Drogo so čez Balkan tihotapili v Evropo

Kriminalni združbi v tujini zasegli 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina in 42 kilogramov hašiša.

Objavljeno
19. april 2019 22.15
Posodobljeno
19. april 2019 22.19
Ker je v Sloveniji zaseženi kokain izjemno čist, bi njegova vrednost pri nas dosegla 140 tisoč evrov. FOTO: Policija
Maribor – »Prepovedane droge so v Evropo prihajale večinoma iz Južne Amerike prek pristanišč, jadrnic in letal,« je včeraj razlagal Andrej Kolbl z mariborske policijske uprave, ko je razkrival podrobnosti zaključene mednarodne akcije. Deveterica Slovencev je po ocenah policistov sodelovala v mednarodni hudodelski združbi, ki je z območja Slovenije, držav Evropske unije in Balkana skrbela za razvoz prepovedanih drog po vsej Evropi.

Kako razvejana je bila mednarodna združba, pove podatek, da so jo slovenski policisti v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi spremljali več kot leto dni. Tako so tuji varnostni organi v tujini zasegli 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina in 42 kilogramov hašiša. Prav tako so hudodelski združbi zasegli štiri osebna vozila, s posebej prirejenim prostorom za tihotapljenje prepovedanih drog. Slovenski policisti so v sredo izvedli zaključno akcijo, v kateri je sodelovalo 180 kriminalistov in uniformiranih policistov.


Malo droge, veliko denarja


Skupaj so slovenski možje postave odvzeli prostost devetim osumljencem. »Stari so med 26 in 62 let, dve osumljenki pa sta dopolnili 28 oziroma 47 let. Vsi razen enega, ki ima dvojno državljanstvo, so državljani Republike Slovenije,« je še dodal Kolbl. Posamezni člani hudodelske združbe so že bili obravnavani za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, bili so pravnomočno obsojeni na zaporne kazni, ki so jih tudi že prestali. Med hišnimi preiskavami v sredo pa so slovenski policisti ostali skoraj praznih rok, saj so našli »vsega« nekaj manj kot 300 gramov kokaina. Zato pa so pri osumljencih našli 160 tisoč evrov gotovine, za katero se domneva, da izhaja iz preprodaje prepovedanih drog.

Trojico osumljencev so po zakonsko določenem roku za pridržanje izpustili na prostost, medtem ko so šesterico včeraj popoldne s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča. »Z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov in s klasičnimi metodami policijskega dela smo v zadnjem letu, kolikor je trajala preiskava, samo v Sloveniji zasegli 3,5 kilograma kokaina, tri pištole in pripadajoče okvirje ter naboje. Ker je v Sloveniji zasežena prepovedana droga kokain izjemne čistosti, bi vrednost pri nas zaseženega kokaina dosegla 140 tisoč evrov,« je še sklenil Kolbl.
Ker je v Sloveniji zaseženi kokain izjemno čist, bi njegova vrednost pri nas dosegla 140 tisoč evrov.