Krivdo za uboj brata zavrača

Štefan Juvan iz Leš naj bi v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti dvignil roko nad starejšega brata.

Objavljeno
13. september 2018 19.15
Posodobljeno
13. september 2018 19.32
Štefan Juvan na sodišču v Slovenj Gradec. FOTO: Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – »Krivde ne priznam,« je po posvetu z zagovornico po uradni dolžnosti pred sodnico slovenjgraškega okrožnega sodišča izjavil 49-letni Štefan Juvan z Leš nad Prevaljami, obtožen uboja deset let starejšega brata Mihaela.

Obtožnica ga bremeni, da je 27. maja letos med tretjo in pol četrto uro zjutraj v stanovanjski hiši na naslovu Leše 34 v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti vzel v roke kuhinjski nož z 20-centimetrskim rezilom in v trebuh zabodel brata Mihaela. Ta je zaradi vbodnih ran dobil vnetje potrebušnice in dva tedna kasneje umrl v mariborski bolnišnici.

Na predobravnavnem naroku je Juvan imel možnost, da krivdo prizna. V tem primeru bi tožilka Lucija Helbl zanj predlagala zaporno kazen šest let in šest mesecev. A je na vprašanje sodnice Marjete Vezonik, katere očitke iz obtožnice vendarle priznava, obtoženi odgovoril: »Priznam samo to, da sem imel nož zraven.«
 

Predlagajo zaslišanje več prič


Juvanova zagovornica Damjana Krauberger Mikolič je v okviru glavne obravnave predlagala zaslišanje več prič. Tako naj bi sodišče zaslišalo policista, ki sta z osumljenim uboja opravila razgovor po prijetju. Njegov sodelavec Janez Svetec, zaposlen v podjetju Steber, bi po zagovorničinem mnenju najbolje opisal družinske razmere obtoženega, pred sodiščem pa naj bi pričala tudi dva sodna izvedenca, izvedenka sodnomedicinske stroke Simona Šramek Zatler in psihiater Matej Kravos. Kdo bo povabljen kot priča, bo jasno 21. septembra.
 

Policisti najprej pomirili spor med pijanima bratoma


Policisti so bili o poskusu uboja obveščeni 27. maja ob pol štirih zjutraj. Ugotovili so, da je 49-letni moški med prepirom zabodel deset let starejšega brata, ki so ga nato hudo poškodovanega odpeljali v bolnišnico. Štefanu Juvanu je policija odvzela prostost in ga s kazensko ovadbo zaradi suma uboja privedla k preiskovalnemu sodniku, ta je zanj odredil pripor.
Tragedija naj bi se zgodila po sporu med vinjenima bratoma, ki sta na Lešah živela z ostarelim očetom. Mlajši brat je zaradi razgrajanja starejšega poklical na pomoč policijo. Policisti so razgrete strasti pomirili, toda po njihovem odhodu se je prepir znova razvnel.

Kaj natančno se je dogajalo po tem, bodo rekonstruirali na kraju dogodka, če bo sodišče ugodilo predlogu Juvanove zagovornice. Predlagala je namreč, naj sodišče opravi pregled kraja dogodka skupaj s policistoma in v navzočnosti obtoženega. Tožilka je predlogu nasprotovala, prav tako zaslišanju vseh prič, ki jih je predlagala zagovornica.
Štefan Juvan bo zagovor podal po izvedbi vseh dokazov.