Mladeniča za napad na lokal Arsenoviča dobila 300 evrov

Pirotehnično sredstvo sta namestila 21- in 17-letnik, napad je naročil 41-letnik.
Fotografija: Konec marca je pred lokalom Saša Arsenoviča odjeknila eksplozija. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Konec marca je pred lokalom Saša Arsenoviča odjeknila eksplozija. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor – Že pred dnevi se je govorilo, da so mariborski policisti tesno za petami naročniku kaznivega dejanja, v katerem je bil 28. marca ponoči v Mariboru poškodovan lokal župana Saše Arsenoviča. Dogodek je posnela nadzorna kamera, ki pa se je pokazala za ključno pri preiskavi napadov na lastnino mariborskega župana. Po dobrih dveh mesecih od napada, v katerem sta storilca s pirotehničnim sredstvom poškodovala steklo Arsenovičevega gostinskega lokala, so kriminalisti zaključili predkazenski postopek in zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili štiri osebe, vse iz Maribora.

Osumljenca, ki so ju posnele nadzorne kamere. FOTO: Policija
Osumljenca, ki so ju posnele nadzorne kamere. FOTO: Policija
Kot je izsledke preiskave pojasnil Andrej Kolbl, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, sta 21- in 17-letnik 28. marca ponoči prišla do gostinskega lokala Rožmarin, nanj namestila pirotehnični izdelek in ga aktivirala. To je povzročilo pravo razdejanje v okolici lokala, kjer je drobce stekla razneslo tudi po deset metrov stran od eksplozije. Škode je bilo za nekaj tisoč evrov, slovensko javnost pa je čudilo, s čim se je že v prvih treh mesecih županovanja Arsenovič tako zameril svojim meščanom.Po objavi fotografij dveh napadalcev, ki jih je medijem posredovala policijska uprava Maribor, sta se ta možem v modrem javila kar sama.

Po njunem pričevanju so kriminalisti razkrili, da sta se pred izvršitvijo kaznivega dejanja sestala z 41-letnim moškim, ki jima je dejanje predlagal in za izvedbo plačal 300 evrov. Sodeloval je tudi 48-letnik, ki je mladima storilcema dal pirotehnično sredstvo in jima pomagal pri izvršitvi.

Konec marca je pred lokalom Saša Arsenoviča odjeknila eksplozija. FOTO: Tadej Regent/Delo
Konec marca je pred lokalom Saša Arsenoviča odjeknila eksplozija. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Naročnik stari znanec policije


Po besedah Kolbla je bil povod za oškodovanje delovanje župana, kaj konkretno, pa policija ni razkrila. Policija 21- in 17-letnika še ni obravnavala, 41- in 48-letnik pa sta njihova stara znanca, je še razkril Kolbl. Prvi je že bil obravnavan za premoženjske delikte, starejši moški pa za kazniva dejanja z elementi nasilja.

Povezave med tem napadom in drugimi napadi na lastnino mariborskega župana policija še ni našla. Dan pred eksplozijo v restavraciji Rožmarin je namreč neznanec z granitno kocko razbil šipo na Gostilni Maribor, še tri tedne pred tem pa steklena vrata na vhodu v Hotel Maribor.

Prvi trije napadi so bili na Arsenovičeve lokale, četrti pa kar na njegovo stanovanjsko hišo. Takrat so neznani storilci prerezali vrtna vrata oziroma njihovo polnilo pred dvojčkom, ki si ga deli s svojim bratom. Pozneje je sicer župan ugotovil, da se je prvi primer poškodbe njegove lastnine zgodil že marca, ko so bila lažje poškodovana vrata, a takrat temu ni pripisoval večjega pomena.

Imetje mariborskega župana Saša Arsenoviča je bilo že večkrat tarča napadov. FOTO: Tadej Regent/Delo
Imetje mariborskega župana Saša Arsenoviča je bilo že večkrat tarča napadov. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Župani na udaru


Tarča groženj in napadov so (bili) številni trenutni in nekdanji slovenski župani. Konec leta je odmeval primer srhljive grožnje nekdanjemu županu Nakla Marku Mravlji. Neznanci so pred njegov lokal ob jezeru Žeje nastavili tri utopljene mačke, zraven pa priložili fotomontažo odrte opice. Vse to se je dogajalo v času, ko se je s podporo SDS potegoval za tretji mandat v Naklem.

Napad je letos marca doživel tudi župan občine Velika Polana Damijan Jaklin; potem ko je pri kraji zalotil nepridiprave, so ga napadli, eden izmed njih je izvlekel celo nož.

Grozljiv obračun je izkusil tudi Miha Ješe, nekdanji župan občine Škofja Loka. Ko se je 28. septembra 2017 zjutraj s kolesom peljal v službo, ga je voznik zbil z avtomobilom in odpeljal. Župan je padel na vetrobransko steklo in obležal huje poškodovan, napadalec pa se je odpeljal na policijo in povedal, da je povozil župana, ker mu ni bil všeč.

Fizični napad sta doživela tudi škocjanski in nekdanji ptujski župan. Jožeta Kaplerja je 20. oktobra 2016 s pestjo v obraz udaril 18-letni domačin in mu prebil ustnico, zato je moral poiskati zdravniško pomoč. Kapler je bil tarča fizičnega napada zaradi vode. Nekdanji ptujski župan Miran Senčar pa se je 13. maja 2016 zapletel v fizični obračun s tamkajšnjim odvetnikom in kasnejšim kandidatom za župana Igorjem Majnikom. V incidentu je bil nekdanji ptujski župan lažje poškodovan.

Da se z grožnjami župani in zaposleni v občinah srečujejo vsakodnevno, je v času svojega županovanja opozarjal Anton Törnar, nekdanji župan občine Črenšovci. Novembra 2016 so ga štirje napadalci grobo pretepli v enem izmed tamkajšnjih gostinskih lokalov, medtem ko je čakal na naročeno hrano. Izbili so mu zobe in ga na tleh brcali.

Preberite še: