Kdo bo vandalom postavil meje?

Ravnateljica opozorila na uničevanje lastnine na osnovni šoli.
Fotografija: Potrgali so tudi žlebove. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Potrgali so tudi žlebove. FOTO: Igor Mali

Logatec – Na Osnovni šoli 8 talcev Logatec so bili med letošnjimi poletnimi šolskimi počitnicami priča pravemu valu vandalizma. Storilci naj bi bili najstniki, v večini primerov v starosti med 16 in 18 let. Seznam uničenih stvari, za popravilo katerih so morali na šoli, kot nam je pojasnila tamkajšnja ravnateljica Karmen Cunder, samo v letošnjem poletju odšteti že 5000 evrov, je res velik.

Če ne bi veliko stvari popravil hišnik sam, bi bil znesek še precej višji. Razbili so namreč vratca elektroomarice glavnega števca, pretrgali zaščitno pločevino strelovoda, odtrgali in uničili odtočne cevi pri podhodu med šolo in vrtcem, polili motorno olje, ki je bil ukraden med obnovo bližnje cerkve, s sadjem popackali okna v pritličju šole, uničili obloge betonske klopi ter uničili tudi rože, drevje in vse, kar je zelenega.

Poleg tega so šolo »okrasili« s številnimi grafiti, tudi s kljukastimi križi. Ob tem pa se brezbrižni mladi vandali prav nič ne zmenijo za nameščene videonadzorne kamere, opozorila varnostnika in tistih odraslih, ki jim je mar za šolsko lastnino.
 

Izgovarjajo se na svoje pravice


Cundrova je v pogovoru z nami dodala, da mladina kar leži pred vhodom v šolo, za seboj puščajo cigaretne ogorke in se nikakor ne zmenijo za nikogar. Grafite pa premeteno rišejo na tistih delih stavbe, ki ni pokrita z varnostnimi kamerami. Če jih že kdo opozori, znajo zabrusiti nazaj, da gre za javno površino. Ravnateljica se tako spomni pripovedovanja enega od staršev, ki je mladino zalotil pri uničevanju šolske lastnine.

V roke je samo vzel telefon in jih opozoril, da jih bo posnel, če ne bodo nehali uničevati. A najstniki se tega niso prestrašili, ampak so mu odgovorili, da jih ne sme snemati. Ko jih je nato opozoril, da je tudi uničevanje tuje lastnine prepovedano, so le odnehali. Policija ne more narediti ničesar, saj se otroci do njihovega prihoda že razbežijo.

»Zavedamo se, da je dvorišče javna površina in se na njej lahko zbira kdorkoli. Ali to pomeni, da lahko počne karkoli? Lahko uničuje, maže, posluša glasno glasbo? Je res treba šolo ograditi? Ni nobene druge možnosti, recimo pogovor doma, postavitev meja, določitev pravil vedenja v javnosti? Je vašim oziroma našim mladim res vse dovoljeno? Jim vse pripada?« je staršem v zapisu še sporočila Cundrova.

Potem ko je poziv zaokrožil tudi na družabnih omrežjih, se je vandalizem sicer umiril. Da se taka dejanja enkrat za vedno končajo, je ravnateljica sicer zainteresirane 5. septembra povabila na okroglo mizo. Meni namreč, da so na potezi starši.