Ko za volan pod vplivom alkohola sedejo politiki in državni uslužbenci

Večina uradnih oseb po tem, ko so jih policisti dobili pijane za volanom, ni odstopila. 

Objavljeno
11. februar 2019 19.28
Posodobljeno
11. februar 2019 20.08
FOTO: Mavric Pivk/Delo
I. R.
I. R.

Igor Marentič, januar 2018


Tedanji postojnski župan se je vračal z odprtja športnih prostorov v Postojni, ko so ga policisti med nadzorom prometa ustavili in pri njem ugotovili 0,83 mg alkohola na liter izdihanega zraka (1,73 promila alkohola v krvi), zato so mu začasno odvzeli vozniško
dovoljenje.

Kazen: 1300 evrov in 18 kazenskih točk
(prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja)
Ni odstopil

image
Igor Marentic. FOTO: Mavric Pivk/delo

 

Boštjan Trilar, februar 2016


Tedanji kranjski župan je s službenim golfom v Stražišču trčil v kombinirano vozilo, oba voznika sta bila v nesreči laže poškodovana. Trilar je alkotest odklonil in bil pridržan, rezultati strokovnega pregleda pa so potrdili vsebnost alkohola nad dovoljeno mejo.

Kazen: 5600 evrov in 18-mesečna prepoved vožnje
Ni odstopil, za svoje dejanje se je le opravičil

image
 Boštjan Trilar. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Peter Vilfan, maj 2014


Tedanji poslanec v parlamentu je na prehodu za pešce v Ljubljani zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus  alkoholiziranosti je pokazal 0,32 mg alkohola na liter izdihanega zraka, analiza krvi pa, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega.

Odstopil

image
Peter Vilfan FOTO: Uroš Hočevar/delo

 

Gašpar G. Mišic, januar 2014


Tedanji prvi mož Luke Koper je peljal mimo policistov v Luciji, ko so ga ti poskušali ustaviti. Ko so ga ustavili, je napihal 0,59 mg alkohola na liter izdihanega zraka (okoli 1,25 promila), zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje.

Kazen: 1500 evrov in 18 kazenskih točk
Razrešili so ga nadzorniki Luke Koper

image
Gašpar Gašpar Mišić. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Bruno Blažina, april 2013


Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) se je s službenim vozilom na avtocesti v bližini Loga pri Brezovici zaletel v vozilo Darsa. V litru izdihanega zraka je imel , miligrama alkohola ( , promila), odvzeli so mu vozniško dovoljenje in mu napisali globo, podali naj bi tudi obdolžilni predlog.

​Odvzem pooblastil za vodenje NPU in opomin pred odpovedjo

image
Bruno Blažina. FOTO: Igor Zaplatil

 

Henrik Gjerkeš, december 2010


Tedanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Na ljubljanski obvoznici so ga policisti ustavili po novoletni zabavi. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 mg alkohola na liter izdihanega zraka (1,34 promila), zato so ga pridržali do streznitve.

Odstopil

image
Henrik Gjerkeš. FOTO: Roman Šipić/delo

 

Nataša Vodušek, oktober 2008


Nekdanja veleposlanica v Bosni in Hercegovini je v Sarajevu vinjena prevozila rdečo luč in povzročila prometno nesrečo, v kateri je bil hudo poškodovan drugi voznik. V krvi naj bi imela 1,75 promila alkohola. Sodišče jo je pravnomočno obsodilo na leto dni zapora. Kazen je začela prestajati julija 2013, a so jo po dobrih devetih mesecih predčasno izpustili.

Po odpoklicu iz Sarajeva je ostala brez službe na ministrstvu za zunanje zadeve

image
Nataša Vodušek. FOTO: Roman Šipić/delo

 

Zmago Jelinčič Plemeniti


januar 2004
Poslanec SNS je odklonil preizkus alkoholiziranosti, ko so ga policisti v Radencih ustavili zaradi suma, da vozi pod vplivom alkohola. Začasno so mu odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali vožnjo.

Kazen: 375 (januarja 2006 mu je prenehalo veljati vozniško dovoljenje)
Ni odstopil

marec 2003
Jelinčič Plemeniti se je vračal s snemanja televizijske oddaje, ko so ga pri Ribnici ustavili policisti in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Ker se ni strinjal z ugotovitvami, so mu odredili odvzem krvi, ki pa ga je odklonil, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje.
Ni odstopil

januar 2003
Jelinčič Plemeniti je bil udeležen v prometni nesreči na cesti Slovenj Gradec – Velenje s službenim vozilom. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 1,1 grama alkohola na kilogram krvi, policiji pa je naznanil kaznivo dejanje ogrožanja varnosti, češ da ga je neznani voznik poskušal zriniti s ceste; tožilstvo je njegovo ovadbo zavrglo. Škodo na službenem avtomobilu v vrednosti 300.000 takratnih tolarjev je poravnal sam.
Ni odstopil

image
Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Blaž Samec/delo