Zakaj William in Harry med seboj ne govorita?

Mediji na Otoku so si v dneh po veliki noči dajali veliko opravka z odnosi med kraljevima princema, drugim v vrsti za prestol Velike Britanije Williamom in njegovim mlajšim bratom, trenutno šestim v vrsti za prestol, princem Harryjem.

Objavljeno
05. maj 2019 08.00
Posodobljeno
05. maj 2019 08.00
Daljša ločitev bi lahko samo koristila razumevanju med bratoma, ki sta še dolgo v odrasla leta živela pod isto streho. Zdaj na njun odnos vplivata tudi obe soprogi. FOTO: Reuters
Z vladajočo dinastijo Windsor obsedenim novinarjem britanskih tabloidov so priče namreč na nos prinesle novico, da princa med seboj ne pred velikonočno mašo v kapeli kraljevega gradu Windsor ne po njej nista spregovorila niti besede. Seveda so se takoj pojavila vprašanja, kaj se dogaja.

Zdaj 36-letni William in 34-letni Harry kljub prav­ljičnemu položaju nista imela lahke mladosti. Zakon njunih staršev, britanskega prestolonasled­nika princa Charlesa in princese Diane, ni bil srečen. Čeprav je dinastija Windsor izjemno bogata tudi zasebno, ne samo zaradi državnega premoženja in financiranja iz britanskega proračuna, slabi odnosi med očetom in materjo, ki sta se redno varala, gotovo niso dobro vplivali na otroka.

image
Šesti v vrsti za britansko krono, 34-letni princ Harry, z ženo Meghan Markle. FOTO: Reuters

 

Udarci otroštva


Charles in Diana sta se razšla leta 1992 in uradno ločila leta 1996. Jasno je bilo, da mladih princev ne bo dobila mati, saj v Veliki Britaniji in širše gotovo ni sodnika, ki bi odvzel bodočega kralja in njegovega brata vladarski hiši. Fanta sta tako pristala pri očetu, večnem prestolonasledniku; ta se s sinovoma menda že prej ni kaj dosti ukvarjal in je tudi potem več časa namenjal svojim rožam in ekološkemu kmetovanju kot vzgoji.

Stvari so se še poslabšale, ko je princesa Diana, ki so jo neprestano zasledovali fotografi krvoločnih otoških tabloidov, leta 1997 umrla v prometni nesreči v Parizu skupaj z ljubimcem, egiptov­skim bogatašem Dodijem al Fayedom. Govorice, da je šlo za zaroto, s katero so Windsorji spravili princeso s sveta, da jim ne bi naredila sramote s poroko z Arabcem, niso nikoli potihnile.
V takih razmerah, brez matere, z odmaknjenim očetom in še bolj odmak­njeno babico, kraljico Elizabeto II., ter drugimi člani kraljeve družine – materinega sorodstva kraljevi klan tako in tako ni pustil blizu –, se je med bratoma spletla posebna vez. Veljala sta za nerazdružljiva. Nihče se ni čudil, ko je William po končani fakulteti šel v vojsko, in še manj, da mu je v uniformo sledil Harry. Starejši brat je bil v odsotnosti drugih vzornikov pač njegov idol.

image
Drugi v vrsti za britansko krono, 36-letni princ William, z ženo Kate Middleton in starejšima otrokoma, princem Georgeem in princesko Charlotte. FOTO: ReutersMlajšemu bratu je bilo že zelo hitro tudi jasno, da bo vedno ostal v ozadju. Ko sta bila še otroka, sta se z materjo, princeso Diano, nekoč z avtom peljala na posestvo Highgrove. Tam je družina preživljala veliko časa. Fanta sta se, tako kot počnejo otroci, iz dolgčasa začela prepirati zaradi malenkosti. Princesa jima je rekla, da se bodo, če ne bosta prenehala, vrnili v London.
Na grožnjo je mlajši princ Harry odvrnil: »Vseeno mi je. Ker ne bom kralj, bom lahko vedno počel, kar bom hotel.« Odrasli v avtu, poleg Diane še varuška Olga Powell in telesni stražar Ken Wharfe, so bili šokirani – od kod še ne šoloobveznemu otroku takšne zamisli? Jasno pa jim je bilo, da je Harry že od najzgod­nejših let prepričan, da bo lahko počel, kar hoče, njegov brat, ki bo nekoč nosil krono (nekdanjega) imperija, pa mora ravnati bolj odgovorno.
 

V odraslost


V najstniških letih in še posebno po Dianini smrti je to postajalo vedno bolj očit­no. William je bil zlati deček kraljeve družine, vedno priden in vljuden. V nasprotju z njim je Harry veljal za divjega fanta. S prijatelji so ga fotografi vedno znova ujeli v objektive s cigareto in alkoholom v rokah, tudi takrat, ko še sploh ni bil dovolj star, da bi lahko zakonito kupoval pijačo.

Kadil je marihuano in si privoščil vsaj dva v današnjih politično hiperkorektnih časih nesprejemljiva spodrsljaja. Nekoč je prišel na zabavo v kostumih v uniformi, kakršno so nosili vojaki nacistične Nemčije med drugo svetovno vojno v severni Afriki, s trakom s svastiko na rokavu vred. To je v državi, ki je zmago nad nacisti v Afriki in Evropi drago plačala, seveda povzročilo silno ogorčenje. Mladi princ iz družine, ki je Britanijo v zadnjem obdobju njene imperialne veličine vodila v zmagoviti vojni, in povrhu pripadnik vojske njenega veličanstva – njegove babice, hčerke medvojnega kralja – si je nadel uniformo sovraga!
 

Po vojski poroka


Drugič je neprevidni princ vojaškega kolega pakistanskega rodu poimenoval »naš mali Paki«; Paki je žaljivka, primerljiva z izrazom črnuh za črnce v Ameriki ali čefur za pripadnike nekdanjih jugoslovanskih narodov v Sloveniji. Harry se je za oba incidenta opravičil, vendar se ga je oznaka divjega fanta držala še naprej. Z bratom pa sta vseskozi ostala tesno povezana in ni bilo videti, da so značajske razlike vplivale na njun odnos.


William je bil zlati deček kraljeve družine, vedno priden in vljuden, v nasprotju z njim je Harry veljal za divjega fanta.


Starejši in resnejši princ William se je tudi prej poročil. In to ne s kakšno modrokrvno princeso – kakor je bilo in je še vedno marsikje navada v vladarskih družinah, tudi njegova mati je bila iz ene najvišjih britanskih plemiških družin Spencer –, ampak s povsem navadnim dekletom Kate Middleton. Njun zakon, ki traja osem let, velja za vzornega, imata tri otroke.
Princ Harry se je poročil pozneje kot starejši brat. Po desetih letih službovanja v vojski, med katerim je v tajnosti sodeloval tudi v vojni v Afganistanu, se je leta 2015 demobiliziral in postal nekako poklicni član kraljeve družine, kakor lahko to postanejo njeni najvišji člani. Veljal je za ženskarja in ljubitelja zabav.
 

Pok


Kljub dvomljivemu slovesu je imel princ Harry že prej nekaj daljših zvez. Vendar je bila novica jeseni 2016, da je v resnem razmerju z Meghan Markle, veliko presenečenje. Ne ravno zvezdnica, vendar dokaj znana igralka, je še veliko bolj netipična prinčeva žena kot Kate Middleton. Komaj kakšno generacijo nazaj bi bilo popolnoma nemogoče, da bi se član najožje kraljeve družine poročil z ločeno Američanko, in za povrhu še mulatko. O prikritem rasizmu v britanski visoki družbi namreč ni treba izgubljati besed.

Menda princ William nad bratovo izbiro ni bil posebno navdušen. Ne zaradi prej omenjenih razlogov, ampak ker se mu je zdelo, da Harry preveč hiti s poroko, ki sta jo z Meghan Markle napovedala jeseni 2017, poročila pa sta se lani spomladi. William je bil namreč v zvezi s Kate Middleton sedem let, preden sta se leta 2010 poročila. V tem času sta se enkrat za nekaj mesecev celo razšla.

image
Harry se je pred rojstvom otroka končno preselil na svoje, iz londonske Kensingtonske palače.FOTO: ReutersNi sicer znano, koliko od tega je res, a na dan so prihajale zgodbe, da bratski odnosi med princema sploh niso bili tako vzorni, kakor so jih slikali. Menda se je Harry zaradi pozornosti, ki so jo vsi izkazovali Williamu kot bodočemu kralju, vedno počutil zapostavljenega, vse od otroštva.
 

Pravila, ki dušijo


Že pred poroko so krožile tudi govorice, da togo življenje in številna pravila Meghan Markle dušijo. Kot otroku individualiziranih Združenih držav se ji je gotovo zdelo nenavadno, da Windsorji toliko časa preživijo skupaj, še posebno pa to, da je Harry dejansko živel pri bratu, v londonski Kensingtonski palači. Menda se tudi z Williamovo ženo nista najbolje ujeli. Ker par pričakuje otroka – rodil se bo vsak čas –, se je Meghan Markle hotela preseliti nekam, kjer bodo sami. Novi dom sta si ustvarila v eni od hiš na kraljevem posestvu Windsor zahodno od Londona, kamor sta se preselila v začetku aprila.


Brez matere, z odmaknjenim očetom in še bolj odmaknjeno babico se je med princema Williamom in Harryjem spletla posebna vez.


Meghan Markle se je sicer hotela odmakniti še dlje od britanske kraljeve družine. Po rojstvu otroka s Harryjem menda načrtujeta, da bi za več let odšla v Afriko. Črno celino princ Harry obožuje že od najstniških let in tudi z ženo sta se menda spoznala tam, med potovanjem v Bocvano. Tam ali v Južni Afriki naj bi nameravala preživeti nekaj let, ukvarjala pa bi se s predstavljanjem Britanske skupnosti narodov, dobrodelnostjo in zastopanjem interesov Velike Britanije, nekdanje kolonialne gospodarice, v tem delu sveta.
 

Zgolj špekulacije


Za zdaj iz kraljeve družine vse tak­šne informacije zavračajo kot špekulacije. Tudi tisti, ki so jih spravili v javnost, poudarjajo, da selitve ne bo pred prihodnjim letom, saj jug Afrike morda res ni najbolj primeren kraj za dojenčke. Do takrat se lahko zgodi marsikaj. Povezanega tudi z zdravjem v družini. Kraljica je namreč stara 93 let, njen mož, princ Filip, Harryjev dedek, pa že 98. Čeprav skoraj 100-letnik še vedno vozi avtomobil, njegovi nedavni z vožnjo povezani zapleti po mnenju nekaterih kažejo, da morda le ni več popolnoma zdrav. Tako in drugače, dodajajo bolj zlobni.

Po mnenju poznavalcev britanskega dvora ne bi bila afriška avantura vojvode in vojvodinje Susseških, kakor je njun uradni naziv, nič novega. Tudi sedanja kraljica z možem je, preden je zasedla prestol, v letih od 1949 do 1951 živela na Malti. Poleg tega bi daljša ločitev princev lahko samo dobro vplivala na odnose med bratoma, ki sta še dolgo v odrasla leta živela pod isto streho. Da o blagodejnem vplivu oddaljenosti na odnose med njunima ženama sploh ne govorimo.