Avstralski otroci ukradli avto in prevozili 900 kilometrov

Trije fantje in punca so v terenski avto spakirali ribiške palice in denar, deset ur pozneje so jih našli cele in zdrave.
Fotografija: Otroci so bili z ribiškimi palicami namenjeni v Quennsland. FOTO: David Gray/Reuters
Odpri galerijo
Otroci so bili z ribiškimi palicami namenjeni v Quennsland. FOTO: David Gray/Reuters

Fantje in punca, vsi stari med 10 in 14 let, so v ukradenem terencu v desetih urah sami prevozili 900 kilometrov med Queenslandom in Novim Južnim Walesom. Našli so jih v mestu Grafton, iz zaklenjenega avta pa so jih lahko dobili le tako, da so razbili šipe s pendreki.

Med potjo iz kraja Gracemere je eden od fantov svoji družini napisal sporočilo, da odhaja. Otroci niso člani iste družine, avto pa so domnevno ukradli enemu od staršev. Med potjo so se ustavili na bencinski črpalki in, glede na obtožbe, ukradli tudi gorivo, poroča BBC.

V Avstraliji so razdalje velike, ceste pa ravne. V Sloveniji bi bilo bolj nevarno. FOTO: Alenka Žumbar Klopčič
V Avstraliji so razdalje velike, ceste pa ravne. V Sloveniji bi bilo bolj nevarno. FOTO: Alenka Žumbar Klopčič


Uslužbenec bencinske črpalke je povedal, da posnetek varnostne kamere kaže, da je ukradeno vozilo pripeljalo na črpalko povsem normalno. Posnetek postane čuden, ko je iz avta izstopil otrok, da bi napolnil rezervoar. »Po višini je komaj dosegel rob okna avtomobila,« je še dodal uslužbenec.


Iz avta so šli s silo


Pozneje istega dne je policija opazila vozilo v kraju Glen Innes, že blizu Graftona, in ga začela zasledovati. Vendar so zasledovanje kmalu opustili, skrbelo jih je, kaj lahko storijo mladoletniki v paniki. Vozniki motornih vozil morajo imeti vsaj 17 let, da lahko dobijo vozniško dovoljenje.

Terenca so kasneje opazili ob cesti v Graftonu. Policisti Novega Južnega Walesa so povedali, da so se otroci zaklenili v avto, zato so morali policisti uporabiti pendreke, da so prišli v vozilo in otroke aretirali.

Policisti menijo, da so se otroci pri vožnji izmenjevali. Nepretrgana vožnja med Gracemereom on Graftonom bi običajno trajala 10 ur. »To je precej dolgo potovanje in dolga pot za tako mlado osebo,« menijo policisti. Zgolj za primerjavo, pot od Ljubljane do Dunaja je dolga 626 kilometrov, pot od meje z Madžarsko do morja pa zgolj dobrih 300 kilometrov.

Otroke bodo izprašali, ko bodo prisotni tudi njihovi starši. Enemu od njih so izmaknili avto, dva sta dobila sporočilo, da njihov sin odhaja.