Hišne preiskave na ministrstvu za izobraževanje, osumljene štiri fizične osebe

Neuradno gre za nadaljevanje preiskovalnih dejanj, začetih marca letos, v povezavi z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.
Fotografija: Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so potrdili obisk kriminalistov. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so potrdili obisk kriminalistov. FOTO: Dejan Javornik

Ljubljanski kriminalisti danes na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave stanovanjskih prostorov in prostorov državnih organov na sedmih lokacijah, je povedala Nataša Pučko s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Neuradno gre za nadaljevanje preiskovalnih dejanj, začetih marca letos, v povezavi z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Današnje aktivnosti kriminalistov so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov zaradi potrditve utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po tretjem odstavku 257. člena, ki so ga osumljene štiri fizične osebe. Nobeni osebi ni bila odvzeta prostost.

...
...


Časnik Večer je pred kratkim poročal, da je policija marca na ministrstvu za izobraževanje in na zavodu za šolstvo opravila hišne preiskave v povezavi z domnevno spornim plačilom avtorskega honorarja armenskemu zdravilcu Rubenu Papianu za študije, ki jih ta domnevno ni napisal.

Sporne študije naj bi bile zelo podobne knjigam oziroma prepisane iz knjig, katerih avtorica je zdaj že nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota, ki je bila v tistem času direktorica urada za razvoj izobraževanja. Časnik je še poročal, da naj bi bil honorar v višini okrog 70.000 evrov nakazan Papianu, pri čemer obstaja sum, da naj bi ga prejel za plačilo nekaterih drugih storitev. 


Kriminalisti tudi na Pedagoškem inštitutu, Šoli za ravnatelje in ministrstvu za delo


Na ministrstvu za izobraževanje so potrdili obisk kriminalistov. Po njihovem mnenju naj bi šlo za nadaljevanje kriminalistične preiskave iz marca letos. A dokler preiskava ni končana, zadeve ne morejo komentirati. Niso pa imeli informacij, ali so obiskali tudi zavod za šolstvo. Na omenjenem zavodu so povedali, da se kriminalisti pri njih danes niso zglasili.

Po poročanju časnika Večer so kriminalisti danes med drugim obiskali Pedagoški inštitut, Šolo za ravnatelje, neuradno pa tudi ministrstvo za delo, kjer zdaj dela Barle Lakota. Policisti preiskujejo povezave teh inštitucij z ezoterikom in zdravilcem Rubenom Papianom.

Po vseh zbranih obvestilih in pridobljeni dokazih bodo kriminalisti po izvedenem predkazenskem postopku o ugotovitvah obveščali Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani z ustreznim aktom na podlagi 148. člena zakona o kazenskem postopku.