Je elektrika ubila sostanovalca in sodelavca?

Nepravilno napeljana elektirka je bila usodna za 46-letnega Bolgara, 14 dni pred tem umrl 60-letni Hrvat.
Fotografija: France Božičnik pojasnjuje, da preiskava še poteka. Foto PU Novo mesto
Odpri galerijo
France Božičnik pojasnjuje, da preiskava še poteka. Foto PU Novo mesto

Bič – Ko so 12. januarja v hiši na Biču našli truplo 60-letnega Hrvata, in je sanitarna obdukcija pokazala, da je moški, sicer srčni bolnik, umrl zaradi zastoja srca, ni bilo razlogov, da bi smrt imeli za sumljivo. A se je vse spremenilo, ko je minuli petek v isti hiši umrl še pokojnikov 46-letni sodelavec in sostanovalec, Bolgar, ki je očitno umrl zaradi električnega udara zaradi nepravilno napeljane elektrike. Policija zdaj preiskuje obe smrti.

Truplo bolgarskega državljana, ki je začasno prebival v najemniškem stanovanju na Biču so našli v kopalni kadi. France Božičnik, vodja novomeških kriminalistov, je povedal, da je do električnega udara prišlo na kovinskem ohišju električnega grelnika za vodo, zaradi česar je 46-letni Bolgar umrl. Po njegovih besedah se je izkazalo, da je bila v hiši nepravilno izvedena nepravilna vezava elektrike: »V električni omarici namreč ni bilo glavnega stikala, prav tako ni bilo izvedeno ničenje, kar posledično pomeni, da električni grelnik vode ni bil varovan pred udarom elektrike.« Tudi v času ogleda so bili vsi kovinski deli v stanovanjski hiši pod električno napetostjo – pralni stroj, pomivalni stroj, celotna centralna napeljava in torej tudi električni grelnik vode.

Policistom so pomoč pri ogledu nudili strokovnjaki forenzičnega nacionalnega laboratorija (NFL), na kraju pa je bila prisotna tudi dežurna preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Novem mestu ter dežurna državna tožilka. Preiskovalna sodnica je odredila sodno obdukcijo.
 

Smrt srčnega bolnika sprva ni bila sumljiva


V isti hiši so torej dva tedna prej našli mrtvega 60-letnega državljana Hrvaške, ki je bil srčni bolnik. Takrat je po Božičnikovih besedah prva na kraj prispela enota za nujno medicinsko pomoč iz ZD Trebnje, ki je nesrečnika reanimirala, vendar ni bila uspešna. Pri ogledu niso našli nobenih sumljivih okoliščin, ki bi nakazovale na električni udar, tudi zdravnik na telesu oziroma na truplu ni našel nobenih poškodb. Posledično je bila odrejena obdukcija, ki je pokazala na zastoj srca.

Pri smrti Bolgara so namreč na truplu našli več poškodb, t. i. električnih značk, ki so značilne posledice električnega udara. Pokojna sta bila sicer po Božičnikovih besedah zaposlena pri prevozniškem podjetju, hiša pa je v lasti tega podjetja. Na Biču sicer deluje podjetje Eurotek, kjer pa so nam zagotovili, da pokojna nista bila zaposlena pri njih. Neuradne informacije, da naj bi delala za Branka oziroma Mitjo Matjaša, nekdanja Eurotekova lastnika na sosednjem naslovu, pa smo želeli preveriti pri slednjem, vendar je njegov telefon zvonil v prazno.

»Kriminalistična preiskava je v polnem teku, tako da v tem trenutku še ne moremo govoriti, kdo bo v tej zadevi ovaden, zaenkrat preiskujemo sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti neznane osebe. Preiskava teče tudi v smeri, da se ugotovi odgovornosti lastnika, kakor tudi tistih, ki so izvajali posege na električnem omrežju,« je na vprašanje, na koga so se osredotočili kriminalisti, odgovoril Božičnik.

Kot je še dejal Božičnik, sta imela pokojna urejeno bivanje v Sloveniji, državljan Bolgarije začasno, državljan Hrvaške pa stalno. Hiša, v kateri sta živela le pokojna, je zdaj prazna, določene dele, kot je denimo električna omarica, pa so policisti zapečatili za potrebe morebitnih nadaljnjih preiskav.