Cakićev zagovornik za razveljavitev obsodbe, tožilstvo bi zvišalo kazen

Višja državna tožilka Tamara Gregorič je v pritožbi višjemu sodišču predlagala zvišanje kazni Stefanu Cakiću na 12 let.

Objavljeno
19. september 2018 14.05
Posodobljeno
19. september 2018 15.06
Obdolženega na današnji obravnavi ni bilo. FOTO: Marko Feist 
STA
STA
Na Višjem sodišču v Ljubljani je danes potekala pritožbena seja za Stefana Cakića, ki ga je Okrožno sodišče v Ljubljani aprila spoznalo za krivega uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in mu prisodilo osem let in pol zapora. Obramba predlaga omilitev kazni ali njegovo oprostitev, tožilstvo pa višjo kazen.

Prvostopenjsko sodišče je Cakića spoznalo za krivega uboja Tiča, kar naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je užil pred dejanjem. V postopku Cakić dejanja ni zanikal. Je pa ves čas trdil, da se kritičnega časa ne spominja v celoti in da se je pred tem v Tičevem stanovanju zbudil gol in z občutkom, da je bil spolno napaden.Obdolženega na današnji obravnavi ni bilo. Njegov zagovornik Gorazd Fišer je pojasnil, da njegova stranka zaupa sodišču, seje pa se noče udeležiti.

Fišer je v svoji pritožbi navajal bistvene kršitve kazenskega postopka, med drugim da je sodišče posredno upoštevalo tudi prvo Cakićevo izjavo policistom takoj po dogodku, ki jo je podal brez navzočnosti odvetnika. Zato obramba meni, da se ta sodba opira tudi na nedovoljen dokaz in bi jo bilo treba razveljaviti.

image
Višje sodišče bo svojo odločitev izdalo pisno. FOTO: Marko Feist 


Višja državna tožilka zahteva 12 let zapora


Tako je predlagal, naj višje sodišče sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavi in vrne v odločanje prvostopenjskemu sodišču v popolnoma novi sestavi, naj odloči samo ali pa naj obdolženemu izreče blažjo kazen. Svoje predloge je podkrepil s trditvijo, da je bil obdolženi v času storitve kaznivega dejanja pravno še »mlajši polnoletni«, zato bi ga po zakonu lahko obravnavali še kot mladoletnika.

Izpostavil je tudi ugotovitve sodnih izvedencev psihiatrične stroke o obdolženčevi infantilnosti in da je precej manj zrel od svojih vrstnikov. Okrožno sodišče je tudi kritiziral, češ da ni upoštevalo kot olajševalno okoliščino tega, da je Cakić po dogodku poklical pomoč.

Višja državna tožilka Tamara Gregorič je v pritožbi višjemu sodišču predlagala zvišanje kazni Cakiću na 12 let. Osem let in pol je po njenem prepričanju prenizka, premila in nepravična kazen. Okrožno sodišče je po mnenju tožilke nekatere oteževalne okoliščine zmotno upoštevalo kot olajševalne – na primer to, da je Cakić dejanje storil pod vplivom alkohola in mamil. Opozorila je, da je Cakić vedel, kakšen postane pod vplivom substanc, pa jih je kljub temu jemal.

Kritizirala je tudi to, da je okrožno sodišče relativno mladost obdolženega upoštevalo kot olajševalno okoliščino. Spomnila je, da je bil Cakić še kot zelo mlad sprejet v tujsko legijo, in dejala, da v tujsko legijo ni sprejet vsakdo, ampak nekdo, ki je sposoben drugemu vzeti življenje, ter Cakića označila za »izurjen stroj za ubijanje«.

Višje sodišče bo svojo odločitev izdalo pisno.