Po tragični nesreči na dolenjski avtocesti napadli voznico

Nesreča je bila usodna za 15-letnika, 22-letnik pa je hudo poškodovan, a izven smrtne nevarnosti. Po avtocesti sta peš krenila po bencin.

Objavljeno
13. marec 2019 06.33
Posodobljeno
13. marec 2019 15.10
FOTO: Leon Vidic/Delo
Tanja Jakše Gazvoda, P. V.
Tanja Jakše Gazvoda, P. V.
Sinoči, malo po 21. uri, se je na dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta zgodila nesreča s smrtnim izidom. Kot je sporočila Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto, je bila za eno osebo usodna že na prizorišču nesreče, druga, težko poškodovana, pa je izven smrtne nevarnosti.

»Po prvih ugotovitvah je 37-letna voznica osebnega avtomobila vozila od Ljubljane proti Novem mestu. Pri naselju Grm je kljub zaviranju trčila v dva pešca, ki sta prečkala avtocesto, 15-letni pešec je zaradi hudih poškodb umrl na kraju, hudo poškodovanemu 22-letnemu pešcu pa so reševalci zdravstvenega doma Trebnje nudili prvo pomoč, ga oživljali in odpeljali v splošno bolnišnico Novo mesto.

Po podatkih iz bolnišnice je hudo poškodovan, vendar ni več v smrtni nevarnosti. Zdravniško pomoč so nudili tudi voznici,« je pojasnila. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi ostali na prizorišču namreč napadli voznico, bila je lažje poškodovana.

Gasilci PGD Trebnje so mesto nesreče zavarovali ter reševalni ekipi nudili pomoč pri oskrbi in prenosu. Delavci Darsa pa so poskrbeli za prometno signalizacijo in odstranjevanje posledic nesreče.V cliu, v katerem se je sicer peljala peterica, je zmanjkalo bencina. 15-letnik in 22-letnik sta se odločila, da bosta po avtocesti peš prišla do najbližje bencinske črpalke, oddaljene okoli dva kilometra, ostali trije sopotniki pa so nameravali počakati v avtu. Na avtu so sicer vklopili vse štiri smerokaze, za vidnost pa pešca nista poskrbela.

Ob tej priložnosti policisti opozarjajo, da je takšno početje nevarno, zlasti ponoči. V primeru okvare vozila naj voznik ustavi vozilo na odstavnem pasu, vključi vse štiri smernike in si nadene odsevni brezrokavnik. Na oviro naj opozori z varnostnim trikotnikom, pokliče na pomoč, on in potniki pa naj čim prej stopijo za varovalno ograjo.

image
Prehod za pešce, kjer je pijani voznik zbil dva moška. FOTO: Dejan Javornik


Pred manj kot tednom dni je javnost pretresla vest o tragični nesreči na ljubljanski Dunajski cesti, ki je terjala dve življenji. Triintridesetletnik je na prehodu za pešce zbil 53-letnega in 64-letnega pešca, nato pa pobegnil s kraja nesreče. Voznika osebnega vozila so policisti kmalu po nesreči izsledili in prijeli v Črnučah, test alkoholiziranosti pa je pokazal vsebnost alkohola nad dovoljeno mejo. Poleg tega so mu odredili strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti mamil in drugih psihoaktivnih snovi, saj so pri njem zasegli štiri zavitke z belo prašnato snovjo, o kateri sumijo, da gre za kokain. 

Po nesreči smo se pogovarjali tudi s strokovnjakom za promet Andrejem Brglezom, ki je opozoril, da tudi še tako osnovnega sistema sporazumevanja v prometu, kot je zelena luč, ne smemo jemati kot samoumevnega. »Nikakor ne smemo slepo zaupati preostalim v prometu. Pri prečkanju ceste se moramo vedno prepričati, ali je res vse varno,« je povedal Brglez ter dodal, da morajo pešci in vozniki vselej podrobno spremljati druge udeležence v prometu. Pojasnil je, da je priporočljivo, da preverimo tudi, kam gledajo drugi ljudje v prometu ter koliko so osredotočeni na okolico.