»Edini motiv je bila pomoč bolnim ljudem«

Priče potrdile, da so izdelke iz konoplje od Jašarja dobile brezplačno.
Fotografija: Jašar je v ponovljenem sojenju ponovil, da je edini motiv za njegovo početje pomoč bolnim ljudem, ki jim uradna medicina ne zna pomagati. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Jašar je v ponovljenem sojenju ponovil, da je edini motiv za njegovo početje pomoč bolnim ljudem, ki jim uradna medicina ne zna pomagati. FOTO: Getty Images/istockphoto

Maribor – Mariborsko okrožno sodišče je tudi v ponovljenem sojenju izreklo oprostilno sodbo Sanjinu Jašarju in Tomažu Zagoršku, obtoženima pridelave in hrambe prepovedane droge konoplje. Ta naj bi bila namenjena le v zdravstvene namene, sodišče pa ni ugotovilo škodljivih posledic. Tožilstvo je napovedalo ponovno pritožbo.

Kot je ob včerajšnjem izreku sodbe povedala razpravljajoča sodnica Danila Dobčnik Šošterič, so zaslišane priče in dodatna zdravstvena dokumentacija, ki jo je v ponovljenem sojenju pridobilo sodišče, potrdile, da početje obdolženih ni imelo škodljivih posledic. »Posledice so bile celo pozitivne,« je povzela.

Zaslišane priče so potrdile, da so izdelke iz konoplje dobile od Jašarja brezplačno, vmes pa je bila konoplja v slovenski zakonodaji tudi prekvalifikacirana, s čimer se je zmanjšala teža domnevno nezakonitega dejanja. Sodišče je sledilo trditvam obrambe o nesorazmernosti med pomenom očitanega dejanja in posledicami, ki bi jih prinesla obsodilna sodba.


Prvič razveljavljeno


Zagovornik legalizacije konoplje Jašar je z domnevnim pomočnikom Zagorškom moral ponovno sesti na zatožno klop, ker je višje sodišče po pritožbi tožilstva razveljavilo oprostilno sodbo zanju. Tožilstvo ju bremeni pridelave in razpečevanja prepovedanih substanc po tistem, ko so policisti januarja 2016 v enem od objektov mariborskega Kulturnega centra Pekarna, ki ga je uporabljal Jašar, zasegli sadike konoplje, konopljino smolo in kremo s THC.

Jašar je v ponovljenem sojenju ponovil, da je edini motiv za njegovo početje pomoč bolnim ljudem, ki jim uradna medicina ne zna pomagati. Ponovil je, da svojega početja nikoli ni skrival.

Višja tožilka Januša Kušar Rotman je včeraj napovedala ponovno pritožbo, ker vztraja, da je neupravičena proizvodnja in hramba za nadaljnjo prodajo konoplje kaznivo dejanje. »Konoplja za zdaj v Sloveniji ni legalizirana. Še vedno je v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog v drugi skupini kot prepovedana droga. Prosti promet z njo ni dovoljen. Obdolžena za gojenje konoplje nista imela potrebnih dovoljenj pristojnega ministrstva,« je pojasnila.

Enako kot na prvem sojenju je za Jašarja predlagala eno leto zapora, za Zagorška, ki je bil v preteklosti zaradi podobnega dejanja že obsojen, pa eno leto in dva meseca zapora. Višje sodišče je prvo oprostilno sodbo razveljavilo, ker iz njene obrazložitve ni bilo razbrati, ali je senat Jašarja oprostil, ker je ugotovil obstoj okoliščin, ki izključujejo protipravnost ravnanja obtoženih, ali pa zato, ker ni bilo dokazano, da je storil kaznivo dejanje.