»To se zgodi, ko stiskaš zobe in napenjaš mišice« (VIDEO)

Gorenjski policisti so ta konec tedna obravnavali dve prometni nesreči, ki sta se zgodili zaradi utrujenosti voznikov.

Objavljeno
22. julij 2019 12.56
Posodobljeno
22. julij 2019 14.11
Voznik je vozil utrujen in zapeljal s ceste. FOTO: PU Kranj
A. I.
A. I.
Gorenjski policisti so ta konec tedna obravnavali dve prometni nesreči, ki sta se zgodili zaradi utrujenosti voznikov. Pri Voklem je v smeri proti Ljubljani slovenska voznica pri vožnji v isti smeri trčila v vozilo tujca, pred viaduktom Bistrica pri Naklem med Podtaborom in Strahinjem pa je voznik z voznega pasu zapeljal na odbojno ograjo in se prevrnil pod avtocesto.

V prvi nesreči se je lažje poškodovala povzročiteljica nesreče, v drugi nesreči pa so bili lažje poškodovani povzročitelj in trije potniki. Varnostni pas je pri teh nesrečah odigral svojo vlogo, je povedal Bojan Kos s PU Kranj.Utrujenost za volanom je nevaren vozniški pojav, so pri tem opozorili gorenjski policisti. Pojavi se med daljšo vožnjo, vožnjo po avtocesti, brez sopotnika, pri uživanju alkohola in drog, med vožnjo po obroku hrane, v zastojih, vročini.

Telo postane veliko bolj utrujeno, izčrpano, pozornost pade, pojavijo se težave z vidom, koncentracijo, zehanjem, mencanjem oči, zbranostjo. Težko vozite naravnost, z mislimi ste drugje in podobno, so dodali.

Zaupali so še nekaj koristnih napotkov, kako se izogniti utrujenosti za volanom in morebitni nesreči. Kofein, odpiranje oken, pogovor s sopotniki ali poslušanje glasnega avtoradia imajo samo kratkotrajen učinek na budnost voznika. Zato z njimi ne premagujte spanca. Utrujenost lahko premagate samo, če se ustavite in zadremate.