Boss kalabrijske 'Ndranghete Rocco Morabito znova na begu

Leta je bil eden najbolj iskanih italijanskih kriminalcev, iz zapora v Urugvaju je pobegnil pred izročitvijo Italiji.
Fotografija: Rocco Morabito. FOTO: Urugvajsko ministrstvo za notranje zadeve/AFP
Odpri galerijo
Rocco Morabito. FOTO: Urugvajsko ministrstvo za notranje zadeve/AFP

Danes 53-letni Rocco Morabito je bil dolga leta eden najbolj iskanih italijanskih kriminalcev z vzdevkom »milanski kralj kokaina«, leta 2017 so ga v Urugvaju, kjer je živel pod lažno identiteto, uspeli aretirati – zajeli so ga v enem izmed hotelov v Montevideu –, od včeraj pa je znova na begu. Urugvajsko notranje ministrstvo je objavilo, da mu je uspel beg iz osrednjega zapora v urugvajski prestolnici, kjer je bil zaprt v pričakovanju izročitve Italiji.

V Italiji, kjer so ga zaradi trgovanja z drogami in drugimi kriminalnimi dejanji, povezanimi z mafijo, obsodili na 30 let ječe, je bil na seznamu najbolj iskanih kriminalcev kar 23 let. Včeraj je iz zapora pobegnil s še tremi zaporniki, in sicer v času, ko je bil v zaporniški ambulanti. Pobegnili so skozi prehod, ki so ga naredili v strehi, od tam pa prebegnili na neko kmetijo, kjer so lastnici ukradli denar.

Zapor v Montevideu, ki je bil prizorišče pobega. FOTO: Miguel Rojo/AFP/Marina militare
Zapor v Montevideu, ki je bil prizorišče pobega. FOTO: Miguel Rojo/AFP/Marina militare


Morabitova izročitev Italiji je bila že odločena, njegovim odvetnikom je ostala le še možnost pritožbe na vrhovno sodišče v Montevideu, piše italijanska Ansa. Izročitvi Italiji se je boss 'Ndranghete upiral na vse možne načine. Urugvajske oblasti so ob njegovem pobegu sprožile vsedržavno akcijo iskanja, odzvala pa se je tudi italijanska politika.

»Hudo je, ko kriminalec, kakršen je Rocco Morabito, uspe pobegniti iz zapora v Urugvaju v pričakovanju izročitve Italije,« se je odzval aktualni notranji minister Matteo Salvini. »Z lovom nanj bomo nadaljevali, kjerkoli bo, da ga zapremo, kot si zasluži.«

Italija bo od Urugvaja zahtevala tudi natančne podatke o pobegu.

Rocco Morabito v času aretacije v Urugvaju. FOTO: AFP/Marina militare
Rocco Morabito v času aretacije v Urugvaju. FOTO: AFP/Marina militare