kot borec za boljši svet vidi naš jutri.

Srečno poročen

Seveda je eno govoriti o filmu, drugo pa o resničnem življenju. A se zdi Clooney, ki je odraščal v Kentuckyju, ob mami manekenki in očetu televizijskem voditelju, preboj med zvezde pa mu je uspel kot zdravniku v nanizanki Urgenca (ER), še posebno navdahnjen, odkar ga je omrežila lepa Amal Alamuddin, britanska odvetnica libanonskih korenin, s katero sta se lani tako rekoč pred očmi javnosti poročila v Benetkah. Tudi Clooney, od nekdaj eden najbolj zaželenih moških na svetu, je torej srečal svojo »usodno žensko«. Zveze z Amal, s katero si urejata hišo v Angliji, se nikdar ni trudil skrivati, temveč vedno ponosno in z občudovanjem govori o njej, o njenem delu na sodišču v Strasbourgu, o njeni lepoti in inteligenci. Pravi, da še nikdar ni bil tako srečen, čeprav je včasih težko živeti na različnih koncih sveta. »Amal ima službo vsak dan, ona dejansko vsak dan rešuje svet. Je res neverjeten človek, eden najpametnejših, kar jih poznam. In še dober smisel za humor ima,« je o svoji 37-letni soprogi povedal znani šaljivec med hollywoodskimi zvezdniki.

Seveda pa zna biti tudi zelo resen, še zlasti ko gre za človekove pravice, varovanje okolja, politični aktivizem. Močno se je zavzemal za reševanje krize v Darfurju, organiziral proteste v Južnem Sudanu in bil zaradi tega celo aretiran, pomagal je zbirati donacije po potresu na Haitiju, bil del boja za pravice istospolno usmerjenih ... Tudi o vsem tem je govoril, ko je pri predstavitvi filma Tomorrowland beseda nanesla na prispevek vsakega posameznika v svetu. »Vem, da je v Darfurju težko hitro kaj spremeniti, da je to dolgotrajen proces. Vem tudi, da težav nikoli ne bo konec. A na koncu se vprašaš, kaj si ti storil. Poskusil si, pomagal, sodeloval. Vzgojen sem v veri, da se svet vedno vrti v boljšo smer, če se trudiš za to.«

Prvič kot starec

Ko torej dobitnik dveh oskarjev (Si­riana, 2005; Argo, 2013) ter treh zlatih globusov sanja o jutrišnjem dnevu, se ga veseli. Pravi, da mu ugaja, da se je ustalil in zaživel bolj umirjeno življenje. »Z vsako sekundo, ki mine, se prihodnost izteka,« sporoča Tomorrowland, v katerem je Clooney dobil novo izkušnjo v karieri – zaigral je »starca«. »Vedno sem bil jaz tisti, ki je pretepal barabe in bil na koncu junak. Ko pa si star, se stvari spremenijo. Zdaj le še prejemam udarce,« se je pošalil na račun svoje vloge, pa tudi dejstva, da res ni več najmlajši. Dejal je, da starati se v Hollywoodu ni preveč zabavno, saj se ponudba vlog hitro manjša. A sam se v svoji koži udobno počuti. Še več: ostro je obsodil lepotne operacije in zaprisegel, da se sam nikdar ne bo odločil zanje, niti si pobarval svojih sivih las (ki ga, roko na srce, delajo le še bolj šarmantnega). »Trdno verjamem, da se ne bi smeli truditi za to, da bi bili videti mlajši, kot smo. Mislim, da te lahko plastične operacije in barvanje las le še bolj postarajo. Potruditi se moraš, da si pri svojih letih videti najbolje, kar si lahko, predvsem pa se s tem čim manj obremenjevati.« Hja, lahko je tako govoriti, če si George Clooney.