Na spletu ponujali pripomočke za gojenje konoplje

Dvanajst osumljencev skrbno obdelovalo "travo", ki so jo zdaj zasegli policisti.
Fotografija: Okoli 1500 sadik bo šlo po končanem postopku na uničenje. FOTO: PU Celje
Odpri galerijo
Okoli 1500 sadik bo šlo po končanem postopku na uničenje. FOTO: PU Celje

Celje - Na pravo zakladnico prepovedane konoplje so včeraj v hišnih preiskavah naleteli policisti in kriminalisti, saj so našli ter zasegli kar okoli 1500 sadik in še dobrih 28 kilogramov opojnih vršičkov. S prepovedanimi posli se je po do zdaj ugotovljenih podatkih preiskovalcev ukvarjajo 12 osumljencev, starih od 27 do 47 let. Devet je državljanov Slovenije, dva Srba in en Hrvat.

S preiskavo so začeli že decembra lani, ko so ugotovili, da so glavni akterji kriminalne združbe prek spletne prodajalne s sedežem na območju Celja prodajali opremo za gojenje prepovedane droge konoplje in dajali navodila za vzgojo rastlin.  Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin, sisteme za  prezračevanje, zemljo, gnojila in druge preparate, po večini namenjene  za vzgojo rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka letno in večjo vsebnost tetrahidrokanabinola.
 
Vendar sedež podjetja niso bili le pisarne, temveč so tehnološko dovršeno opremili prostor, velik kakšnih 70 kvadratnih metrov, za skrbno rast konoplje.

Ob zaključku preiskave, v kateri je sodelovalo 85 policistov in kriminalistov, med njimi so bili tudi pripadniki posebne policijske enote, so opravili sedem hišnih preiskav. Sedmim osumljenim so tudi nadeli lisice in jim začasno odvzeli prostost. Ko bodo zbrali vse obremenilne dokaze, sledijo kazenske ovadbe zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

V hišnih preiskavah so našli in zasegli okoli 1500 sadik konoplje v različnih fazah zorenja, dobrih 28 kilogramov že posušenih vršičkov konoplje, pripravljenih za nadaljnjo prodajo, dobrih 60.000 evrov gotovine in več pripomočkov za preprodajo droge.