Dva priznala, eden delno, eden sploh ne

Včeraj so opravili še štiri predobravnavne naroke za združbo, ki je z drogo oskrbovala 75 odvisnikov.
Fotografija: Agron Beriša je dejal, da tretjina obtožnice drži, drugo pa ne. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Agron Beriša je dejal, da tretjina obtožnice drži, drugo pa ne. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Še zadnji štirje obtoženi iz osmerice, ki so jih zaradi preprodaje prepovedanih drog aretirali lani spomladi, so včeraj stopili pred okrožno sodnico Lidio Kralj. Krivdo sta priznala Agron Culjaj in Maja Kandorfer, ki ji je sodnica že izrekla pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let. Culjaj se je s tožilstvom dogovoril za dve leti in deset mesecev zapora.

Kriminalna združba, ki je s preprodajo heroina in kokaina oskrbovala vsaj 75 odvisnikov z območja Celja in Maribora, je na mesec s prodajo na drobno zaslužila po ocenah kriminalistov 150.000 evrov. Skoraj 40-letni Agron Beriša je večje količine droge trikrat nabavil pri Ljubljančanu Aljoši Pajsarju, ki je imel predobravnavni narok v torek. Tožilstvo Beriši očita, da je drogo nato preprodajal naprej, večje količine droge je hranil v Laškem in Štorah. Prav zaradi najdene prepovedane droge v Štorah je bila sostorilstva pri hrambi kokaina in heroina, ne pa tudi delovanja v kriminalni združbi, obtožena njegova zunajzakonska partnerka Maja Kandorfer. Krivdo je priznala in, kot je dejala, dejanje obžaluje. Zanjo so včeraj že opravili tudi narok in izrek kazenske sankcije. Med oteževalne okoliščine so šteli dejstvo, da je že bila obsojena, čeprav ne za istovrstno dejanje. Priznanje krivde je bilo olajševalna okoliščina.
 

Previsoka kazen, da bi priznal


Okrožna državna tožilka Maja Lajh je včeraj Beriši ponudila pet let in deset mesecev zapora, če bi krivdo priznal. »Ne bi priznal, ker je kazen previsoka,« je začel sodnici razlagati Beriša. Dodal je, da je tožilstvo zmotno ugotovilo dejansko stanje: »Dvajset, trideset odstotkov v obtožnici drži. Delno krivdo priznam, vse pa ne. Poleg tega so med ostalimi obtoženimi specialni povratniki in so imeli več droge, pa jim predlagajo nižje kazni.« Njegov zagovornik Jožko Gregorovič je predlagal izločitev več dokazov: »Pri telefonih, ki so jih nadzorovali, gre za predplačniška telefonska razmerja, kar pomeni, da ne sodišče ne tožilstvo nista imela pravnih podlag za prisluhe, branje SMS sporočil, skratka, za nadzor komunikacij. Vse dokaze, ki iz tega izvirajo, naj se izloči.« Predlagal je tudi zaslišanje treh kriminalistov.



Luka Blažun je včeraj na vprašanje sodnice, ali krivdo prizna, brž odgovoril: »Sploh ne priznam.« Tožilstvo mu očita, da je od Beriše petnajstkrat kupil heroin in ga preprodal naprej. Tožilka mu je ob priznanju ponudila tri leta in deset mesecev zapora. Njegov zagovornik Uroš Pavlina je predlagal, naj sodišče pridobi Blažunov karton iz centra za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog: »Nato naj pridobi izvedenca in ugotovi, kakšno količino drog je v omenjenem času zaužil obtoženec oziroma bi lahko zaužil na dan.«

Sporazum s tožilstvom je sklenil še Agron Culjaj, sodnica mu bo kazen izrekla 15. marca. Takrat bo tudi preodbravnavni narok za Luko Benka, saj v torek, ko je prišel na sodišče, njegovemu zagovorniku še ni bila vročena ena od obtožnic. Kdaj bo sledila glavna obravnava za ostale obtožene, ki krivde niso priznali, še ni znano.