Deček miru znova tarča vandalov

Gre za že tretji napad na skulpturo na Trnovem pri Gorici.
Fotografija: Figuro dečka so doslej že dvakrat poškodovali v začetku leta 2016 (fotografija je arhivska). FOTO: Gianni Rijavec
Odpri galerijo
Figuro dečka so doslej že dvakrat poškodovali v začetku leta 2016 (fotografija je arhivska). FOTO: Gianni Rijavec

Neznanci so danes že tretjič grobo oskrunili skulpturo Deček miru, ki je postavljena na Trnovem pri Gorici, na poti v Spominski park NOB. Figuro iz brona, ki je izdelek slikarke in kiparke Patricije Simonič, so razbili, so sporočili iz Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob. Zatrdili so, da jo bodo nadomestili.

Uničenje skulpture so prijavili policiji, ki je že opravila ogled. Doslej so skulpturo poškodovali dvakrat v začetku leta 2016. Obakrat so skrunitev prijavili policiji, ki pa storilcev po navedbah fundacije ni uspela najti.

»Oskrunjenje skulpture, ki je bila postavljena kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi, pomeni napad na vrednote, ki jih v tem trenutku človeštvo najbolj potrebuje: mir, prijateljstvo, strpnost, povezovanje, spravo ...« so zapisali v fundaciji.



Skulpturo je na simbolno mesto konec avgusta 2014 postavila Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob. Z namenom sprave.

»Postavljena je kot poklon mladim fantom, ki ležijo v grobnici padlih borcev na griču Kobilnik v bližnjem spominskem parku NOB in so dali svoja življenja za to, da mi danes živimo v svobodi, in poklon nedolžnim ljudem, ki so bili nasilno umorjeni, pometani v bližnja brezna, ki ležijo v Trnovskem gozdu, takoj po koncu druge svetovne vojne,« so dodali v fundaciji.