Zdrav duh v (silikonskem) telesu

Razstava Body Worlds Vital, ki neizprosno odstira pogled v najbolj skrite kotičke človeškega telesa, se ta konec tedna izteka.
Fotografija: Vratar v akciji. FOTO: Helena Kocmur
Odpri galerijo
Vratar v akciji. FOTO: Helena Kocmur

Proces ohranjanja teles s polimerizacijo je leta 1977 razvil dr. Gunther von Hagens z Univerze v Heidelbergu, sam postopek pa je še vedno v razvoju, razlagajo organizatorji razstave, ki je na ogled na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču (GR).



Prve primerke, ki so jih izdelali 70. letih prejšnjega stoletja, še vedno uporabljajo v študijske in medicinske namene po vsem svetu. Ohranijo se namreč za nedoločen čas. Pri polimerizaciji uporabljajo tekoči gumijasti silikon, ki preprečuje naravni proces razpadanja. Pri tem postopku patologi najprej oskrbijo telo s kemikalijami, nato pa ga razčlenijo tako, da razkrijejo pomembne strukture, dele. Iz telesa odstranijo vso vodo in jo nadomestijo z acetonom, nas poučijo.



Telo položijo v tekočo silikonsko mešanico, nato pa vse skupaj v vakuumsko komoro, kjer se aceton spremeni v plin, ki ga nadomesti polimerska mešanica. Na koncu se silikon strdi. Končni rezultat je trajno ohranjen primerek suhega človeškega telesa, brez vonja in škodljivih kemikalij, ki dobi gibljivost gume, razlagajo prireditelji razstave, ki je v lasti nemškega podjetja Body Worlds, njena avtorja pa sta dr. Gunther von Hagens in dr. Angelina Whalley. Izvemo še, da je majhen organ lahko pripravljen v enem tednu – najmanjše na razstavi je ušesno kladivce v velikosti milimetra –, medtem ko za celotno človeško telo potrebujejo tudi eno leto oziroma 1500 delovnih ur.

Skok v višino FOTO: Helena Kocmur
Skok v višino FOTO: Helena Kocmur


Telesa, ki jih je mogoče od blizu opazovati v različnih položajih in gibih – od vratarja, ki se vrže proti žogi, atleta, ki skoči v višino, razmišljajočega šahista, gasilca, ki nosi poškodovanca, do zaljubljencev na Titaniku –, nam razkrijejo, kako se iz hrbtenjače razpreda živčevje, kako potekajo žile, kako so razporejeni vitalni organi.




Vse to so ljudje prostovoljno darovali donacijskemu programu podjetja Body World. V njem je vpisanih 17.000 darovalcev, ki so se odločili, da svoje telo oz. organe po smrti podarijo za izobraževanje in promocijo medicinskih raziskav ter za javne razstave. Vsi darovalci so umrli naravne smrti, zagotovijo prireditelji, na nekaterih organih pa so opazni znaki bolezni, ki so jih imeli, denimo tumor na jetrih ali rak pljuč, žilna opornica na veni.

Tudi črno obarvana pljuča kadilca v eni od vitrin so namenjena ozaveščanju o zdravem načinu življenja. Da bi pri obiskovalcih utrdili zavest o pomenu zdravja, so prireditelji razstave k sodelovanju pritegnili številna društva in zdravnike, ki so pripravili predavanje, delavnico ali testiranje. »Po razstavah Guntherja Von Hagensa je povpraševanje veliko, zato jo je bilo kar težko dobiti v Ljubljano,« nam je povedala Špela Terpin, direktorica strateškega trženja in vodja razstave Body Worlds Vital pri GR.

Natančnega števila obiskovalcev nam ne razkrijejo, saj podatke še obdelujejo. A z obiskom, tudi številnih šolarjev, ki so se lahko o svojem telesu marsikaj naučili, so zadovoljni.

Komentarji: