Marko Kryžanowski oproščen zlorabe notranjih informacij

Nekdanji predsednik uprave Petrola se je zagovarjal zaradi nakupa delnic družbe Petrola.
Fotografija: Kazenski pregon zoper Marka Kryžanowskega bo absolutno zastaral maja 2022. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Kazenski pregon zoper Marka Kryžanowskega bo absolutno zastaral maja 2022. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ponovljeno, že tretje sojenje zaradi domnevne zlorabe notranjih informacij pri nakupu delnic Petrola nekdanjemu predsedniku uprave Petrola Marku Kryžanowskemu se je končalo z oprostilno sodbo. »Takšna odločitev je glede na sodbo vrhovnega sodišča pričakovana,« pravi njegov zagovornik odvetnik Blaž Kovačič Mlinar. Sodba še ni pravnomočna, saj je tožilstvo takoj po razglasitvi sodbe napovedalo pritožbo.

Kryžanowski se je na zatožni klopi znašel zaradi očitkov, da je med 16. in 21. aprilom leta 2008, to je le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe, s katerimi da je bil kot njen prvi mož seznanjen, kupil za 63.000 evrov delnic Petrola, katerih vrednost se je po objavi rezultatov podjetja zvišala za desetino.

Okrajno sodišče je leta 2013 Kryžanowskega sprva oprostilo očitkov, po razveljavitvi sodbe na višjem sodišču pa je bil v ponovljenem sojenju obsojen na enoletno pogojno zaporno kazen. Višje sodišče je pred odločanjem o pritožbi obrambe počakalo na odločitev ustavnega sodišča, ki je presodilo, da člen kazenskega zakonika, ki določa, da je zloraba notranjih informacij kaznivo dejanje, ni neustaven, nato pa aprila 2018 tik pred zastaranjem primera pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, da je Kryžanowski zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic.

Zadevo je na glavo obrnilo vrhovno sodišče, ki je maja lani pravnomočno obsodilno sodbo razveljavilo.
 

»Pričakovana odločitev«


V novem, tretjem sojenju pa je okrajno sodišče pritrdilo obrambi, da ne gre za zlorabo notranjih informacij, oprlo pa se je tudi na ugotovitve vrhovnega sodišča. »Takšna odločitev je glede na sodbo vrhovnega sodišča pričakovana,« pravi zagovornik Kryžanowskega odvetnik Kovačič Mlinar, ki ob tem opozarja tudi na širši negativni vpliv kazenskega postopka proti njegovemu klientu, saj je ta bržkone odvrnil uprave podjetij, da bi kupovale vrednostne papirje lastnih družb.

Z nakupom delnic Petrola je njegov prvi mož hotel izkazati zaupanje v družbo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Z nakupom delnic Petrola je njegov prvi mož hotel izkazati zaupanje v družbo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Sodišče je tako pritrdilo obrambi, da je lahko Kryžanowski 16. aprila pred 13 leti, ko je kupil delnice Petrola, le na splošno vedel, kako gre družbi, konsolidirani podatki pa so bili objavljeni šele 24. aprila 2008. Zgolj podatek, da gre Petrolu odlično, ne more biti notranja informacija, da je bilo poslovanje v prvem četrtletju družbe odlično, pa je Kryžanowski za časnik Finance izjavil že 16. aprila 2008. Tako se lahko domneva, da je s tem informacija postala javna.


Ni naklepa


Poleg tega sodišče ni našlo naklepa, saj Kryžanowski ni zasledoval premoženjske koristi, z nakupom pa je hotel izkazati zaupanje v družbo. Delnice Petrola je kupil, ko je bila njihova cena že zrasla in jih ima še vedno v lasti, čeprav je njihova cena padla.

Sodišče ima na voljo še leto dni časa, da kazenski postopek pripelje do pravnomočnega epiloga, saj bo kazenski pregon absolutno zastaral maja prihodnje leto, to je dve leti po razveljaviti pravnomočne sodbe na vrhovnem sodišču.