Mamo zadavila, nato pa poklicala reševalce

Osem minut dolg pogovor med Ivico Kalšek in reševalci na številki 112 je odprl marsikateri dvom.
Fotografija: Ivica Kalšek je priznala, da je mamo odrinila, ne pa, da jo je s polenom udarila po glavi. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Ivica Kalšek je priznala, da je mamo odrinila, ne pa, da jo je s polenom udarila po glavi. FOTO: Aleš Andlovič

Maribor – Tudi drugo pričanje izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča na sojenju 63-letni Ivici Kalšek je potekalo za zaprtimi vrati. Tako je zaradi varovanja osebnosti obtožene Bistričanke odločil razpravljajoči sodnik Danilo Obersnel. Izvedeli smo, da naj bi bilo izvedensko mnenje psihiatra v korist obtožene, češ da gre »za osebo, ki ne zna lagati« in da je dejanje storila v času zmanjšane prištevnosti, vendar ne bistveno.

Pričakovati je bilo, da bo usoda 63-letnice, ki ji obtožnica očita umor 88-letne matere Ivane Dovnik, znana že ta teden. A se je zapletlo. Kaj je razlog za zaplet, ostaja skrivnost, a bo menda več znano na naslednji obravnavi.

Zato pa je včeraj v veliki sodni dvorani odmeval posnetek telefonskega klica, ki ga je Ivica Kalšek tragičnega marčevskega jutra opravila na telefonsko številko 112. Na vprašanje zdravstvene delavke, ki je prevzela klic in na kraj tragedije poslala ekipo nujne medicinske pomoči, kako dolgo mama ne diha, je Ivica Kalšek mirno odgovorila: »Kakšnih 20 minut. Verjetno že kakšno uro.«

»Položite jo na hrbet. Prislonite uho na njena usta in opazujte, če se dviguje prsni koš,« so bila jasna navodila zdravstvene delavke, ki je obtoženo spodbujala k oživljanju. Čeprav se je sogovornica obtožene na vse pretege trudila, je naletela na gluha ušesa. Vsaj takšen je vtis povprečnega poslušalca posnetka. Čeprav jo je delavka reševalne službe opozarjala, da jo bo masaža srca utrudila, pa Ivica Kalšek med dajanjem svojih odgovorov ni bila niti malo zadihana. Nekoliko nezainteresirano in povsem mirno je odgovarjala na vprašanje zdravstvene delavke, ki je na glas vpila v telefon številke od ena do trideset, da bi obtoženi dajala ritem pri masaži srca.
 

»Dober dan, kar naprej«


Med dobrih osem minut trajajočim pogovorom je Ivica Kalšek sogovornici celo priznala, da sta se »z mamo najprej prepirali, nato pa celo ruvali«. Pri tem naj bi Ivana Dovnik padla in z glavo udarila ob posteljo. Zaradi tega naj bi nehala dihati. Na koncu telefonskega pogovora je slišati, da je nekdo prestopil prag hiše. Sodeč po pogovoru so bili reševalci, ki so prihiteli v Ošelj nad Slovensko Bistrico. Toda Ivica Kalšek se je, tako je slišati na posnetku, odzvala povsem nenavadno: »Dober dan, kar naprej.« Kot da se ne bi borila za mamino življenje, ampak bi pričakovala vsakodnevni obisk.

Tudi patolog Rajko Kavalar je med svojim pričanjem podvomil, da bi obtožena pokojno Ivano Dovnik oživljala. Pri oživljanju je namreč povsem običajno, da pride do vidnih sledi, ki kažejo na postopek masaže srca, pride pa lahko tudi do polomljenih reber.

Ivica Kalšek je sicer priznala, da ima opraviti s smrtjo matere, a da je ni umorila na zahrbten način. Po mnenju mariborskega okrožnega državnega tožilstva je obtožena namreč izpustila, da je 1. marca letošnjega leta s polenom po glavi udarila mamo, potem ko ji je ta očitala, da je kriva za smrt brata Stanka (ki je nekaj dni prej storil samomor). Ko je izgubila zavest, naj bi jo zadavila. Kot morilsko orodje je uporabila pas predpasnika, ki ga je imela oblečenega pokojna.