»Hrvaški Escobar« v Zagrebu oproščen obtožb pranja kokainskega denarja

Slovenija je Stjepana Prnjata aprila izročila Hrvaški.
Fotografija: Tožilstvo je že napovedalo pritožbo na oprostilno sodbo Prnjatu in njegovim sorodnikom. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Tožilstvo je že napovedalo pritožbo na oprostilno sodbo Prnjatu in njegovim sorodnikom. FOTO: Delo

Zagrebško sodišče je danes nepravnomočno oprostilo Stjepana Prnjata in štiri člane njegove družine, ki so bili obtoženi, da so z nakupom nepremičnin oprali milijone evrov, ki naj bi jih zaslužili s prodajo mamil. Prnjat je znan kot »hrvaški Escobar« in se nahaja v reškem zaporu, potem ko ga je Slovenija aprila izročila Hrvaški.

Hrvaško tožilstvo ni uspelo dokazati, da so 47-letni Prnjat, njegova mati, dve sestri in sorodnica kupili za približno 9,5 milijona evrov nepremičnin, ki naj bi jih pridobili s prodajo mamil, zaradi katere so Prnjata obsodili v Italiji na deset let zapora in 40.000 evrov denarne kazni. Prnjat je bil obsojen v Italiji leta 2008 zaradi tihotapljenja kokaina iz Južne Amerike v Evropo.



Letos so na Hrvaškem sprožili ločen postopek proti Prnjatu in še osmim osebam zaradi domnevnega tihotapljenja mamil, potem ko je hrvaška policija v reškem pristanišču zaplenila 100 kilogramov kokaina. Skupina naj bi v minulem letu tihotapila mamila iz
Ekvadorja, Kolumbije in Paname v države članice EU, so ugotovili hrvaški kriminalisti.

Prnjata so marca letos prijeli v Sloveniji v okviru policijske operacije Nana, ki je bila del širše mednarodne policijske operacije proti mreži kriminalcev, znani kot Balkanski kartel. Takrat so v operaciji, ki je potekala tudi na Hrvaškem, Nizozemskem in v Nemčiji prijeli še pet hrvaških državljanov, dva državljana Nizozemske ter enega Španca.