»Danes sva bila prepričana, da bova umrla!«

Planinca življenji dolgujeta pogumni posadki helikopterja, policija ponovno opozarja vse obiskovalce gora.

Objavljeno
09. avgust 2019 13.39
Posodobljeno
09. avgust 2019 13.39
Posadka helikopterja je poskrbela za srečen konec zgodbe. FOTO: PU Kranj
Kranj – S tukajšnje policijske uprave so poročali o dveh helikopterskih reševanjih, ki sta se na srečo končali brez hujših posledic, lahko pa si se kaj hitro obrnilo drugače. »Hvala, danes sva bila stoodstotno prepričana, da bova umrla,« sta policistom povedala olajšana planinca, ki sta zašla s poti.

»Ekipa policijskega helikopterja je ta teden dvakrat posredovala na isti gori na istem mestu, v enakih zelo nevarnih okoliščinah. Obakrat je šlo za reševanje po dveh oseb pri sestopu z 2532 metrov visoke Skute v Kamniško-Savinskih Alpah,« je o dogodkih povedal Bojan Kos, tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj.

»V torek sta s poti zašli avstrijski planinki, dan kasneje dva Slovenca, ki sta se še posebej konkretno znašla v nemilosti gore,« je pojasnil Kos. Na višini okoli 2200 metrov sta namreč zašla na izpostavljeno območje zelo strmih gladkih skalnih plat, na roko pa jima ni šlo niti vreme, saj je začelo rositi in močiti že v osnovi zelo spolzko skalo. Poleg tega je pihal veter, na območju pa se je pojavila tudi megla.

Kot je še dejal Kos, so tako nastale zelo težke razmere, ki so zahtevale izjemno veliko previdnost. Izkušen policist gorske
policijske enote, ki je bil takrat v vlogi gorskega reševalca letalca in je opravil oba dviga planincev, je po intervenciji povedal, da je bilo to eno od najbolj nevarnih reševanj, saj bi že najmanjša napaka pomenila okoli 300-metrski smrtonosni padec. Tega sta se torej zavedala tudi planinca, ki sta bila pred prihodom reševalcev prepričana, da je to njun konec.

»Imejte v mislih, da v gorah ni preprostih situacij in ni preprostih reševanj. Vsako je drugačno, vsako zahtevno. Bodite zbrani in pozorni, hodite vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zbledele ali jih ni, preverite ali ste na pravi poti. Varno se vrnite domov,« pri tem opozarja Kos.
 

Večja previdnost in premišljene odločitve


Policija je letos zaradi številnih nesreč v gorah, ki so se zgodile ob zadnjih koncih tedna, večkrat pozvali k premišljenim odločitvam in k večji previdnosti. »Ljudem, ki se nameravajo zadrževati v gorah, sporočamo, naj premislijo, kakšno doživetje si želijo. Prav tako vsem planincem in gornikom svetujemo, naj se na turo ustrezno pripravijo in se tako izognejo nepotrebnemu tveganju. Upoštevajo naj tudi vreme,« opozarjajo in dodajajo, da bodo planinci ob upoštevanju osnovnih pravil zelo prispevali k svoji varnosti, saj bodo odpravili levji delež tveganja v gorah, ki so kraji ekstremov.

Čeprav je nevarnosti v gorah veliko, so mnoge predvidljive, njihovo prepoznavanje pa lahko planincu rešijo življenje. »Najbolj pogosti so padci, zdrsi, padajoče kamenje in različna bolezenska stanja, kar so vse situacije, ki so se letos v veliko primerih že zgodile. Pri plezanju so se lomili oprimki, poškodovani so bili tudi izkušeni alpinisti, pohodniki so ostajali ujeti v razbesnelih nevihtah in jih je bilo treba reševati, ker niso bili več zmožni vrnitve v dolino; nekateri so zaradi nepoznavanja terena zahajali s poti, nekateri ture niso prilagodili svojim zmožnostim,« so pojasnili na policiji.

Možnost padajočega kamenja je sicer večja pod stenami ali pa na meliščih in izpostavljenih poteh. Povsod tam je zato priporočljiva uporaba čelade, ki lahko zelo pomaga tudi pri preprečevanju poškodb pri padcih in zdrsih. V visokogorju je čelada zato zelo priporočljiva tudi na preostalih delih poti.