Eksplozija povzročila za pol milijona evrov škode, povzročitelju grozi zaporna kazen

Eksplodiralo je zaradi prerezane plinske inštalacije, eksplozijo je povzročila visoka koncentracija plina v prostoru.

Objavljeno
09. november 2018 11.10
Posodobljeno
09. november 2018 13.10
Eksplodiralo je zaradi prerezane plinske inštalacije. FOTO: PU Maribor
L. Z.
L. Z.
Potem ko je v sredo odjeknila eksplozija v mariborskem stanovanjskem bloku, je Policijska uprava Maribor danes sklicala novinarsko konferenco. Eksplodiralo je v stanovanju 52-letnega moškega, ki je še vedno v kritičnem stanju. Potrdili so, da obstaja možnost samomorilskih nagnjenj.

»Eksplodiralo je zaradi prerezane plinske inštalacije, v prostoru je nastala tako visoka koncentracija plina, da je to povzročilo eksplozijo. 52-letnik je izvršil znake kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, grozi mu do deset let zapora, vse ugotovitve pa še niso dokončne,« so pojasnili. Oseba je bila v preteklosti večkrat obravnavana v njihovih evidencah, na seznamu je šest takšnih prijav zaradi družinskega nasilja, groženj in samomorilskih nagnjenj. Nazadnje so jo obravnavali avgusta. Večkrat je bila tudi na psihiatrični obravnavi.

image
11-letni otrok in 27-letni moški sta bila lažje poškodovana. FOTO: Gasilska brigada Maribor


»Premoženjsko škodo ocenjujemo na pol milijona evrov, v bloku je poškodovanih 30 stanovanjskih enot. Poškodovanih je tudi več avtomobilov (32). 11-letni otrok in 27-letni moški sta bila lažje poškodovana. Obsežne poškodbe so nastale v vseh sosednjih stanovanjih v tretji etaži, predvsem stavbnega pohištva, in sicer vhodnih in notranjih vrat ter oken, škoda pa je nastala tudi v  stanovanjih nad in pod tretjo etažo,« so še navedli.Kraj eksplozije sta si ogledali tudi dežurna preiskovalna sodnica in državna tožilka.

Sosedje so bili po sredinem dogodku ogorčeni in jezni, ker so tudi oni opažali, da je imel njihov sosed osebnostne motnje, a je eden izmed njih, Ivan Dajčman, za Delo zanikal, da bi o nevarnem početju moškega obvestili upravljavca.

image
V bloku je poškodovanih 30 stanovanjskih enot. FOTO: PU Maribor