Goljufali pri razpisu za socialno aktivacijo

Osumljenki naj bi celjski družbi Griffin z lažnimi zahtevki pridobili 300.000 evrov.
Fotografija: Griffin ima sedež na Linhartovi v Celju, poslovne enote pa še na več drugih lokacijah po državi. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Griffin ima sedež na Linhartovi v Celju, poslovne enote pa še na več drugih lokacijah po državi. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sedmih hišnih preiskavah na območju Celja in Ljubljane iskali dokaze zaradi suma goljufije na škodo Evropske unije. Osumljenki naj bi v korist celjske družbe, po naših informacijah gre za Griffin d. o. o., ki se med drugim ukvarja z zaposlovanjem invalidov, na razpisu s področja socialne aktivacije družbi že pridobili 300.000 evrov ter poskušali pridobiti še 150.000 evrov. V Griffinu so si sicer zadnja tri leta kljuke podajali tudi inšpektorji za delo, vendar postopki še niso končani.

Predkazenski postopek za zdaj vodijo zoper dve fizični osebi, pomočnik direktorja NPU David Antolović je dejal, da bi lahko kasneje postopek razširili še na gospodarsko družbo iz Celja, ki je sredstva na podlagi lažnih podatkov tudi pridobila. Sredstva so bila na voljo na javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za program socialne aktivacije. Gre za programe, ki jih v 80 odstotkih financira Evropska unija, namenjeni pa so najranljivejšim skupinam ljudi, da bi izboljšali njihovo zaposljivost. Oškodovana sta bila proračuna Evropske unije in Slovenije, je razložil Antolović: »Sumimo, da sta osumljenki lažno prikazovali, da gospodarska družba iz območja Celja izpolnjuje pogoje za sklenitev pogodbe za sofinanciranje. Na tej lažni podlagi so zahtevali oziroma podali zahtevke za izplačila sredstev iz proračuna EU in proračuna Republike Slovenije.« Kaj natančno sta osumljenki lažno prikazali, Antolović ni pojasnil.

Po naših informacijah naj bi preiskovalci torej obiskali družbo Griffin, katere lastnika sta Tanja Čajavec, ki je tudi direktorica podjetja, in Robert Bezenšek, ki je v podjetju prokurist. Podjetje je v zadnjih treh letih po podatkih Erarja iz javnih sredstev pridobilo več kot 1,5 milijona evrov, od leta 2012 pa skupno 2,65 milijona evrov. V zadnjih treh letih so od Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS dobili 529.414 evrov, ministrstvo za delo je Griffinu v zadnjih treh letih nakazalo 494.528 evrov, Javni sklad RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja pa 300.000 evrov. Podjetje je skupaj s Čajavčevo lastnik družbe Medarhiv, d. o. o., ki je v zadnjih treh letih po podatkih Erarja iz javnih sredstev pridobila skupno 209.186 evrov.
 

Obiski inšpektorjev


Kot so nam odgovorili iz inšpektorata za delo, so podjetje Griffin v zadnjih treh letih obiskali že večkrat, ugotavljali pa so »kršitve v zvezi z neizplačilom regresa za letni dopust, zamudami pri izplačilu plače in regresa za letni dopust, zamudami pri izplačilu plače in regresa, izpolnjevanjem zakonskih določb glede varnega delovnega okolja in podobno«. Večina postopkov še ni zaključena, ena prekrškovna odločba pa je že pravnomočna – ker delodajalec ni zagotovil varnega okolja, je inšpektorat naložil globo 2000 evrov pravni osebi in 450 evrov odgovorni osebi.

Z ministrstva za delo pa so nam glede razpisa programov socialne aktivacije sporočili, da so podjetju Griffin potrdili pet projektov, vendar je ministrstvo pri treh zaradi kršitev odstopilo od pogodbe o sofinanciranju: »Zaznane so bile kršitve izvajalca (Griffin-razvojni center podeželja, d. o. o.) pri izplačevanju denarnih nagrad, stroškov prevoza ter stroškov za prehrano osebam, vključenim v program.« Dodali so še, da so zaradi neustrezne obravnave vključenih oseb v program na častno razsodišče Socialne zbornice Slovenije dali pobudo za ugotovitev kršitev določil kodeksa etičnih načel v socialnem varstvu.

Za komentar smo poklicali tudi direktorico Tanjo Čajavec, vendar je bila po telefonu nedosegljiva.