V jeseniški bolnišnici po požaru uvedli interni nadzor

Stanje v jeseniški bolnišnici se po tragičnem požaru normalizira. Za požarno varnost je po direktorjevih besedah poskrbljeno v skladu s predpisi, a so kljub temu uvedli interni nadzor.
Fotografija: Direktor bolnišnice Janez Poklukar FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Direktor bolnišnice Janez Poklukar FOTO: Voranc Vogel/Delo

Dan po tragičnem požaru se procesi v jeseniški bolnišnici vračajo v stare tirnice, je poudaril direktor Splošne bolnišnice Jesenice Janez Poklukar. Trenutno je zaprt oddelek za zdravstveno nego. Zaradi čiščenja sta zaprta tudi ginekološko-porodniški oddelek in porodni blok. Urgentne porode bodo izvajali v nadomestnih prostorih, druge nosečnice pa prosijo, naj si za porod izberejo kranjsko porodnišnico. Do zdaj so po Poklukarjevih besedah v kranjsko porodnišnico premestili le eno porodnico, uslug drugih bolnišnic niso potrebovali. 

Zaradi preverjanja delovanja prezračevalnega sistema v operacijskih dvoranah je okrnjen tudi operacijski program. Direktor je pojasnil, da so danes odpovedali vse nenujne operacije, urgentne operacije izvajajo v urgentnem centru in ortopedski operacijski dvorani. Urgentni center in specialistične ambulante delajo normalno. Obiski so še vedno omejeni zaradi gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj.

Zagorelo je včeraj popoldne okoli 15. ure v eni izmed sob v tretjem nadstropju. Neuradno je požar zanetil starejši bolnik, nato se je ogenj razširil še na sosednjega bolnika. Eno osebo so zaradi hudih poškodb prepeljali v intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Po podatkih policije je bil požar ves čas omejen na samo eno sobo, ki je pogorela. Ogenj se iz nje ni razširil, se je pa po hodniku in drugih prostorih valil gost dim, ki je močno oteževal izvajanje prvih nujnih ukrepov vseh pristojnih. V tretjem nadstropju poleg oddelka za zdravstveno nego delujeta še ginekološko-porodniški oddelek s porodnim blokom in oddelek kirurške službe za kronične rane.

Po podatkih policije je bilo zaradi požara, ki so ga gasilci izjemno hitro ukrotili, da se ni razširil še na sosednje sobe, evakuiranih okoli 50 oseb iz dveh nadstropij, kamor se je širil dim. Osebje bolnišnice je večino pacientov evakuiralo še pred prihodom gasilcev. Najprej so reševali dojenčke in otroke, nato nepokretne in po navedbah naših prič se gre zahvaliti treznemu razmišljanju zdravstvenega osebja, da se ni zgodila še hujša tragedija.

Poklukar je poudaril, da so zaposleni »zelo hrabro« prenesli to tragedijo, a so kljub temu za neposredno vpletene omogočili pomoč psihologov. Dodal je, da je za požarno varnost poskrbljeno v skladu s predpisi. So pa uvedli interni nadzor, ki bo pokazal, ali in kako so bili ti predpisi, ki veljajo za celotno Slovenijo, upoštevani. Nekaj zaposlenih je zaradi vdihavanja dima poiskalo zdravniško pomoč, trije so bili čez noč na opazovanju, a so bili do zdaj že odpuščeni. Direktor bolnišnice je povedal, da imajo v bolnišnici javljalni sistem, ne pa škropilnega. Poklukar je pojasnil, da so v preteklosti opravili več vaj evakuacije, a »nobena vaja ni tako resnična kot sam dogodek«. »Želim si sto vaj, pa nobenega takšnega dogodka več,« je še poudaril direktor.

V bolnišnici je bilo 150 hospitaliziranih pacientov, evakuirali so jih 50. Na oddelku za zdravstveno nego, v katerem je zagorelo, je bilo 17 pacientov. Tam je sicer pet sob, kjer bivata po dva pacienta, dve sobi pa sta za po pet pacientov.

Poklukar se je zahvalil vsem zaposlenim, policiji, gasilcem ter drugim zdravstvenim ustanovam, ki so nemudoma priskočile na pomoč. 

Zagorelo je v tretjem nadstropju. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zagorelo je v tretjem nadstropju. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Policisti danes nadaljujejo ogled kraja dogodka. Pridružili so se jim tudi strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija. Vodja kranjskih kriminalistov Primož Donoša je pozval, naj se morebitne priče, ki so bile v tem delu bolnišnice, zglasijo na policiji, da bi čim prej lahko ugotovili in razčistili vse okoliščine. 

Vodja intervencije ob požaru v jeseniški bolnišnici Robert Kejžar iz GARS Jesenice je pohvalil vse zaposlene, ki so se res maksimalno potrudili. Med drugim so z zapiranjem vrat preprečili širjenje dima, posledično je bila potrebna manj obširna evakuacija. Kejžar je še pojasnil, da pri gašenju in reševanju ni bilo težav, da bi bile kakšne izhodne poti blokirane ali podobno. Na intervenciji je sodelovalo 62 gasilcev, in sicer 16 gasilcev javnega zavoda GARS Jesenice ter 46 prostovoljnih gasilcev.

Preberite še: