Brcali so policiste, jih žalili in obmetavali s snežnimi kepami

Shod ni bil prijavljen, policisti identiteto storilcev še ugotavljajo in preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo.
Fotografija: FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
FOTO: Črt Piksi

Policisti Policijske uprave Ljubljana so včeraj varovali neprijavljen javni shod, ki se je okoli 18. ure pričel v parku Tabor v Ljubljani.

Udeležilo se ga je okoli 150 oseb, ki so iz parka odšle po ulicah mesta ter se pri tem ustavile na Mestnem trgu, o včerajšnjem dogajanju sporočajo policisti. Pred stavbo občine so se osebe ustavile, med tem pa so neznanci iz množice z barvo poškodovali pročelje stavbe. Policisti v predmetni zadevi preiskujejo kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari.

Protest ob drugi obletnici izselitve Roga. FOTO: Črt Piksi
Protest ob drugi obletnici izselitve Roga. FOTO: Črt Piksi

V nadaljevanju so udeleženci shoda pri hoji po ulici v policiste, ki so varovali neprijavljen javni shod, metali snežne kepe in se nedostojno vedli do policistov. Med neprijavljenim javnim shodom so se udeleženci nato zaustavili pred ograjenim vhodom v gradbišče na ljubljanski Trubarjevi cesti, kjer so s silo telesa poskušali vdreti na gradbišče. To so jim preprečili policisti. Nekaj posameznikov iz množice je nato prižgalo bakle, potisnilo policiste ob kovinsko ograjo, jih pričelo brcati, vanje metati snežne kepe, jih žaliti, enemu so poskušali odtujiti tudi del uniforme. Policisti so za to, da so napad odvrnili, morali uporabiti prisilna sredstva in sicer so množico potiskali od sebe.

image_alt
Protestniki ob obletnici izselitve Roga znova proti gentrifikaciji prestolnice

Večina prisotnih udeležencev ni aktivno sodelovala pri napadu na policiste, še javljajo. Policisti identiteto storilcev še ugotavljajo in preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti.

Protest ob drugi obletnici izselitve Roga. FOTO: Črt Piksi
Protest ob drugi obletnici izselitve Roga. FOTO: Črt Piksi

V nadaljevanju se je množica pomaknila do parka Tabor, kjer se je neprijavljen javni shod okoli 19.30 zaključil. Policisti v več primerih kaznivih dejanj, kršitev javnega reda in miru, cestno-prometne zakonodaje in drugih kršitev še zbirajo obvestila.

Po doslej znanih podatkih med potekom shoda nobena oseba ni bila poškodovana. Pri včerajšnjem varovanju sicer v začetku mirnega neprijavljenega javnega shoda so policisti, ki so le poskušali zaščiti premoženje in varovati javni red, postali žrtev nekaterih posameznikov. Posameznikov, ki izkoriščajo shode za uresničevanje lastnih interesov z namenskim žaljenjem in napadi na policiste, da bi izzvali nemire in povzročili premoženjsko škodo, še ocenjujejo na Policijski upravi Ljubljana.

Protest ob drugi obletnici izselitve Roga. FOTO: Črt Piksi
Protest ob drugi obletnici izselitve Roga. FOTO: Črt Piksi

Vse, ki se nameravajo udeležiti podobnih dogodkov, pa so pozvali, da svoja mnenja izražajo mirno in kulturno, brez kaznivih ravnanj. Organizatorjem svetujejo, da shode oziroma prireditve prijavijo in tako skupaj s policijo poskušajo preprečiti takšne dogodke. Včerajšnja situacija je pokazala, so še zapisali, da v kolikor širša družba ne podpre nasilnežev, ti izgubijo moč, in pozvali k enotni obsodbi vseh vrst nasilja.

Preberite še: