Meteorna voda je zalivala kleti in ceste

Nevihte se bodo vrstile tudi danes in jutri. Povečana je možnost krajevnih neurij, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Objavljeno
24. julij 2020 07.35
Posodobljeno
24. julij 2020 11.27
Zaradi močnega dežja so bili poplavljeni ceste, kleti in dvorišča, podrla so se številna drevesa. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
STA
V četrtek v večernih urah so nevihte z močnimi padavinami zajele del Gorenjske. Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje so največ težav povzročile v občini Kranj. Nekaj dela pa so imeli gasilci tudi v občinah Dol pri Ljubljani, Grosuplje, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji.

Regijski centri za obveščanje so po doslej zbranih podatkih skupno po državi obravnavali 58 dogodkov, povezanih z ujmo. Gasilci ene poklicne enote in 12 prostovoljnih društev so imeli največ dela s črpanjem meteorne vode, ki je poplavljala predvsem kleti stanovanjskih, poslovnih in drugih objektov ter zalivala dvorišča in ceste. S cestišč so odstranili tudi nekaj podrtih dreves, ki so padla zaradi razmočenega terena in vetra.

V naselju Žabnica v kranjski občini je ponoči potok prestopil bregove. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč zaščitili bližnje objekte. Na delu so bili tudi delavci komunalnih in cestnih podjetij.


Svarilo pred hudourniki in zemeljskimi plazovi


Vremenoslovci nevihte napovedujejo tudi za danes in za noč na soboto. Povečana bo možnost za pojav krajevnih neurij, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarja Agencija za okolje RS. Danes in v noči na soboto bo povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije. Prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, so pozvali, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Posebno na j bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter zastajanje vode. 

Neurje ni obšlo avstrijske Štajerske in Koroške 

V prestolnici avstrijske Štajerske Gradec in njegovi okolici ter na zahodu dežele so zaradi neurja številna drevesa padla na ceste, prav tako so bile poplavljene kleti. Gasilci so morali posredovati več kot tridesetkrat.

Na avstrijskem Koroškem je bilo najhuje na območju Šentvida ob Glini. Gasilci so morali zaradi neprehodnih cest, poplavljenih kleti in podrtih dreves skupno posredovati petintridesetkrat. Toča in podrta drevesa so poleg tega ovirali promet na južni avtocesti A2 na območju Velikovca.