Državljana BiH z lažnima porokama s Slovencema do dovoljenja za bivanje v Avstriji

Oba so menda iz Avstrije izgnali, slovenskemu državljanu grozi tudi ovadba zaradi prevare s socialno pomočjo. Pridobil je pravico do dodatka v višini dobrih 900 evrov.

Objavljeno
12. november 2019 11.38
Posodobljeno
12. november 2019 11.51
Načrti se niso izšli. Potem ko so vpleteni priznali lažne zakonske zveze, sta državljana BiH izgubila pravico do bivanja. FOTO: Guliver/Getty Images
STA, V. U.
STA, V. U.
Policija na avstrijskem Koroškem je v Beljaku razkrinkala par iz Bosne in Hercegovine, ki je s parom iz Slovenije sklenil lažno zakonsko zvezo ter s to prevaro pridobil dovoljenje za bivanje v Avstriji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Državljana BiH sta dovoljenje zdaj izgubila in so ju menda izgnali iz Avstrije.

Državljana BiH, 38-letni moški in 35-letna ženska, sta lažno zakonsko zvezo s Slovencema sklenila zato, da sta pridobila pravico do bivanja v Avstriji.Partnerjema v tem podvigu, 42-letnemu moškemu in 39-letni ženski iz Slovenije, sta zatem po navedbah policije pogosto grozila, da ju ne bi izdala. Policiji sta dajala lažne izjave glede zakonske skupnosti. Primer so preiskovali od leta 2017.

42-letnemu slovenskemu državljanu grozi tudi kazenska ovadba zaradi prevare s socialno pomočjo, s katero je pridobil pravico do dodatka za bivanje v višini 903,20 evra. Neupravičeno pridobljena sredstva je sicer po poročanju agencije APA že vrnil.