FBI preiskal Epsteinov »otok orgij«

Policija naj bi s preiskavo otoka potrdila, da milijarderjeva smrt ne bo prekinila preiskav njegovih spolnih zločinov.
Fotografija: Otoček St. James so označili za »otok orgij« oziroma »pedofilski otok«. FOTO: Marco Bello/Reuters
Odpri galerijo
Otoček St. James so označili za »otok orgij« oziroma »pedofilski otok«. FOTO: Marco Bello/Reuters

Ameriška zvezna policija je včeraj zjutraj po lokalnem času preiskala zasebni karibski otok Jeffreyja Epsteina, poroča mednarodni tisk.

Kot je znano, se je njegovo življenje minulo soboto končalo v celici zapora na Manhattnu, domnevno s samomorom. Preiskava okoliščin njegove smrti je še aktualna.

Kot danes piše britanski The Guardian, naj bi policija s preiskavo otoka napovedala, da milijarderjeva smrt ne bo prekinila preiskav njegovih spolnih zločinov. Generalni tožilec William Barr je izjavil, da tudi noben morebitni sovpleten ne bo imel mirnih dni. »Žrtve si zaslužijo pravico in dobile jo bodo,« je napovedal.

Epstein je umrl le dan po odločitvi prizivnega sodišča za umik tajnosti z več kot 2000 strani dokumentov iz prejšnjih tožb proti njemu. V njih so omenjene številne znane osebnosti.



Življenje Jeffreyja Epsteina se je minulo soboto končalo v celici zapora na Manhattnu, domnevno s samomorom. FOTO: Reuters
Življenje Jeffreyja Epsteina se je minulo soboto končalo v celici zapora na Manhattnu, domnevno s samomorom. FOTO: Reuters


Epstein, ki so ga leta 2008 na Floridi obsodili kot pedofila, krivde za obtožbe spolnih zlorab številnih mladoletnic in njihovega navajanja k prostituciji ni priznaval, a so v njegovi okrog sedemdeset milijonov dolarjev vredni manhattanski mestni vili našli številne fotografije golih deklic. Osumljen je bil tudi spolnih zlorab v svojih drugih luksuznih bivališčih.
 

Otok spolnih suženj


Njegovemu otoku Little Saint James so v medijih nadeli oznake »otoka orgij« ali »pedofilskega otoka«. Sodeč po obtožbah je prav na tem otoku v družbi gostov, pripadnikov ameriške elite, izkoriščal mladoletne spolne sužnje.

Omenjeni včerajšnji posnetki z otoka sodeč po tisku prikazujejo agente FBI in potapljače, s katerimi so, kaže, iskanje dokazov razširili tudi na morje. Epstein je otok, ki je del ameriških Deviških otokov, leta 1998 kupil za 8 milijonov dolarjev.

Novinar New York Timesa James B Stewart je včeraj obnovil tudi besede s srečanja z Epsteinom, s katerim je imel lani intervju. Tedaj mu je, kot navaja, povedal, da pozna podrobnosti o spolnih praksah in uživanju droge s strani številnih bogatih in slavnih ljudi. Glede kriminaliziranja spolnosti z najstnicami je menil, da gre za »kulturno zmoto«, ker je bila v določenih obdobjih zgodovine povsem sprejemljiva.

Eden izmed nekdanjih zaposlenih na otoku je tisku povedal, da so se ženske v času Epsteinovih obiskov, ki so se dogajali dva do trikrat mesečno, ob bazenu sončile gole ali v topless različici, a dodal, da so bile po njegovem mnenju starejše od 18 let.

FOTO: Marco Bello/Reuters
FOTO: Marco Bello/Reuters

 

Deklice, ne starejše od 16 let


Bolj obtožujoče so besede nekdanjega kontrolorja letov na tem otoku. Povedal je, da je večkrat videl, kako je Epstein izstopal iz helikopterja, nakar je v zasebno letalo pospremil deklice. Reviji Vanity Fair je povedal, da si je zapomnil dogodek, ko so bile zelo mlade in niso imele več kot 16 let.

Drugi zaposleni so izjave za tisk odbili, ker so po lastnih besedah podpisali pogodbe o tajnosti.

Virginia Roberts Giuffre, ki je bila tožnica Epseina, je na sodišču pričala, da je sodelovala na eni izmed orgij Epsteina in gostov na otoku. Povedala je, da je na otoku videla tudi Billa Clintona, a da ni imel spolnega odnosa niti z njo niti ni zaznala, da bi jih imel s kom drugim. Clintonov predstavnik za tisk je zanikal, da bi nekdanji predsednik ZDA kdaj obiskal Epsteinov otok, a je v tisk prišel podatek, da je najmanj 27-krat potoval v zasebnem Epsteinovem letalu.