Na snežišču pod Kredarico našli od novembra lani pogrešanega planinca

Gorski reševalci in člani gorske policijske enote so kljub zahtevnosti terena že takoj ob izginotju pregledali pot, po kateri naj bi hodil pogrešani planinec. 
Fotografija: Večje iskanje so izvedli tudi 24. julija (fotografija je simbolična). FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Večje iskanje so izvedli tudi 24. julija (fotografija je simbolična). FOTO: Matej Družnik/Delo

S Policijske uprave (PU) Novo mesto so sporočili, da so v sredo, 14. avgusta, našli truplo Uroša Šunte iz Boštanja, ki so ga pogrešali od 18. novembra lani. Našli so ga na snežišču pod Kredarico. 

Iskanje je lani oviralo slabo vreme, zato so morali reševalci akcijo večkrat prekiniti. Potem je zapadel sneg in še dodatno otežil iskanje. Gorski reševalci in člani gorske policijske enote so kljub zahtevnosti terena že takoj ob izginotju pregledali pot, po kateri naj bi hodil pogrešani planinec. 

»V prvih dneh iskanja sta dve skupini gorskih reševalcev pregledali pot čez Prag do Triglavskih podov in Kredarice ter Tominškovo pot, potem pa ponovno še pot čez Prag do Vrat. Ob izboljšanju razmer so aktivirali tudi policijski helikopter z usposobljenimi iskalci, ki so bili na območju vsakič, ko so ga preleteli tudi zaradi drugih nalog, še vedno pozorni na pogrešanega Šunto. Sledi niso našli,« je povedala Alenka Drenik s PU Novo mesto. 

Večje iskanje so izvedli tudi 24. julija. Policisti letalske policijske enote, gorske policijske enote ter gorski reševalci postaj GRS Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče so pogrešanega iskali na območju Triglava v več smereh proti Vratom. Sodelovali so tudi strokovnjaki Generalne policijske uprave z brezpilotnimi letalniki, a osebe niso našli. Načrtovali so, da do konca avgusta podobno preverijo še vsa območja s snegom, ko se bo sneg na območju še nekoliko stopil in bo mogoče iskanje.

»V sredo, 14. avgusta, je tuj planinec javil, da je na snežišču pod Kredarico naletel na truplo. Ekipa za helikoptersko reševanje je truplo prepeljala v dolino, kjer so ugotovili, da gre za pogrešanega Uroša Šunto. Okoliščine niso sumljive,« je sporočila Alenka Drenik. 

Preberite še: