Mariborski policisti prijeli krivce za sobotni požar na Pohorju

Nihče izmed aretiranih sicer ni iz okoliških mest, temveč so iz Ljubljane. 
Fotografija: Požar na Pohorju. FOTO: Gasilska brigada Maribor
Odpri galerijo
Požar na Pohorju. FOTO: Gasilska brigada Maribor

Mariborski policisti so odvzeli prostost trem mlajšim moškim, ki jih sumijo, da so odgovorni za požar v lesenem gostinskem objektu na Mariborskem Pohorju, ki je v noči na soboto povsem uničil objekt in še tri sosednje. Za zdaj še preiskujejo, ali je bil ogenj podtaknjen namerno ali zaradi neodgovornega ravnanja, poroča Večer.

Požar so pogasili gasilci mariborske gasilske brigade ter štirih prostovoljnih gasilskih društev iz Hoč, Peker, Radvanja in Bohove. Po informacijah Gasilske brigade Maribor je med gašenjem eksplodirala jeklenka z gospodinjskim plinom. V objektih je bilo še 20 jeklenk z gospodinjskim plinom in CO2, ki so jih gasilci odnesli na varno.

V preiskavo se je po pisanju Večera aktivno vključil tudi Iztok Tomšič, predsednik Smučarskega kluba Pohorje, ki upravlja Lisičkin brlog, gostinski objekt tik pod vrhom Bellevueja. Varnostne kamere so pokazale veseljačenje in razgrajanje skupine mladih, kar je na terasi brunarice preraslo v vandalizem.

Tomšič je za časnik povedal, da ne verjame, da je bil ogenj namerno podtaknjen. »Marsikaj se vidi na posnetku, ne verjamem pa, da je bil ogenj namerno podtaknjen. Prej bi rekel, da je požar posledica razgrajanja teh nočnih 'obiskovalcev',« je komentiral Tomšič. Kot je sporočil Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Maribor, so vsem trem osebam, starim 21 let, odvzeli prostost in jim odredili pridržanje. Včeraj v večernih urah so jim pridržanje že odpravili. Nihče izmed aretiranih sicer ni iz okoliških mest, temveč so iz Ljubljane. 

Če se bo izkazalo, požara niso namerno podtaknili, temveč so iskro zanetili s svojim neodgovornim ravnanjem, bodo ovadeni za povzročitev splošne nevarnosti iz malomarnosti. V tem primeru jim grozi denarna kazen ali zapor do enega leta. Če bodo zbrani dokazi pokazali, da so požar naklepali, pa jim zaradi požiga grozi tudi do osem let zapora. 

​Zbiranje obvestil in izvajanje drugih procesnih opravil je še v polnem teku, zato bo več podatkov znanih po končani kriminalistični preiskavi.