Najeti morilec je postal sodelavec policije

Michela Stephana bodo o priznanju krivde spet povprašali v začetku junija.
Fotografija: Michel Stephan se o krivdi še ni izjasnil.
Odpri galerijo
Michel Stephan se o krivdi še ni izjasnil.

Ljubljana – Michel Stephan, Francoz libanonskega porekla, se danes še ni izrekel o krivdi za napeljevanje k umoru Janeza Plavca s Kemijskega inštituta v Ljubljani. Predobravnavni narok je sodnica Sinja Božičnik namreč preložila.

Kemiku Stephanu, ki je v priporu od 20. oktobra lani, tožilstvo v obtožnici, ki jo je vložilo januarja, očita kaznivo dejanje napeljevanje k umoru in kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. A kot je pojasnil zagovornik Gorazd Fišer, obtoženec še vedno ni prejel prevodov vse dokumentacije, ki se nahaja v sodnem spisu, za katero je zaprosil. Po Fišerjevih besedah se Stephan med drugim tako ne more izjasniti o posameznih dejstvih iz obtožnice. Zato je predlagal, naj sodišče predobravnavni narok preloži.

Tožilka Petra Vugrinec predlogu sicer ni izrecno nasprotovala, je pa pripomnila, da je večino dokumentacije tožilstvo v spis vložilo že januarja, ko je bila zoper Stephana vložena obtožnica in bi obramba tako lahko že takrat prosila za prevod. In čeprav je sodnica sprva predlog obrambe zavrnila in nadaljevala s predobravnavnim narokom – obtoženi je sicer poudaril, da se krivdi ne namerava izreči, dokler ne dobi prevedene dokumentacije, kar je sodnica štela kot nepriznavanje krivde – je nato le sklenila, da bo obtoženega še enkrat povabila na sodišče 4. junija. Tožilka je namreč del listinske dokumentacije sodišču poslala ta ponedeljek, vendar je sodišče in seveda tudi obramba še nista prejela. Na nadaljevanju predobravnavnega naroka se bo obtoženi, ki bo do takrat predvidoma tudi že prejel prevedeno dokumentacijo, lahko ponovno izjasnil o krivdi in podal svoje dokazne predloge. In čeprav so za ta postopek angažirali sodnega tolmača za francoski jezik, je obtoženec sodišče prosil, naj zaradi lažjega komuniciranja s svojim odvetnikom angažira tolmača za angleščino, saj dobro razume oba jezika.

Grozil je že Janku Jamniku

Kot je znano, naj bi bil po prepričanju tožilstva Stephan za umor pripravljen plačati 25 tisoč evrov. Na Kemijski inštitut je sicer prišel pred leti, tja naj bi ga pripeljala ena od tamkajšnjih raziskovalk, s katero je prijateljeval. A ko mu je leta 2010 potekla pogodba o zaposlitvi, z njim niso hoteli več sodelovati. Takratni direktor inštituta Janko Jamnik, ki ga je kasneje, decembra 2014, umoril Milko Novič, z njem namreč ni hotel podaljšati sodelovanja zaradi sumov, da je neupravičeno z inštituta jemal določene kemikalije in na ta način finančno oškodoval delodajalca. Že takrat naj bi Stephan javno grozil Jamniku s smrtjo, med drugim naj bi celo dejal, da bo inštitut razstrelil. Zasebna varnostna služba, ki je varovala inštitut, je takrat poostrila varovanje, Stephan pa je imel v prostore prepovedan vstop.

A ob neki priliki je Stephan menda kljub prepovedi prišel na Kemijski inštitut, ko ga je tja pripeljala njegova prijateljica raziskovalka – z njeno pomočjo je medtem sicer prišel do nove službe v podjetju Donit Medvode. To pa naj ne bi bilo všeč njenim sodelavcem, med drugim tudi Plavcu. In to bi lahko bil povod, da se je Stephan odločil za tako skrajno dejanje, čeprav ni izključeno, da ga je pri načrtovanju umora Plavca vodilo še kaj drugega. Več bo najbrž pokazal sodni postopek.

Neuradno naj bi sicer leta 2016 Stephan v enem od ljubljanskih fitness centrov spoznal Iračana Alija Hamzaha Rashida, ki naj bi bil pred časom v Iraku zaposlen kot policist oziroma delavec v varnostno-obveščevalni službi. Ko sta se kasneje zbližala, naj bi mu Stephan zaupal dovolj, da mu je povedal, kako hoče s sveta spraviti zaposlenega na Kemijskem inštitutu. Iračanu, ki je bil vajen ravnanja z orožjem, naj bi v zameno, da to opravi, torej ponudil 25.000 evrov. Vendar to menda naj ne bi bilo vse, saj naj bi imel čez eno leto zanj še en tak »posel«, za katerega bi mu prav tako plačal 25 tisočakov.

Iračanu naj bi domnevno Stephan izročil tudi fotografijo žrtve, mu povedal naslov bivališča, najmanj enkrat pa naj bi ga sam odpeljal tja in mu pokazal, kje živi. Menda mu je povedal, da mu lahko priskrbi kakršnokoli pištolo z dušilcem. Iračanu naj bi naročil, naj Plavca umori med 24. in 26. oktobrom 2017 na poti v službo in mu celo izročil nekaj tisoč evrov kot predplačilo za opravljeno delo.

Vendar ni šlo vse tako, kot si je zamislil, saj se je Ali Hamzah Rashid obrnil na policijo in začel sodelovati s organi pregona. Namesto da bi z morilcem 18. oktobra opravila test morilske pištole v okolici Ljubljane, kot sta bila dogovorjena, so policisti Stephanu nataknili lisice in mu zasegli pištolo. Iračan pa je postal zaščitena priča, saj se menda boji obtoženčevega maščevanja. S svojo družino tako živi na neznani lokaciji in ga policija varuje.