Morilec tašče se bo zagovarjal še zaradi nasilja

Morilec tašče Janez Šesek se ni pritožil in bo sedel 26 let, čaka pa ga še postopek zaradi nasilja v družini.
Fotografija: Janez Šesek je dajal vtis, kakor da mu je popolnoma vseeno. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Janez Šesek je dajal vtis, kakor da mu je popolnoma vseeno. FOTO: Igor Mali

Ljubljana – Pred okrajnim sodnikom v Trbovljah Vidom Pavlico je bil opravljen predobravnavni narok proti 50-letnemu Janezu Šesku, ki krivde po obtožnem predlogu ni priznal in bo proti njemu stekel sodni proces. Preti mu kazen do treh let zapora, kar pa je prava malenkost v primerjavi s kaznijo, ki ga je že doletela zaradi umora nekdanje tašče Marije Hace.

»Narok za glavno obravnavo oziroma začetek sojenja je razpisan za januar prihodnje leto,« nam odgovarja pristojna predstavnica za odnose z javnostjo Mateja Jazbec z Okrožnega sodišča v Ljubljani. Prav na tem sodišču so julija 50-letnika iz Podroj nad Šmartnim pri Litiji obsodili zaradi umora na grozovit način in iz brezobzirnega maščevanja.
 

»Me boste pač preživljali 30 let«


Tožilec Marko Godec mu je očital, da je 7. marca pred njenim domom v Zagorju ob Savi vzel življenje Hacetovi. Ravnal je krvoločno, pokazal je morilsko slo, dejanja pa doslej ni niti malce obžaloval, je pisalo v obtožbi. Nekdanjo taščo je napadel z dvema nožema (dolžini rezila 34,5 in 17 centimetrov), ji prizadejal 21 poškodb po vsem telesu, tri rane, in sicer vbodi v srce, pljuča in vratno arterijo, pa so bile za 53-letnico usodni. Šlo je za umor iz maščevanja, »ker je bil prepričan, da je kriva za nesoglasja med njim in nekdanjo partnerko in da je vplivala nanjo, da mu je omejevala stike z njunima otrokoma, zdaj starima sedem in tri leta«.

Šesek je na zatožni klopi dajal vtis, kakor da mu je popolnoma vseeno, kakšna usoda je pred njim. Krivdo je priznal že v preiskavi, glede kazni, ki si jo po njegovem zasluži, pa je izstrelil: »Zahtevam maksimalno, ker je to grdo dejanje.« Na predobravnavnem naroku je glede očitkov na svoj račun dejal: »Kaj naj rečem? Strinjam se z obtožbo.« Pri tem je še pripomnil: »Me boste pač preživljali 30 let ali na kolikor bom obsojen.« Nekaj let odpustka mu je prineslo prav dejstvo, da je krivdo brez omahovanja priznal, zato mu je sodnik Tomaž Bromše na predlog tožilstva prisodil 26 let zapora.

Ustne razglasitve sodbe se obtoženec ni udeležil, dejal je, da ga ta sploh ne zanima in ne bi rad obremenjeval že tako preobremenjenih pravosodnih policistov s Povšetove, ki bi ga morali znova privesti na kazenski oddelek okrožnega sodišča. »Saj bom dobil v pisni obliki, kako ste me obsodili,« je dejal sodniku in se strinjal s predlogom tožilstva, naj mu sodišče zaradi ponovitvene nevarnosti podaljša ukrep pripora do pravnomočnosti sodbe. »V priporu se imam čisto fino,« je prikimal.

Po sodbi pa je imel možnost, da poskuša višje sodnike prepričati, naj mu vsaj za kakšno leto skrajšajo kazen. Njegov zagovornik Robert Čebular je dejal, da je tožilska ponudba v zameno za priznanje krivde prestroga in da bi moral tudi zaradi osebnostne motenosti dobiti »krajšo sankcijo«. Ker je Šesek krivdo priznal, bi se lahko pritožil le glede višine kazni, odvetnik Čebular pa nam je povedal, da se stranka za pritožbo ni odločila, torej je sodba postala pravnomočna.
 

Nadzor nad delom tožilcev


Po tragični zgodbi iz Zagorja ob Savi pa je stekel še en postopek. Šesek je bil že pred tragedijo nasilen do partnerke in drugih članov njene družine. Nazadnje je nekaj dni pred tragedijo njej in njeni materi poslal grozilna pisma, v katerih je zapisal, da bo vse pobil. Policisti so mu zaradi suma nasilja v družini izrekli prepoved približevanja, nekaj dni pred umorom pa so ga celo pridržali. O postopku so obveščali tožilstvo, nato pa so ga na podlagi njihovih obveznih navodil izpustili na prostost.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je odredil nadzor nad delom tožilcev v tem primeru. Ta je med drugim pokazal na slabše razumevanje in znanje tožilcev o dinamiki in mehanizmih nasilja v družini. Ljubljanskemu tožilstvu so naložili, naj opravi temeljito strokovno analizo za bolj celovito in učinkovito obravnavo področja v prihodnje. Domnevno prav zaradi nasilja nad nekdanjo partnerko bodo Šesku sodili v Trbovljah.