Juriju Zrnecu denarni obliž za hudo poškodbo med predstavo

Igralec Jurij Zrnec se je leta 2012 med predstavo spotaknil, zaradi hude poškodbe in duševnih bolečin bo dobil odškodnino
Fotografija: Jurij Zrnec je od zahtevanih 55.000 evrov iztožil skupno 35.000 evrov. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Jurij Zrnec je od zahtevanih 55.000 evrov iztožil skupno 35.000 evrov. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Gledališki igralec Jurij Zrnec je delno uspel s tožbo proti zavarovalnici Adriatic Slovenica, pri kateri ima SNG Drama sklenjeno zavarovanje za primere nesreč. Razlog, da se je sploh podal na ljubljansko okrožno sodišče, je bila namreč poškodba na delovnem mestu 21. septembra 2012.

Sodnica Vanja Klavora je sklenila, da mu pripada skupno 35.000 evrov odškodnine, saj mu je tudi na podlagi izpovedi prič pritrdila, da je bil podpornik kulise v zaodrju Malega odra ljubljanske Drame, v katerega se je spotaknil, ko je le nekaj trenutkov po začetku predstave Nežka se moži stekel nanj, neosvetljen. In še, da ni bil primerno označen ter da ga je takrat zaslepil reflektor, ki je osvetljeval vrata. Svetil mu je namreč naravnost v oči. Poleg tega pa je bil preozek tudi prehod v zaodrju. Zaradi vsega tega obstaja odškodninska odgovornost za škodo, ki mu je ob tem nastala, je sklenilo sodišče.


Izgubljenega dobička ne bo dobil nazaj


Že marca lani je zavarovalnica igralcu nakazala nesporni del odškodnine za materialno škodo, in sicer 18.000 evrov. Je pa zavarovalnica menila, da je tudi sam prispeval k nesreči. A kot je sklenila sodnica, igralcu tudi tega ne morejo očitati: »Tožnik je bil osredotočen na to, da bo svoje delo – igranje – opravil tako, kot je treba. Za vse drugo so bili odgovorni drugi delavci zavarovanca toženke.«

V nesreči je Zrnec, kot je ugotovil sodni izvedenec medicinske stroke, travmatolog Edvard Slaček, utrpel hujšo poškodbo, to je zlom v spodnjem delu desne goleni. Glede na potek zdravljenja se je po mnenju izvedenca zlom zarasel v drugi polovici leta 2014. Po mnenju sodišča mu za telesne bolečine in nevšečnosti pri zdravljenju pripada 17.000 evrov. Treba je dodati še dva tisoč evrov za strah. Ta je bil po mnenju sodišča povsem upravičen, saj so ostale trajne posledice. Zaradi duševnih bolečin zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti po poškodbi pa mu prisodili še 20.000 evrov.

Premoženjska škoda je bila glede na izgubljeni prihodek v Špas teatru (65.000 evrov bruto, ker bi moral tam odigrati 65 predstav, za eno pa bi dobil tisoč evrov bruto) precej višja od zahtevanih 20.000 evrov. A v tem primeru mu sodišče ni dalo prav, saj, kot v sodbi pojasnjuje sodnica, glede na sklenjeno zavarovanje povračilo škode zaradi izgube zaslužka v sklopu kritja čiste premoženjske škode ni zajeto. Izgubljeni zaslužek je v tem primeru posledica poškodbe tožnika, zato ga je mogoče priznati v sklopu delodajalčeve odgovornosti, ki je kot dodatno kritje opredeljena v splošnih pogojih za zavarovanje odgovornosti.

V skupnem seštevku je tako Zrnecu sodišče prisodilo 39.000 evrov za nepremoženjsko škodo. A ker je zavarovalna vsota za poškodbe oseb omejena na 35.000 evrov, od tega pa je treba odšteti dogovorjeno odbitno franšizo v višini desetih odstotkov (lastna udeležba zavarovanca), mora na koncu zavarovalnica plačati 31.500 evrov. Potem ko je Zrnecu že lani plačala 18.000 evrov skupaj s 5349 evri obresti, mu mora zdaj izplačati še razliko 13.500 evrov. Seveda z obrestmi. Zahtevek za preostalih 23.500 evrov pa je sodišče s sodbo zavrnilo.