Dacar je menda zahteval 20.000 evrov

Robertu Kljajiću so na Fursu pokazali vrata, zdaj jih toži.
Fotografija: Robert Kljajić bi se rad vrnil na staro delovno mesto. FOTO: Vestnik Murska Sobota
Odpri galerijo
Robert Kljajić bi se rad vrnil na staro delovno mesto. FOTO: Vestnik Murska Sobota

Murska Sobota – Kdaj, če sploh kdaj, se bo moral nekdanji uslužbenec murskosoboškega urada Finančne uprave RS (Furs) Robert Kljajić na sodišču zagovarjati, ker je tedanjemu davčnemu dolžniku Darku Glavaču za ureditev odloga izvršbe na nepremičnino domnevno ponudil, da ga za to nagradi z denarjem, še ni znano. Čeprav je že aprila 2017 specializirano državno tožilstvo zoper Kljajića vložilo zahtevo za preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, se preiskava do danes sploh še ni začela.

Višje sodišče v Mariboru je sklep o uvedbi preiskave enkrat razveljavilo, po ponovnem odločanju okrožnega sodišča pa je bil, kot so pojasnili na tožilstvu, 21. novembra lani spet izdan sklep o uvedbi preiskave. »Zadeva je zaradi odločanja o pritožbi zoper sklep o uvedbi preiskave na Višjem sodišču v Mariboru,« pri tem sklenejo na mariborskem okrožnem sodišču.

Celotna zadeva sega v leto 2016 oziroma natančneje v 13. julij 2016, ko so sredi Murske Sobote zamaskirani policisti v spektakularni policijski akciji aretirali Kljajića. Ta naj bi pred tem od Glavača zahteval 20.000 evrov za uslugo, ki mu jo je naredil. Šel mu je toliko na roke, da mu je dovolil, da polovico plača takoj, torej 13. julija, polovico pa čez eno leto. Vsaj tako je na murskosoboškem oddelku mariborskega delovnega sodišča zatrjeval Glavač, kamor se je Kljajić s tožbo proti državi oziroma Fursu obrnil po tem, ko je 2. novembra 2016 ostal brez službe.


Rad bi se vrnil na davkarijo


Glavač kot samostojni podjetnik, ki se je ukvarjal z gradbeništvom, je imel maja 2016 okoli 120.000 evrov dolga do davkarije. Zaupal se je Kljajiću in ta mu je uredil termin pri sodelavcu, kjer je uredil zadevo. Nato pa naj bi mu Kljajić poslal sporočilo sms, v katerem mu je zapisal, da druge možnosti, kot da se mu oddolži z denarjem, ne vidi. Kasneje, na štiri oči, pa mu je razložil, da bi hotel 20.000 evrov za posredovanje in še morebitno nadaljnjo pomoč.

Glavač je nato uradnika prijavil policiji, sledili sta izročitev denarja in aretacija. Da bi od Glavača zahteval kakšno nagrado, ker mu je uredil termin pri sodelavcu, je Kljajić zanikal. Povedal je, da mu je bil Glavač v resnici dolžan 20.000 evrov. Toliko naj bi mu namreč plačal za predujem za preureditev stanovanja v Ljutomeru. Ko pa je videl, da ne bo začel delati, je od njega zahteval vrnitev denarja.

Kljajić je tožbo, s katero je zahteval razveljavitev sklepov o izredni odpovedi delovnega razmerja in vrnitev na delovno mesto na Furs, na delovnem sodišču izgubil. Junija lani se je nanjo pritožil. Na državnem odvetništvu so nam pojasnili, da višje sodišče o pritožbi še ni odločilo.