Množičnega posiljevalca in morilca našli po 30 letih

Za umore ne bo odgovarjal, ker so njegova grozodejstva zastarala.

Objavljeno
20. september 2019 09.49
Posodobljeno
20. september 2019 11.13
Veliko število policistov in preiskovalcev je v osemdesetih preiskovalo serijske umore v Hwaseongu. FOTO: The Corea Herald
J.P.
J.P.
Južnokorejska policija je s pomočjo novih forenzičnih postopkov za obnovo sledi DNK po tridesetih letih te dni odkrila enega najhujših množičnih morilcev v državi. Zdaj 56-letnemu Li Čan Džeju so dokazali povezanost z umorom vsaj treh žrtev iz serije umorov, ki so se zvrstili med letoma 1986 in 1991, poročata agencija AFP in The Guardian. Toda odkritemu morilcu ne bodo mogli soditi, ker so njegovi zločini že zastarali.
 

Deset umorov v dobrih štirih letih


image
Leta 2017 so v Južni Koreji posneli kriminalistično serijo Criminal Minds, ki temelji na resnični zgodbi iz Hwaseonga. FOTO: Promocijski plakat Criminal Minds


Umori v mestu Hwaseong južno od južnokorejske prestolnice Seul so pred tremi desetletji vzbudili veliko strahu in na noge dvignili ogromno število policistov in preiskovalcev. Deset umorov, ki so bili v dobrih štirih letih storjeni vsi na enak način – dekleta in ženske, stare od 13 do 71 let, je storilec zvezal, posilil in zadavil –, je preiskovalo rekordno število policistov, ki so med preiskavo porabili dva milijona delovnih dni. Preiskali so več kot 20.000 osumljencev, a storilca kljub vsemu niso našli. 

Serija posilstev in umorov v Hwaseongu je bila inspiracija za kar nekaj filmskih in televizijskih ustvarjalcev. Med drugim so v Južni Koreji po tej zgodbi leta 2003 posneli igrani film Memories of Murder (Spomini na umor), leta 2012 Confession of Murder (Priznanje umora), leta 2014 Gap - dong, leta 2016 Signal, leta 2017 Tunnel (Predor), istega leta pa še korejsko serijo Criminal Minds (Zločinski um).

 

Dejanja zastarala po 15 letih


Ker je bil po takratni južnokorejski zakonodaji zastaralni rok za umor samo petnajst let, je tudi zadnji umor iz Hwaseonga zastaral že leta 2006. Toda zaradi odmevnosti in obsežnosti policija primera ni odložila in zdaj, že trinajst let po zastaranju, so storilca vendarle odkrili. 

To, da Li Čan Džeju zaradi zastaranja njegovih zločinov ne bodo mogli soditi, pa še ne pomeni, da se bo lahko svobodno sprehajal naokrog. Že leta 1994 je bil namreč obsojen na dosmrtno ječo, ker je tega leta posilil in umoril svojo svakinjo, ki jo po zadnjih odkritjih lahko štejejo za enajsto žrtev tega najbolj znanega serijskega morilca v Južni Koreji.