Litijski notar fizično obračunal s sosedi

Nekdanjemu sodniku Miroslavu Bregarju sodijo zaradi pretepa, ta je sosede obtoževal zlivanja greznice.
Fotografija: Miroslav Bregar krivde na predobravnavnem naroku ni priznal. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Miroslav Bregar krivde na predobravnavnem naroku ni priznal. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – »Krivde ne priznavam,« je včeraj na trboveljskem okrajnem sodišču tamkajšnjemu sodniku Vidu Pavlici dejal litijski notar in nekdanji sodnik Miroslav Bregar. Februarja prihodnje leto, ko se bo začela glavna obravnava, bo lahko povedal svojo plat zgodbe, zaradi katere je moral sesti na zatožno klop.

Po naših podatkih mu tožilstvo očita, da je 27. avgusta 2016 na polju v kraju Bitiče pri Litiji soseda Aleša Š. udaril v obraz in mu povzročil lahko telesno poškodbo, in sicer poškodbo zobovja. A očitajo mu tudi nasilništvo v škodo sosedove matere Štefanije Š., saj jo je domnevno, ko se je tja pripeljala z motorjem, zagrabil za lase, jo povlekel z motorja in jo večkrat udaril.

Tožilka Maša Podlipnik je za ta del obtožbe predlagala postavitev izvedenca medicinske stroke, ki naj ugotovi vrsto poškodb in njihov nastanek. Pooblaščenec oškodovancev Klemen Kmetič pa je predlagal zaslišanje sodnega izvedenca medicinske stroke Gregorja Haringa in dopolnitev njegovega izvedenskega mnenja, saj je to po njegovem ključno za pravilno pravno kvalifikacijo očitanega kaznivega dejanja v škodo soseda. Pojasnil je, da je že iz zdravstvene dokumentacije razvidno, da bo trpel določene trajne posledice zaradi poškodb zobovja. Glede oškodovanke pa se je strinjal, da ima pravilna kvalifikacija poškodb pomemben vpliv na kazenskopravno kvalifikacijo kaznivega dejanja. Zagrožena kazen za nasilništvo je zapor do dveh let, za lahko telesno poškodbo pa denarna kazen ali zapor do enega leta.

Kot so nam takrat sporočili s PU Ljubljana, je Bregar, ki je kosil travo, tistega dne fizično obračunal z 59-letno Štefanijo Š., ki se je takrat mimo peljala na mopedu na svojo parcelo. Njene klice na pomoč je slišala 62-letna Marija B., ki je nato prišla na kraj dogodka in bila po ugotovitvah policistov še sama pretepena. Nato se je v spor vpletel še 35-letni Aleš Š., ki je poskušal razjasniti dogodek, a je na koncu še sam prejel udarec v glavo. »Moja mama je šla na njivo in jo je napadel Miro Bregar.

Menda je tekel za njo, jo potegnil z motorja in pretepel. Klicala je na pomoč, naprej pa se ne spomni, ker je bila v nezavesti,« nam je nekaj dni po dogodku pripovedoval oškodovanec. Bregar ga je domnevno udaril v obraz in mu zbil štiri zobe. Nesrečna Štefanija Š. je dobila več udarcev z rokami po glavi, telesu in okončinah. Dobila je tudi površinske poškodbe glave, udarnin prsnega koša, spodnjega dela hrbta in medenice. V ljubljanski klinični center je bila odpeljana tudi Marija B., sicer Miroslavova sorodnica. Dejanje v njeno škodo ni zajeto v obtožnem predlogu, saj se očitno ni odločila za pregon zoper sorodnika.
 

Glavni vzrok vseh težav menda izvir vode


Včeraj po naroku nam Bregar celotne zadeve ni hotel podrobneje komentirati. Je pa za Slovenske novice septembra letos povedal, da je šel »kot dedek dveh majhnih fantov povedat sosedi, naj neha zlivati greznico. Z ženskama nisem fizično obračunaval. /.../ Ostali smo brez vode, težave se nadaljujejo, otrok je zaradi vode zbolel,« je še nadaljeval, pri čemer je z otrokom mislil na svojega vnuka. Pred dvema letoma pa nam je njegova hči Mirjam kazala tudi fotografije izlitih fekalij pod Mirovo hišo, ki so menda prispevale k bolezni v hiši. Bregarjevi so dali vodo v pregled tudi Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, kjer so zapisali, da vzorci niso varni. »Brat Tilen Bregar je videl Rudija Š., da poliva vsebino greznice nad naš izvir vode. Starejši, šestletni sin je takoj dobil drisko, naslednjega dne sem šla na policijo, da gredo v akcijo, ker je voda zastrupljena,« nam je pred dvema letoma še razlagala Mirjam.Po takratnih besedah litijskega notarja je glavni izvor vseh težav izvir vode, ki leži pod njegovo hišo. Sosed Rudolf Š. jim je – glede na odvetniški dopis – leta 2003 očital, da so napeljali vodovod in elektriko, ne da bi za traso vodovoda pridobili sosedovo soglasje ali mnenje; kanalizacijski odtok teče po zemlji Rudolfa Š., je takrat zapisal njegov odvetnik in Bregarjevim očital še nasipavanje smeti na sosedovo parcelo. Za vodno zajetje ima Bregar vodno dovoljenje ministrstva, a mu, kot je trdil, sosedje nenehno pošiljajo inšpekcije. »Miru ni, zadnji višek pa je, ko je sosed šel pod mojo hišo zlit vsebino greznice,« je še dodal. Zoper sosede so Bregarjevi vložili kazenske ovadbe, a so bile vse zavrnjene, je še dejal notar. »Koliko časa sem se stran obračal. Izogibam se jih na vse možne načine, ampak da doživljam takšne stvari.«