Zvezdnicam le manjši kos pogače

Forbsova lestvica razkriva občutno razliko med honorarji zvezdnic in zvezdnikov.

Objavljeno
26. avgust 2016 15.30
R. N.
R. N.

Revija Forbes je znova razvrstila najbolje plačane filmske igralce in igralke. Pri moških je najuspešnejši junak Hitrih in drznih Dwayne Johnson, v ženski konkurenci je največ zaslužila Jennifer Lawrence (Igre lakote). Lestvica znova razkriva občutno razliko med honorarji moških in žensk, pa tudi dejstvo, da uspe moškim zvezdnikom veliko dlje služiti milijonske zneske kot njihovim kolegicam.

Nekdanji rokoborec, 44-letni Dwayne Johnson, je uspešno in dobičkonosno zajadral v filmske vode in s 64,5 milijona ameriških dolarjev z vodilnega mesta izrinil Roberta Downeya Jr. ter kar podvojil znesek, ki ga je zaslužil leto poprej, zlasti zaradi akcijske komedije Obveščevalna, ki je bila junija na sporedu tudi v slovenskih kinematografih. Jekleni mož Robert Downey Jr. je kljub ponovitvi komične vloge knjižnega junaka v filmu Stotnik Amerika: Državljanska vojna zdrsnil na osmo mesto, saj je tako kot bollywookski zvezdnik Shah Rukh Khan zaslužil »le« 33 milijonov dolarjev. Johnson, ki je bil za časa svoje rokoborske kariere znan kot Skala, se je na vrh lestvice povzpel tudi s predujmom za osmo izvedbo priljubljenega dirkaškega filma Hitri in drzni.

Jackie Chan, ki se med najbolje plačane ni prebil več let, je tokrat kot uspešen igralec in producent na hitro rastočem kitajskem trgu skočil kar na drugo mesto s 61 milijoni dolarjev. Tretji je Matt Damon s 55 milijoni, kar mu je prinesla predvsem lanska vesoljska uspešnica Marsovec. Med deseterico največjih je tudi Tom Cruise s 53 milijoni (4. mesto), za njim pa 53-letni Johnny Depp, ki je zadnjem letu – ko se je največ govorilo o njegovem ločitvenem postopku in majski sodni prepovedi približevanja zdaj že nekdanji soprogi, igralki Amber Heard – zaslužil 48 milijonov dolarjev.

Amber Heard je 13 let starejšega Deppa obtožila telesne in verbalne zlorabe. Par je ta mesec vendarle dogovoril za sedemmilijonsko ločitveno poravnavo, 30-letna igralka pa je ves denar podarila v dobrodelne namene. Kljub vsemu prahu, ki se je dvigoval okoli njega, je Depp letos še zaslužil osemmestni znesek, zlasti za najnovejše Pirate s Karibov in vlogo v novi uspešnici Alica v čudežni deželi: Skozi ogledalo, vendar se utegne njegov zaslužek prihodnje leto pošteno zmanjšati, napovedujejo pri Forbesu.

Najbolje plačani Dwayne Johnson na premieri akcijske komedije Obveščevalna. Foto: Reuters

 Njihova lestvica je spet pokazala občuten razkorak med spoloma v Hollywoodu. Pred dnevi je namreč revija že drugo leto zapored na vrh najbolje plačanih hollywoodskih igralk umestila Jennifer Lawrence, ki je po njihovi oceni letos zaslužila 46 milijonov dolarjev, predvsem z vlogo v drugem delu Iger lakote. Za njo se je uvrstila Melissa McCarthy (tv-serija Mike in Molly) s 33 milijoni dolarjev, sledi Scarlett Johannson (Stotnik Amerika: Državljanska vojna) s 15 milijoni dolarjev manj.

Kaiere uspešnih moških bistveno daljše

Po Forbesu je od lanskega do letošnjega junija več kot 20 milijonov dolarjev zaslužilo kar 18 filmskih igralcev in le štiri igralke. Tako je 20 najbolje plačanih igralcev zaslužilo kar 703,5 milijona dolarjev ali več kot trikrat toliko, kot je za vloge dobila desetina najuspešnejših igralk (205 milijonov). Najbolje plačana Jennifer Lawrence je tako zaslužila komaj 71 odstotkov honorarja Dwayna Johnsona. Tudi sicer v hollywoodski produkciji belopolta igralka v povprečju zasluži 79 centov v primerjavi z dolarjem moškega kolega. A to je še vedno več od honorarjev temnopoltih ali igralcev južnoameriških korenin.

Še vedno je tudi več visokoproračunskih moških vlog, moških filmskih likov pa je kar za tretjino več kot ženskih. Moški imajo lahko v filmski industriji daljšo kariero kot najbolje plačane ženske: 95 odstotkov najbolje plačanih igralcev je starejših od 40 let, med ženskami je takih le polovica. Ista študija je pokazala, da moški upodobijo skoraj tri četrtine vseh filmskih likov, starejših od 40 let. Po Forbesu so vse najbolje plačane ženske mlajše od 50 let, medtem ko je 45 odstotkov moških starejših. Rekorderja sta Harrison Ford in Amitabh Bachchan, ki sta starejša od 70 let.

Harrison Ford se je na seznam najbolje plačanih zrinil prvič po letu 2009, po zaslugi nove filmske uspešnice in videoigrice Vojna zvezd: Sila se prebuja, kjer spet nastopa kot Han Solo. Ford, ki se bo leta 2019 znova vrnil tudi kot znameniti avanturist Indiana Jones, se je s 15-milijonskim zaslužkom prebil na 20. mesto lestvice najbolje plačanih.