Hrvaška policija pridržala osem napadalcev na Srbe

V napadu na goste in lastnike lokala, ki so 21. avgusta zvečer po televiziji spremljali nogometno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov beograjske Crvene zvezde, je bilo poškodovanih pet gostov, med njimi devetletni otrok.

Objavljeno
28. avgust 2019 12.46
Posodobljeno
28. avgust 2019 12.51
V Kninu se vedno znova poleti spominjajo hrvaške vojne zmage v operaciji Nevihta, a miru očitno tam še vedno ni. FOTO: CROPIX
STA
STA
Hrvaška policija je pridržala osem oseb, ki jih povezujejo z napadom na goste lokala na območju Knina prejšnji teden. Kot so dodali v šibeniško-kninski policijski upravi, so vse osebe z območja Splita. Medetnični incident v Uzdolju obravnavajo kot kaznivo dejanje kršenja javnega reda in miru.

Šibeniška policija je na svoji spletni strani danes potrdila, da so osem oseb pridržali v torek, medtem ko ostale napadalce še iščejo. Več informacij bodo objavili po kriminalistični preiskavi, so napovedali. Zaradi napada obdolženim grozijo zaporne kazni od šestih mesecev do petih let zapora.V napadu na goste in lastnike lokala, ki so 21. avgusta zvečer po televiziji spremljali nogometno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov beograjske Crvene zvezde, je bilo poškodovanih pet gostov, med njimi devetletni otrok. Priče so dejale, da je bilo med 10 in 15 zamaskiranih napadalcev, ki so navzoče v lokalu, večinoma hrvaške državljane srbske narodnosti, pretepli s palicami.
Podoben napad, v katerem ni bil nihče poškodovan, se je isti večer zgodil tudi v lokalu v vasi Đevrske, prav tako na območju Knina. Napadalca sta razbijala stvari v lokalu ter žalila navzoče na nacionalni osnovi. Policija je proti 28- in 25-letniku vložila pet ovadb sodniku za prekrške in eno kazensko ovadbo.

Napada sta povzročila številne odzive, tudi v vrhu hrvaške države, kjer so večinoma ostro obsodili napad na pripadnike srbske manjšine, posebej nasilje v Uzdolju. Nasilje je odprlo tudi novi krog verbalnih spopadov med Zagrebom in Beogradom.
Na Hrvaškem je še več jeznih odzivov povzročil saborski poslanec in predsednik vladne Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, ki je med drugim ocenil, da Hrvaška postaja dejavnik nestabilnosti v regiji, ker je neuspešna v boju proti nestrpnosti. Sodobno Hrvaško je prav tako omenil v kontekstu končne usode Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je med drugo svetovno vojno sistematično preganjala in morila Srbe, Jude, Rome in ostale nasprotnike ustaškega režima.

O dogodkih na Hrvaškem je v torek razpravljal tudi vrh hrvaške vladajoče stranke HDZ na čelu s predsednikom in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Predsednik hrvaške vlade je po srečanju izjavil, da so izjave vladnega partnerja Pupovca, ki je Hrvaško primerjal z režimom NDH, skrajno neprimerne in nedopustne. Pričakuje, da Pupovac ne bo več prispeval k polarizaciji hrvaške družbe.

Predstavniki nekaterih združenj hrvaških veteranov so na današnji tiskovni konferenci v Zagrebu napovedali, da bodo od pristojnih institucij zahtevali preiskavo o morebitni kazenski odgovornosti Pupovca zaradi njegovih izjav. Prizadevali si bodo tudi za posebno sejo parlamenta, ker menijo, da najbolj vidni politični predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem »destabilizira državo«, za katero so se borili.