Lažni samomorilec bi strašil Ljubljančane

Mladi simpatizer Al Kajde, Hrvat Loris Brljafa, je nameraval v glavnem mestu Slovenije razkazovati samomorilski pas.
Fotografija: Loris Brljafa je imel na avtobusu s seboj imitacijo pasu z eksplozivom. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Loris Brljafa je imel na avtobusu s seboj imitacijo pasu z eksplozivom. FOTO: Dejan Javornik

Koper – Lani je začel v kazenskem zakoniku veljati člen, ki kot kaznivo dejanje iz sveta terorizma opredeljuje tudi »potovanje v tujino z namenom terorizma«. In prav zaradi tega je bil včeraj na koprskem okrožnem sodišču spoznan za krivega mladi Porečan Loris Brljafa, ki je 25. januarja letos povzročil preplah na mejnem prehodu Dragonja. Obsojen je na bil tri leta in dva meseca zapora, po prestani kazni pa ga čaka tudi triletni izgon iz Slovenije.
 

Kot terorist samomorilec bi strašil ljudi


Specializirani tožilec Jože Levašič je Brljafi v obtožbi očital, da »je kot simpatizer Al Kajde in Islamske države, ki sta teroristični organizaciji, odpotoval iz Hrvaške v Slovenijo z namenom storiti kaznivo dejanje terorizma. Bil je namenjen v Ljubljano, kjer bi kot terorist samomorilec, opasan z imitacijo pasu z eksplozivom in oborožen z nožem s 13-centimetrskim rezilom, med vzklikanjem terorističnih gesel hudo zastrašil prebivalstvo, grozil z napadom na življenje in telo meščanov.«

Včerajšnjega naroka pred koprskim okrožnim kazenskim sodnikom Julijanom Glavino so se udeležili tudi člani Lorisove družine, njegov oče Branko pa nam je potrdil, da se je zadnje čase zelo spremenil, se zapiral vase, osamil, dneve in noči preživljal med brskanjem po svetovnem spletu in vseskozi molil. A v tem niso prepoznali velike osebne stiske in močno načetega psihološkega zdravja. »Mislili smo pač, da bo že vse v redu.«

Medtem je mladenič na spletu brskal po straneh, ki poveličujejo teroristične organizacije in samomorilske napadalce. Iskal je zgodbe o teh napadalcih, navodila, kako se preobraziti v njih, in načrte, kako sestaviti bombo. Pobrskal je tudi po zemljevidih in si začrtal pot, ki bi ga vodila od veleposlaništev v Ljubljani do državnega zbora in vladne palače.

Zakaj si je izbral ravno prestolnico Slovenije, ne pa, denimo, Zagreba, pozneje ni hotel izdati, a 25. januarja je sedel na avtobus na redni povezavi med Puljem, Trstom in Ljubljano. Na mejnem prehodu Dragonja pa je poskrbel za preplah najvišje stopnje in triurno zaprtje prehoda. Policisti so med rutinskim pregledom pod njegovim sedežem odkrili pas, na katerem je bilo pritrjenih deset tulcev, ki so bili oviti s črnim in rjavim lepilnim trakom ter povezani z žicami. Izdelek je močno spominjali na naprave, ki jih uporabljajo teroristi v samomorilskih napadih. Da so pločevinke prazne, so ugotovili šele pripadniki oddelka za protibombno zaščito specialne enote policije.


Črna zastava z molitvijo, ki jo uporabljajo ekstremisti


»Danes je glavni namen terorističnih skupin doseči spremembo javnega mnenja, da državni organi pred njimi niso sposobni obvarovati svojih državljanov. Toda slovenska policija je že v prvem takšnem primeru dokazala, da je sposobna odkriti in preiskati takšno dejanje,« jo je pohvalil tožilec Levašič.

Po aretaciji so na domu Brljafevih v Poreču opravili hišno preiskavo, v kateri so med drugim odkrili dokaze, da se je prej pobožen katolik versko radikaliziral, si nabavil črno zastavo s šahado (islamsko molitvijo), ki jo uporabljajo ekstremistični islamisti. Poleg tega so v dokazne namene zasegli še zeleno preprogo, namenjeno za molitev, štiri knjige z napisom Kuran, Sveto pismo, arabsko-bosanski slovar ter različne knjige z islamistično vsebino.

Izvedenci za psihiatrijo so Brljafo sprva spoznali za neprištevnega, pozneje pa ga je komisija ocenila le za malce zmanjšano prištevnega. Zato je moral sesti na zatožno klop koprskega sodišča, kjer je tožilec na predobravnavnem naroku zanj zahteval precej strogo kazen. »Naj bo tako že zaradi generalne prevencije, saj naj se vsak, ki bi mu kaj takšnega prišlo na misel, zaveda, da gre za hudo kaznivo dejanje, za katerega je zagroženih do osem let zapora.«

Brljafa je krivdo priznal in le v sklepnih besedah zmogel nekaj besed: »Obžalujem, da sem naredil takšno neumnost. To je vse.« Ni pa postal prvi človek, ki so ga na Slovenskem obsodili zaradi terorizma. Šestdesetletni Hrvat Josip Zagajski se je, denimo, leta 2009 z vlakom in petimi bombami M75 iz Zagreba odpravil v Ljubljano, njegov namen je bil menda umoriti tedanjega slovenskega premiera Boruta Pahorja in notranjo ministrico Katarino Kresal. Med osebnim pregledom na meji v Dobovi je celo nameraval sprožiti bombo. Na krškem sodišču so mu prisodili 11 let zapora.

Za terorista je v javnosti veljal tudi Štajerec Vidko Senica, ki pa so ga preganjali zaradi kaznivega dejanja ogrožanja oseb pod mednarodnim varstvom. Leta 2014 je večkrat poklical na veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in grozil: »Če Amerikanci ne spokajo iz ambasade, bodo vsi leteli v zrak.« Ko so ga posadili na zatožno klop, je ugovarjal obtožbi: »Ljubim ZDA in Elvisa Presleyja. Trideset let sem poslušal njegove ljubezenske pesmi. Ameriki ne bi nikoli grozil.« Ugotovili so, da je neprišteven.