Bodo z nadzori izboljšali prometno varnost?

Na agenciji za varnost prometa skušajo povečati aktivnosti za zajezitev poslabšanja stanja varnosti v cestnem prometu.
Fotografija: Letošnjo prvo polovico poletja so žal zaznamovali številni tragični dogodki. FOTO: Igor Mali/Delo
Odpri galerijo
Letošnjo prvo polovico poletja so žal zaznamovali številni tragični dogodki. FOTO: Igor Mali/Delo

Ljubljana – »Žal se vsi skupaj premalo zavedamo, da je varnost na cestah odvisna od vseh nas. Zato bi si želela, da bi bili vsi udeleženci v prometu bolj potrpežljivi, odgovorni in predvsem da varnosti ne bi jemali kot nekaj samoumevnega,« ob letošnji slabši prometni statistiki poudarja Vesna Marinko, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa.

Danes so se namreč na pobudo Agencije za varnost prometa (AVP) sešli predstavniki generalne policijske uprave, inšpektorata za infrastrukturo, mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana in Skupnosti občin Slovenije. Namen je povečati aktivnosti za zajezitev poslabšanja stanja varnosti v cestnem prometu. »Poletni meseci so tudi zaradi bolj obremenjenih cest, raznovrstnosti udeležencev v prometu, varljivega občutka varnosti in brezskrbnosti običajno najbolj kritični, z največ prometnimi nesrečami. Letošnjo prvo polovico poletja so žal zaznamovali številni tragični dogodki,« pravijo na AVP.
 

Za zdaj 15 več mrtvih


Kot so še pojasnili, so si bili na sestanku edini, da je treba sodelovanje še okrepiti, izboljšati komunikacijo med različnimi nadzornimi službami, povečati nadzor nad kršitvami v cestnem prometu ter skrbeti za redno izmenjavo informacij.
V prvi polovici letošnjega leta se je v Sloveniji zgodilo sicer 8600 prometnih nesreč (8774 v istem obdobju lani), v njih je umrlo 56 oseb (41 v istem obdobju lani), hudo se jih je poškodovalo 326 (376 v istem obdobju lani), lažje pa 2958 (3228 v istem obdobju lani).

Glede na vse želijo udeležence v prometu znova opozoriti na varno ravnanje v prometu. Vpliv visokih temperatur, neprilagojena hitrost, gost promet, pomanjkanje časa, izkušenj ter utrujenost so tisti dejavniki, ki povečujejo nestrpnost, zmanjšujejo pozornost, povečujejo lažni občutek varnosti ter zmožnost prilagajanja hitrosti in varnostne razdalje.

Letos sicer izstopa problematika motoristov, saj je umrlo 11 voznikov motorjev in dva sopotnika (lani šest voznikov). Umrlo je tudi 11 pešcev (sedem lani), štirje kolesarji (lani trije), osem potnikov osebnih vozil (lani sedem) in 16 voznikov osebnih vozil (lani 15). Izstopata predvsem Goriška in Savinjska regija. Stanje se je poslabšalo na regionalnih cestah (letos 24 umrlih, lani 14).
Kot je med drugim povedal Boštjan Smolej iz sektorja za promet na generalni policijski upravi, dodatno načrtujejo aktivnosti predvsem na lokalni ravni: »Specializirana enota za varnost prometa v prihodnje načrtuje dvodnevne nadzore prometa, s čimer bomo povečali učinkovito prisotnost policistov. Poleg tega policija vsakodnevno izvaja krajše lokalno omejene poostrene nadzore.«

Mestna občina Ljubljana z jutrišnjim dnem uvaja meritve na dveh novih lokacijah na Opekarski cesti in Samovi ulici. »Podatki, pridobljeni iz samodejnih merilnih naprav, ki so že postavljene na sedmih lokacijah, kažejo, da se število kršitev skozi leta meritev znižuje, konkretno za več kot 50 odstotkov v zadnjih dveh letih od uvedbe sistema. Apeliramo na vse udeležence v cestnem prometu, da se medsebojno spoštujejo in obnašajo odgovorno in s tem poskrbijo za večjo varnost. Upamo, da nam bo zakonodajalec uredil pooblastila in pristojnosti glede nadzora v cestnem prometu, s čimer bi bila dana podlaga za še bolj uspešno delo na področju zagotavljanja varnosti v cestnem prometu,« je med drugim dejal Roman Fortuna, vodja Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana.

Preberite še: